https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uroš Lipušček: »Sodobna Kitajska je povsem enakovredna z ZDA in Evropo«

Murska Sobota, 02.02.2018 ob 12:00  

V četrtek, 1. februarja, ob 18. uri je v hotelu Diana v Murski Soboti potekalo zanimivo predavanje in razgovor z znanim dopisnikom RTV Slovenija,  dr. Urošem Lipuščkom, z naslovom »Kitajsko stoletje?« Dogodek je pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija v okviru Vanekovih večerov.

Dr. Uroš Lipušček je dr. politoloških znanosti, dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, urednik, svetovalec misije OVSE na Kosovu, rektor univerze AAB v Prištini in član programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Prav tako je predavatelj Lipušček dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz Ljudske republike Kitajske. Razgovor z njim je bilo nadaljevanje razgovora pred letom dni. o takrat in danes še bolj aktualnih mednarodnih vprašanjih, povezanih z vlogo in vplivom Kitajske in tudi s slovensko-kitajskimi odnosi.

Pred povsem napolnjenim prostorom v hotelu Diana je predavatelj predstavil teme kot so: ameriško-kitajsko rivalstvo in politični odnosi, izjemen razvoj države na vseh ravneh, geopolitični in strateški položaj in dogajanje v tem delu Azije, človekove pravice, prednostne naloge in usmeritve komunistične partije v prihodnosti, politični in vojaški konflikti (v južnokitajskem morju, Severna Koreja,…) razvoj novih tehnologij, velika onesnaženost zraka, pa tudi vsakdanje teme, kot so delo in zaposlovanje, revščina, življenje v Pekingu in na Kitajskem.

Ena izmed osrednjih ugotovitev je bila, da dandanes Kitajska povsem enakovredno tekmuje z ZDA in Evropo, na kar nekaj področjih pa jih je že začela prehitevati. Kitajska družba je postala zelo inovativna ter učinkovita pri uresničevanju svojih razvojnih ciljev. Prav tako je zelo zanimiva nova Svilna pot v Evropo, ki je nekakšen kitajski odgovor na tekmovanje v svetovnem primatu z ZDA. V zadnjem času pa je spet aktualno vprašanje in načelo ene Kitajske od katerega nikakor ne odstopa (v povezavi s Tajvanom).

Prav tako pa je Evropa drugi najpomembnejši politični, gospodarski in strateški partner Kitajske, in v njihovem interesu je močna in združena Evropa, kot nekakšna alternativa odnosom z ZDA. Med drugim je predavatelj spomnil, da je Kitajska ena najstarejših civilizacij na svetu dala človeštvu papir, pisavo, kompas, smodnik, tisk, svilo in še kaj. Predavanje se je sklenilo s vprašanji in v razgovoru z obiskovalci ter sklepom, da se dogodek z dr. Lipuščkom ob prvi priložnosti spet ponovi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2018 ob 12:30 gost

      V kršenju človekovih pravic in v varovanju okolja je Kitajska v 18. stoletju.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2018 ob 13:32 gost

      še en partijski sestanek, pravijo!

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2018 ob 13:52 gost

      Koga briga Kitajska, delajo za lg,riže, Slovenci za minimalca, ZDA pa 18 ur dnevno, te jin pa itak tornado vse pobere. Če kdo ima toliko problemov z drugimi državami, kot mi. Brigajmo se zase, premišljujmo pa, kaj drugi pišejo o nas - tajkunstvo, pranje denarja, švercanje vsega možnega, kradenje davkoplačevalskega denarja, pahnjenost v revščino itd. To bi naj gospod razlagal, jebeš Kitajsko, še eno glupost napravimo, pa Kitajci odu. Poglejte tuje medije, kaj si mislijo o sposobnosti preprečevanja pizdarij v naši državi?

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.02.2018 ob 20:01 svila, papir gost

      Res pravi partijski sestanek. Edino so pozabili kakšno revolucionarno zapeti. To so hudi doktorji znanosti. Naštete stvari so edino, kaj svet potrebuje. Silicijeva dolina in ostali niso omembe vredni. Evropo so pa tak prehiteli. Oni še vedno verjamejo, da je smrtna kazen upravičena in seveda z njo mastno služijo, ko prodajajo organe po svetu za velike denarce

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.