https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Previdno na poti, Slovenijo je pobelil sneg

02.02.2018 ob 10:00  

Ceste po vsej državi je danes zjutraj večinoma že pobelil sneg. Močnejše sneženje je napovedano še vse do sobote, ponekod naj bi zapadlo celo do 40 centimetrov snega.


Ker se vozne razmere hitro poslabšujejo, se sneg že oprijema cestišč, zato Policija priporoča, da se vozniki ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno.

Razmere na cestah so zahtevnejše kot običajno po vseh cestah, ne le na hitrih cestah in avtocestah. Vozniki tovornih vozil lahko po vsej Sloveniji v času sneženja pričakujejo prepovedi vožnje. Ker promet poteka zelo počasi, nastajajo tudi zastoji.

Dodatna priporočila Policije za vožnjo v zimskih razmerah:

- hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča,
- povečajte varnostno razdaljo med vašim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami,
- zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
- ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila, podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
- izberite pravilno prestavno razmerje, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
- vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
- posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
- računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno,
- med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

K varni vožnji pripomore tudi tehnično brezhibno vozilo. Tako naj vozniki poleg pnevmatik preverijo tudi metlice brisalcev in količino tekočine za čiščenje vetrobranskih stekel. "Ob napovedi obilnejšega sneženja je v avtu dobro imeti lopato. Tudi majhna vreča peska, ki je zelo koristna pri speljevanju na poledeneli podlagi, lahko pride prav," so zapisali pri AMZS.

V globokem snegu snežne verige zelo dobro pomagajo tudi pri vožnji na poledeneli podlagi, niso nadomestek zimskih pnevmatik. Verige sodijo tudi v vsak avto, ki vozi po cestah, ki niso dobro vzdrževane, ali prek prelazov, kjer se zahtevajo verige.

Na DARS-u voznikom svetujejo, naj ne pozabijo na dovolj goriva, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Jutri bo sneženje postopno ponehalo

Danes bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije zjutraj in dopoldne od severa postopno spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva večinoma šibka burja, ki se bo v noči na soboto okrepila. Temperature bodo okoli 0 °C.

V večjem delu Prekmurja se zaradi nizke intenzitete padavin sneg še ne oprijema podlage ali pa se še meša z dežjem. Več učinka bo ponoči in jutri. Zapadlo bo od 5 do 10 cm snega, lokalno še manj.

Jutri bo oblačno, sneženje bo čez dan postopno ponehalo, najkasneje na jugovzhodu Slovenije. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo popoldne oslabela. Temperature bodo večinoma okoli 0 °C, navaja Arso.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2018 ob 11:38 heh... gost

      samo ne pretiravajte...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2018 ob 13:45 gost

      Pizdo, zaj su ti edni radi, ka du snejg vidli. Da tu pa meli probleme na cesti, pa nej ge parkejrati, pa avto poškodovati, te du pa preklinjali.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.