https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Ravnateljica Simona Grosman: „ Smo mehurčki na izvirih znanja, spoštovanja in zdravja“

Radenci, 23.01.2018 ob 10:30  

V sklopu Pomurskih novic vam tokrat predstavljamo ravnateljico osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, Simono Grosman. 


Grosmanova je po poklicu magistra edukacije geografije. Mandat ravnateljice je nastopila 8. avgusta 2013 in le-ta se ji izteče letos avgusta. Je ravnateljica 234 učencem, ki so razdeljeni v 13 oddelkov. Na šoli je zaposlenih 42 ljudi, od tega 31 učiteljev.

Poslanstvo šole

„Na podlagi vseživljenjskega učenja in primerljivega znanja je osnovna šola Kajetana Koviča Radenci šola, ki je prepoznavna po odprtosti v okolju in za okolje. Zavzemamo se za spoštljiv odnos do vseh udeležencev vzgojno-izobraževalnega procesa. Pri tem sta osnovi za vizijo in poslanstvo naše šole timsko delo ter medsebojna pomoč.

Delavci šole se zavedamo, da je naše kakovostno in ustvarjalno delo odvisno od začrtanih ciljev, zato smo zapisali poslanstvo šole, ki izhaja iz znanja, spodbujanja individualnega napredka in ustvarjalnosti posameznika, spodbujanja h kritičnemu in odgovornemu razmišljanju, dosežkov na tekmovanjih znanja in natečajih, občutljivosti pri prepoznavanju nasilja ter odločno soočanje z njim, vzgoje za humanost, pravičnost in mir, dobrih medsebojnih odnosov, spoštovanja dogovorjenih pravil, zaupanja, skrbi za zdravje z zdravo prehrano in gibanjem ter občutka varnosti in pripadnosti,“ je povedala Grosmanova.

Kakovost vzgojno-izobraževalnega dela njihove šole se nenehno dviguje in izboljšuje, vzpodbuja se medpredmetno povezovanje učiteljev ter povezovanje šole z drugimi kulturnimi ustanovami. Izvajajo bogato pevsko tradicijo, uspešni so na likovnem, literarnem ter športnem področju. Dosegajo zavidljive rezultate na šolskih, državnih in mednarodnih projektih, raziskovalnih nalogah ter tekmovanjih znanja. Učenci so šolsko leto zaključili z odličnimi rezultati na področju matematike, kemije, biologije, fizike, zgodovine, angleščine, sladkorne bolezni in vesele šole.

Šola si prizadeva za uresničitev dolgoročnih in kratkoročnih ciljev

Dolgoročni cilj zavoda je kvalitetno izvajanje programa devetletne osnovne šole, skladno s predpisano zakonodajo in z nacionalnim programom. Kaže se v interesu hitrega vključevanja v novosti in nove mednarodne projekte, s katerimi začenjajo v jeseni 2018.

Glede usposabljanja strokovnih delavcev z znanji in spretnostmi izbirajo tista, ki so potrebna za uspešno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela za področje pouka, dela z učenci in starši. Vedno bolj je namreč potrebno znanje za razreševanje in prepoznavanje aktualnih problemov in težav, s katerimi se srečujejo učenci ter njihovi starši in so posledica aktualnih dogodkov v naši družbi.

Kratkoročni cilji se nanašajo na formativno spremljanje pouka, inovativna učna okolja, dvig bralne pismenosti, medpredmetno povezovanje in ničelno toleranco.

Povezanost šole s širšim okoljem

Radenska šola je pri svojem delu odprta in sprejema vse pobude okolja za sodelovanje. V prvi vrsti se šola vključuje v življenje in delo občine s svojimi prispevki pri družbenih aktivnostih ter različnih akcijah.

V sklopu prostovoljnega dela „Nitke prijateljstva“ sodelujejo z Domom starejših občanov Radenci. Z številnimi delovnimi organizacijami in društvi sodelujejo na področju poklicne orientacije, zdravstvenega varstva učencev, družbeno-potrebnega dela, naravoslovnih in kulturnih dni ter na področju raziskovalnega dela.

Prav tako sodelujejo z vzgojno-izobraževalnimi organizacijami pri strokovnem povezovanju pedagoških delavcev in organizaciji ter izvedbi tekmovanj, projektov, natečajev. S srednjimi šolami z njihovimi ponudbami predavanj o poklicni orientaciji, ponudbo različnih delavnic ter na področju krajše delovne prakse dijakov. Z višjimi in visokimi šolami sodelujejo pri izvedbi prakse študentov.

Šola se povezuje z gospodarstvom regije pri organizaciji in izvedbi naravoslovnih ter tehničnih dni. Spodbujajo komunikacijo na področju poklicnega usmerjanja in informiranja staršev ter učencev z zaposlitvenimi možnostmi v pomurski regiji. Z zdravstvenim domom Gornja Radgona sodelujejo pri izvedbi učnih vsebin o zdravem načinu življenja.

Mednarodni in državni projekti šole

OŠ Kajetana Koviča Radenci ohranja šolske nazive kulturne šole, eko šole, zdrave šole, simbioza šole in eTwinning šole.

V okviru državnega projekta Kulturna šola gojijo vrednote kulturnega delovanja šole na vseh področjih. V razvejano in kakovostno delovanje vključujejo večje število učencev in učiteljev, saj jekulturna vzgoja močno vpeta v vzgojno-izobraževalno delo šole, tako v šolske kot obšolske dejavnosti, ki niso del šolskega kurikuluma. Raznovrstne kulturno-umetnostne dejavnosti omogočajo vsakemu učencu, da kot ustvarjalec ali prejemnik umetniških vsebin sodeluje v šolskem kulturnem življenju, saj sta kultura in umetnost namenjeni vsem, ne samo nadarjenim in kulturno dejavnim učencem (tudi izven šole), ampak tudi otrokom s posebnimi potrebami in tistim, ki izhajajo iz socialno šibkejših in kulturno manj ozaveščenih družin.

Program Eko šola je namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki. Namen eko projektov je povečati zavest in skrb do človeka ter do zdravja, skrb in dostojanstveni odnos do okolja. V eko projekte so vključeni vsi učenci šole, starši, strokovni delavci, tehnično osebje in vodstvo šole. Temeljni namen projekta Zmanjšajmo količino zavržene hrane je zmanjšati in preprečiti nastajanje čim manj odpadne in zavržene hrane ter spodbujati k praktični uporabi neporabljene oziroma nezaužite hrane. Pri izvajanju projekta so sodelovali z Zeleno stražo, ki je nadzirala ločevanje bioloških odpadkov v jedilnici šole.

 Foto: arhiv šole

V okviru Zdrave šole, ki je bil v preteklem letu namenjen ozaveščanju o zdravstvenih temah, sledijo dvanajstim ciljem, ki so enaki ciljem Evropski mreži Zdravih šol. Rdeča nit v preteklem letu je bila »Duševno zdravje, zdrava prehrana in gibanje«.

Sodelujejo tudi v projektu Simbioza in ponosno nosijo naziv Simbioza šola. V sklopu projekta Simbioza Giba učenci od 1. do 5. razreda povabijo k uram športne vzgoje babice in dedke.

V projekt Lets discover our European Math world je bilo vključenih 17 partnerskih šol iz Portugalske, Francije, Italije, Španije, Slovaške, Poljske, Srbije, Hrvaške, Turčije, Romunije, Bolgarije, Grčije, Belgije, Danske, Nemčije, Irske in Slovenije. Projekt je povezoval dve univerzalni veji sporazumevanja: matematiko in angleški jezik.

Učenci so ustvarjali aktivnosti in sodelovali na različnih predmetnih področjih. Med partnerskimi šolami se je stkalo vzajemno sodelovanje, ki ga je povezovala matematika in učence popeljala skozi kraje, kjer živijo. Vsaka partnerska šola je organizirala matematični izlet v svoji državi in nanj preko slik, posnetkov "popeljala" tudi učence iz partnerskih šol. Radenski učenci so na svojem izletu v Ljubljano približali Slovenijo učencem ostalih držav. Sami ali v skupini so pripravljali naloge, ki so jih nato posredovali ostalim sodelujočim v angleškem jeziku. Z izletov so vsem parterjem na njihove šole poslali razglednice. Učenci so urili matematične strategije v angleškem jeziku, spoznavali kulturno dediščino krajev partnerskih šol in vseskozi iskali matematične korelacije. Obravnavano snov so preslikali v gradiva, obdelana z IKT.Matematiko so skozi projekt dojemali kot zelo zabaven predmet, ki jih je povezoval z učenci izven njihove šole, države. Tako uspešno potrjujejo tudi naziv eTwinning šole.

„Smo mehurčki na izvirih znanja, spoštovanja in zdravja; želimo biti srce prijaznega kraja, uspešne šole in ponos okolju, kjer živimo,“ je za konec povedala ravnateljica Simona Grosman.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.