https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Reka Mura v zadnjih 50 letih krajša za sedem kilometrov

16.02.2018 ob 12:00  

Analiza Vodno gospodarskega inštituta iz Ljubljane je pokazala, da se je vodotok Mure v zadnjih 50 letih skrajšal za sedem kilometrov, kar naj bi bila predvsem posledica izvedenih melioracijskih del.

 

Posledice so povečana hitrost reke, zmanjšanje prodonosnosti in znižanje ravni podtalnice. Vse to pa podaljšuje sušna obdobja na obdelovalnih poljih. Ob takšni hitrosti vodotoka ni mogoče namestiti potrebnih naprav za izvajanje namakalnih sistemov. Vse doslej našteto vpliva po poročanju Financ tudi na oskrbo z vodo.

Zato bi bilo nujno, kot navaja Božo Dukić, tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS), vzpostaviti dialog med »ljubitelji Mure« in potencialnimi uporabniki morebitnih pregrad na Muri. Pregrade bi v osnovi omogočile namakanje in oskrbo z vodo, energetsko izrabo pa bi prepustili investitorju v takšne objekte, saj je verjetno edini, ki je finančno sposoben izvesti projekte.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2018 ob 14:59 gost gost

      ka vse si še ne bi zmislili, samo ka bi lidi okouli obrnili. či neščemo jezof na muri, jih pač neščemo. konec.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2018 ob 15:42 gost

      Ka mađister pa tira pravljico o HE na Muri.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2018 ob 16:27 rile gost

      Pa kaj se bunite,tak je ži vse v kurcu,pa naj se delajo elektrarne in bo vsaj vodostaj večji ,pa če bomo pametni tudi turizem na zbiralnikih.Zbiralnike pa iskoristimo tudi za namakanje..Zakoj so proti Avstrijci in Hrvati,? Zato ,ker bo to njim odneslo nekaj evrov,,Ker se voda zaustavi in nebo več take brzine...lp

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.