https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mestna občina Murska Sobota kot luč z vzhoda

21.02.2018 ob 6:00  

Podjetje Planet GV je prejšnji teden v Ljubljani podelilo Zlati kamen 2018 – nagrado za najbolj razvojno prebojno občino. Nagrada je letos šla v Kočevje, Mestna občina Murska Sobota je bila nominirana kot edina mestna občina v Sloveniji in kot edina pomurska občina. Pri Murski Soboti so izpostavili integracijo Romov in smiselno zasnovan javni prevoz ter dejstvo, da izraziteje gradi svojo vlogo regionalnega središča in je kraj, ki je najbolj zmanjšal stopnjo kriminalitete.

 

Bilanca štiriletnega obdobja

Glavni poudarek izbora za nagrado Zlati kamen v letu 2018 je bila bilanca štiriletnega obdobja. Po besedah organizatorjev se je med finalistke Murska Sobota uvrstila zaradi nove strategije, ki izraziteje poudarja vlogo kraja kot regionalnega središča. Do merljivega premika je prišlo tudi na trgu dela.  Kljub še zmeraj razmeroma visoki brezposelnosti,  je spodbudno, da ima občina nizko stopnjo brezposelnosti mladih. Murska Sobota ima zelo visok delež univerzitetno izobraženih zaposlenih (15. mesto v Sloveniji), prav tako ostaja na vrhu po štipendijah (3. mesto). 

V vzhodni regiji so v konkurenci poleg Mestne občine Murska Sobota in občine Hoče Slivnica, nagrado prejele Ruše.

Sedem lastnosti letošnjih kandidatk

Organizatorji so ob ocenjevanju izluščili naslednjih sedem glavnih značilnosti letošnjih kandidatk Zlatega kamna, ki so:

- novi val županov. Pet finalistk vodijo župani, rojeni leta 1970 ali pozneje. Prav tako ima pet finalistk župane, ki občino vodijo prvič. Župani novega vala izstopajo po izobrazbi, so dinamični in vsestranski. Kljub mladosti imajo po navedbah organizatorjev dostikrat za seboj zanimiv nabor izkušenj.

- Na mladih občina stoji. V nekaterih krajih mladinski center uporabljajo kot gonilo razvoja. Ti centri delujejo tudi na področju spodbujanja podjetništva in turizma.

- Uravnotežena kakovost. Kandidatke so redkokdaj tako enakovredne, kot so bile letos. Strokovni svet je imel pri izbiri zmagovalca zahtevno delo. Precej verjetno so med letošnjimi kandidati tudi zmagovalci prihodnosti.

- Mehka moč. Zelo pomembna skupna značilnost letošnjih kandidatk je, da močno gradijo na »mehkih« elementih razvoja, spodbujanju prostovoljstva, participaciji občanov, sodelovanju z nevladnimi organizacijami in skrbi za najbolj ranljive skupine. V Murski Soboti so organizatorji pohvalili korak naprej pri kakovostni integraciji Romov.  

- Trajnostni promet na prehitevalnem pasu. Ko je pred nekaj leti, strokovni svet projekta kot rdečo nit izbora določil trajnostni promet, so imeli kar nekaj zadreg: razen večjih mest in nekaj izjem o kakšnem sistematičnem pristopu na tem področju večinoma ni bilo sledu. Zdi se, da se je stanje spremenilo, odkar morajo občine pripravljati celostne prometne strategije: poudarek na elementih trajnostnega urejanja prometa je očiten, kandidatke pa imajo na tem področju kar nekaj dobrih praks. S smiselno zasnovanim javnim prevozom izstopajo zlasti Kobarid, Logatec in Murska Sobota.

- Luč z vzhoda. Letos so kandidatke iz Podravja in Pomurja med najbolj kakovostnimi, vse pa odlikuje to, da so dosegle izrazit razvojni preboj v zadnjih letih. Vse tri občine vodijo novi župani in vse tri finalistke odlikuje posebna energija.

- Srednje veliko je lepo. Zanimivo, ko poudarimo razvojni preboj v točno določenem časovnem obdobju, se na vrhu seznama znajdejo srednje veliki kraji. V velikih mestih je težje narediti preobrat v relativno kratkem času. Majhni kraji dostikrat nimajo kritične mase, da bi – tudi ob sposobnih in delovnih ekipah – lahko naredili prepričljiv razvojni preboj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2018 ob 7:39 gost

      Se lepo vidi kam ta luč sveti! V žepe "povezanih" in nastavljanje samo ta "pravih" kadrov, ki imajo SD izkaznico. Ne ga srat!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.