https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Management v agroživilstvu in razvoj podeželja

05.02.2018 ob 6:05  

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) je ena od ustanovnih članic Univerze v Mariboru, ki izvaja na 1., 2. in 3. stopnji študija skupno 12 študijskih programov (od tega kar 7 na 1. stopnji: Agrikultura in okolje, Agronomija: okrasne rastline, zelenjava in poljščine, Biosistemsko inženirstvo, Ekološko kmetijstvo, Management v agroživilstvu in razvoj podeželja, Vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo ter Živinoreja).

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede izvaja na dislocirani enoti v RIS Rakičan visokošolski študijski program »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja (MARP)«. To je še vedno edini tovrstni visokošolski študijski program javne univerze v Pomurju.

Študijski program Management v agroživilstvu in razvoj podeželja je dodiplomski študijski program. Študent pridobi 180 kreditnih točk. Študij traja 3 leta oz. 6 semestrov. Po zaključenem študiju in opravljeni diplomi, študenti pridobijo naziv: diplomirani inženir agrarne ekonomike (VS).

V prvem letniku so predmeti bazični. Študenti pridobijo osnovna znanja, delno pa se začnejo usmerjati v agrarno ekonomiko. V drugem letniku se odločijo za izbirne module: živinorejski, poljedelsko – zelenjadarski ali sadjarsko – vinogradniški, poslušajo pa tudi izbrane ekonomske vsebine. Tretji letnik je namenjen specializaciji s področja agrarne ekonomike. Študenti tako poslušajo nekatere obvezne predmete, nato pa imajo možnost izbire specialnega modula izmed treh ponujenih: Management v kmetijstvu, Razvoj podeželja ter Marketing in varstvo potrošnika. V 3. letniku študenti opravljajo študijsko prakso, ki v veliko primerih pomeni prvi stik s potencialnimi zaposlovalci. V letu 2018 je pri študijski praksi na širšem območju Pomurja s študenti MARP želelo sodelovati kar 38 podjetij.

Po zaključenem študiju in opravljeni diplomi bodo nekateri študenti poslovno pot nadaljevali kot prevzemniki kmetij, drugi se bodo lahko zaposlili v gospodarstvu ali javnem sektorju, npr. kmetijski svetovalni službi, inšpekcijskih službah, razvojnih agencijah, projektnih pisarnah in podobno.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vsako leto sodeluje z Društvom prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) v RIS Dvorcu Rakičan organizira okroglo mizo o aktualni tematiki v kmetijstvu. Društvo prijateljev agrarne ekonomike je prostovoljno, samostojno, nepridobitno druženje, ki vključuje in povezuje članstvo na strokovno-znanstveni podlagi, in sicer na področju kmetijstva, razvoja podeželja in širše v RS.

Foto: DPAE

Dodatne informacije o študijskih programih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM najdete TUKAJ, ali pa jih pridobite na informativnih dnevih, ki bodo potekali v petek, 9.2.2018, ob 10.00 in 15.00 ter v soboto, 10.2.2018, ob 10.00. Oba dneva bodo informativni dnevi potekali na matični fakulteti v Pivoli in za študijski program »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja« v RIS RAKIČAN (Lendavska ulica 28, 9000 Murska Sobota).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.