https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Samo Tuš postal novi predsednik Zveze društev Moja Mura

Murska Sobota, 01.02.2018 ob 10:00  

Člani Zveze društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri Moja Mura so na skupščini za novega predsednika izvolili Sama Tuša. Ta je zamenjal Stojana Habjaniča, ki je zvezi predsedoval vseh osem let, zdaj pa je koordinator kampanje Rešimo Muro.

Tuš je po izvolitvi povedal, da bo ob nasprotovanju gradnji elektrarn na Muri več pozornosti namenjal predvsem revitalizaciji reke Mure. »Potem ko smo našo osrednjo pozornost namenjali borbi proti elektrarnam, za kar zdaj skrbimo v okviru mednarodne kampanje Rešimo Muro, je spet napočil čas, da se bolj posvetimo sami reki Muri in njeni oživitvi. Kot vsi vemo, je vlada pred leti izdala odredbo o revitalizaciji porečja reke Mure in morebitno energetsko izrabo, kar pa se je sčasoma obrnilo tako, da zdaj poslušamo le, da jo je treba energetsko izrabljati in jo ob tem revitalizirati,« pravi Tuš in dodaja, da elektrarne na tem delu Mure niso sprejemljive, kar je navsezadnje ugotovila tudi stroka, tudi tisti, ki so raziskovali za investitorje gradnje elektrarn na Muri, saj ugotavljajo, da tak poseg v naravo ni upravičen.

Foto: Zveza društev Moja Mura

»Glavna borba za to, da na Muri ne bo elektrarn, poteka še naprej, in to veliko bolj organizirano, postali smo močnejši in imamo zelo veliko somišljenikov, sam pa se bom potrudil, da se bomo malo bolj borili tudi za samo revitalizacijo Mure,« je še povedal Tuš.

Stojan Habjanič za osem let delovanja zveze društev, teh je zdaj 21, pravi, da so opravili pionirsko delo, zdaj pa so postali sistem in prerasli v mednarodno gibanje, kjer je zveza sestavni del tega gibanja.

»To, kar smo si nekoč le želeli, danes počne zelo široka mednarodna povezava organizacij in zlasti minulo leto je bilo zelo aktivno, tudi z nekaterimi novimi pristopi, predavanji, prikazovanjem filmov o borbi okoljevarstvenikov, na primer proti elektrarni na Donavi za Dunajem, s čimer so Dunaj rešili pred poplavami ravno zato, ker tam elektrarne ni,« pravi Habjanič.

Lani je zaživela kampanja Rešimo Muro, ki je pritegnila številne podpornike, tudi na mednarodni ravni, od Društva za proučevanje rib Slovenije do evropskega dela Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) s sedežem na Dunaju in WWF Adrie, ki pokriva območje Balkana.

»Imamo mednarodno koordinacijo, kjer s strokovnimi prispevki, pravnimi znanji in izkušnjami usklajeno ministrstvoma za okolje in prostor ter infrastrukturo dokazujemo, kako nesmiselno in nepotrebno bi bilo, če bi zabetonirali reko Muro. Za to imamo številne argumente, dokaze, da bi ob tem dobili zelo majhen delež energije, veliko več priložnosti vidimo v popolnoma drugačnem razvoju. In vse to zdaj počnemo sistemsko z najboljšimi partnerji,« dodaja Habjanič.

Podpredsednik Zveze društev Moja Mura je postal Darko Lorenčič. Letošnje aktivnosti pa bodo predstavili že na pohodu ob svetovnem dnevu mokrišč, v nedeljo, 4. februarja 2018, ob 10.30 ob brodu pri Muri v Krogu, ki poteka pod geslom "Mokrišča za boljšo prihodnost urbanih okolij". Mokrišča so naravni zadrževalniki vode in s svojo sposobnostjo čiščenja ljudem, živalim in rastlinam zagotavljajo za njihov obstanek nujno življenjsko okolje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.