https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Indija - Taj mahal in lotusov tempelj

Indija  

Taj mahal je verjetno najslavnejša ikona Indije in je kot taka prepoznavna po celem svetu.


Začnimo na začetku

Andrej in Mitja sva se odločila, da obiščeva nekaj najznamenitejših znamenitosti v Indiji. Veliko jih seveda nisva mogla, saj je Indija enostavo prevelika, najin čas v državi pa omejen.

Ena najlepših stavb, ki sem jih videl, se imenuje lotusov tempelj in se nahaja v glavnem mestu Indije, New Delhi. Tempelj je bil zgrajen leta 1986 in ima obliko lotusovega cveta, kar je očitno že od daleč. Zaradi svoje znamenite oblike je bil objavljen v večih mednarodnih revijah in časopisih, prejel je tudi več mednarodnih arhitekturnih nagrad. Glavna dvorana templja je visoka približno 40 metrov in ima prostora za 2500 ljudi. Tempelj je odprt za vse ljudi, ki si ga želijo ogledati, ne glede na njihovo versko ozadje.

Foto: Lotusov tempelj

Trdnjava v Agri

Na poti do Taj mahala smo se ustavili na ogledu trdnjave v mestu Agra. Taj mahal je le nekaj kilometrov oddaljen od te trdnjave. Trdnjava je bila prostor domovanja vladarjev do 1638 in je zaščitena pod seznamom kulturne dediščine UNESCO.

Zanimiva struktura in sestava zgradbe se kažeta v kamnu rdeče barve, ki prevladuje v celotni zgradbi. Znotraj obzidja je moč najti tudi dele stavbe, ki so bili zgrajeni iz belega marmorja. Ker sva se na ogled odpravila v nedeljo, je bila v trdnjavi velika gneča, seveda sva gnečo pričakovala tudi pozneje v Taj mahalu.

Foto: Zunanje obzidje trdnjave

 

Foto: Vhod v trdnjavo

Foto: Marmorni del zgradbe

Taj mahal

Najbolj ikonična zgradba, ki že od daleč jemlje dih, se v živo nikakor ne more primerjati s fotografijami. V bistvu gre za mavzolej, katerega je mogulski vladar Shah Jahan, leta 1632, dal zgraditi za grobnico svoje žene. Manzolej predstavlja osrednji del 17 hektarskega kompleksa, zraven pa najdemo še mošejo in hišo za goste, vse skupaj je obdano z zelenimi vrtovi. Mavzolej je bil dokončan leta 1653, strošek gradnje pa je bil leta 2015 ocenjen na približno 827 milijonov ameriških dolarjev. Za gradnjo je bilo zaposlenih približno 20.000 rokodelcev, kateri so dela izvajali pod strogim nadzorom vodilnih arhitektov.

Foto: Taj mahal z množico obiskovalcev

Svetovno znamenitost, ki je velikokrat uvrščena med svetovna čudesa, letno obišče med 7 in 8 molijona ljudi. Seveda je tudi kompleks zaščiten pod okriljem UNESCO-ve dediščine kot “Dragulj muslimanske umetnosti v Indiji.”

Dan za obisk ni bil idealen, saj je nedelja eden najbolj priljubljenih dnevov za obisk veličastne stavbe. Kljub temu sva bila navdušena nad veličastnostjo stavbe in detajli, kateri so vdelani v določene dele stavbe.

Foto: Opica v kompleksu Taj mahal

Foto: Pred vstopom v mavzolej si moramo nadeti "pokrivala" za čevlje

Treba je omeniti, da državljani Indije za vstop plačajo 40 rupij (približno 0,5 €), medtem ko je cena za tuje turiste kar 1000 rupij (približno 12 €). Ta velika razlika v ceni daje tujcem prednost pri vstopu v kompleks in omogoča, da preskočimo vrtoglavo vrsto za vstop v sam mavzolej, kjer leži grobnica vladarjeve žene.

Kdor se odloči za obisk, naj ga razlika v ceni ne odvrne, saj je že prvi pogled na zgradbo prav spektakularen. Beli marmor izgleda drugačne barve, glede na čas dneva, ko ga obiščemo.

Za konec 

Po ogledu kompleksa smo se odpravili še v Vrindavan, kjer je postavljen tempelj na rojstnem kraju gospoda Krišne, enega pomembnejših božanstev v hinduizmu. Vnos  kakršnihkoli elektronskih naprav, vključno z mobilnimi telefoni, fotoaparati in kamerami je strogo prepovedan, zato tudi nimava lastnih slik templja. 

Nekaj dodatnih fotografij najdete v spodnji galeriji, več o potovanju po Indiji spiševa kmalu.

    Fotogalerija