https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Švedska - led s severa - 2. del

4.2.2018  

V prejšnjem prispevku smo se razpisali o švedski kulturi, arhitekturi in naravi, sedaj pa se bomo osredotočili na hrano, javni transport in finance.


Hrana

Slavne švedske mesne kroglice. V popularni kulturi se v povezavi s Švedsko velikokrat omenjajo prav te kroglice, večinoma so nekoliko manjše od naše jedi - čufti. Odvisno od tega koga vprašaš, dobiš postrežene z različnih omakah in z različnimi prilogami. Dokaj popularna varianta je z mesno omako, brusnično marmelado in pire krompirjem. Za nekatere nekoliko nenavadna kombinacija, za Švede pa verjetno najbolj znana jed.

Foto: Švedske mesne kroglice

Druga specialiteta je taka, da je večina Slovencev ne bi niti povohala, kaj šele poskusila. Govorimo seveda o jedi imenovani "Surströmming." Gre za vrsto fermentirane ribe, ki je slavno slabega vonja in podobno slabega okusa. Nekateri jed imenujejo tudi “gnila riba.” Za nekoliko boljšo predstavo lahko omenimo, da je nemški kritik Wolfgang Fassbender napisal, da je največji dosežek ob jedi Surströmminga, da bruhaš komaj po tem, ko poješ prvi grižljaj in ne že prej.

Foto: Surströmming - commons.wikimedia.org

Za zadnjo posebnost lahko omenimo sladkarije iz likviricije ali sladkega korena. Te se dobijo tudi pri nas, velikokrat v obliki sladkornih gusarskih pip črne barve. Večini tujcev takšne sladkarije niso pretirano po godu, medtem pa jih veliko skandinavskih narodov obožuje. Sploh, če so obdane s soljo.

Foto: Sladkarije iz likviricije - made-in-scandinavian.com

Transport

Mreža javnega transporta je zelo dobro razvita in razvejana, zato jo dnevno uporablja velik delež prebivalstva. Vlaki so, v primerjavi z našimi, zelo hitri. 70 km potovanja med Uppsalo in Stockholmom traja približno 35 minut, za njega pa odštejemo od 9,5 evrov naprej. Ta povezava je zelo aktivna, saj vlaki na tej relaciji vozijo približno na vsakih 10-15 minut. Seveda so nabito polni.

Kartice, kartice in kartice

Švedska se zelo hitro pomika v smeri brezgotovinskega poslovanja. S kartico je mogoče plačilo praktično povsod, tudi na denimo javnih straniščih, kjer ti zaračunajo le 5 švedskih kron (približno 0,5€). Na nekaterih mestih plačilo z gotovino sploh ni več mogoče.

Da si lažje predstavljate o čem pišemo, lahko omenimo da v 9 dneh, kar so jih preživeli na Švedskem, niso v rokah držal niti ene fizične švedske krone. Vse so plačali izključno s karticami.

Foto: Švedske krone - blog.continentalcurrency.ca

Cene

Nordijske države so znane po visokih cenah in visokem življenjskem standardu. Na Švedskem ni nič drugače. Cene so v primerjavi s Slovenijo nekoliko višje v trgovinah, storitve pa so vsaj 3-4 krat dražje. Če vzamemo univerzalni primer točenega piva v baru, lahko pričakujemo da bomo za 0,5l odšteli približno od 7 do 9 evrov. Podobno je s hrano v restavracijah, zanimivo pa je, da je cena transporta relativno nizka, v primerjavi s hrano in pijačo v restavracijah.

Kljub visokim davčnim stopnjam ter visokim cenam nekaterih storitev, je na Švedskem življenjski standard nekoliko višji kot pri nas, k temu pa prispeva dejstvo, da je višina povprečne plače na Švedskem približno 30.000 švedskih kron (približno 3.060 evrov).

Ne glede na visoke cene, je Švedska dokaj priljubljena turistična destinacija. Povratne letalske vozovnice so, iz Budimpešte do Stockholmana, na voljo že od približno 38 evrov, odvisno od termina in letalskega ponudnika.

Finančni vidik potovanja

Vsak izmed treh popotnikov je imel za potovanje namenjenih 300 evrov, katere so v 9 dneh porabili. S tem so pokrili vse stroške hrane, pijače, prevoza in spominkov. Treba je omeniti, da so imeli pokrit strošek stanovanja, saj so stanovali pri prijateljici.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.