https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Razvoj turizma s pomočjo zvišanja turistične takse in nove promocijske takse

Ljubljana, 23.02.2018 ob 6:10  

Državni zbor RS je pred kratkim sprejel novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo med drugim občinam omogočil zvišanje turistične takse in uvedel promocijsko takso ter novosti glede prodaje turističnih paketov.

"Zakon določa aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni in na ravni turističnega območja, opredeljuje vlogo države, občin, ponudnikov turističnih storitev in civilne družbe ter določa za to potrebne vire financiranja." je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Nov zakon med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo (STO), saj poleg turistične takse, ki jo bodo še naprej določale občine, uvaja še promocijsko takso, ki bo znašala 25 odstotkov zneska turistične takse in bo neposreden prihodek STO.

Če ponazorimo s primerom; ob najvišjem znesku turistične takse, 2,50 evra, bo promocijska taksa znašala 0,625 evra, s tem bo gost plačal obe taksi v skupni višini 3,125 evra. Na ministrstvu pričakujejo, da bo STO s tem pridobila dodatnih 4,7 milijona evrov, občine pa dodatnih 6,9 milijona evrov letno. Po sprejetem novega zakona oz. dopolnila, bodo turistično takso v polovični višini poleg otrok in mladine med 7. in 18. letom starosti, plačevale tudi osebe med 18. in 30. letom starosti, ki bodo prenočevale v nastanitvenih obratih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč.

Na lokalni ravni bodo lahko občine z lastnimi predpisi glede na svoje cilje določile dodatne oprostitve plačila turistične takse za posamezne skupine. Zakon bo urejal tudi poklic turističnega vodnika, in sicer pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane. Zakon bo na novo določil tudi pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov ter povezanih potovalnih aranžmajev. Po novih določilih naj bi olajšali organiziranje izletov in turističnih paketov, ki jih pripravljajo šole in društva, z izjemami glede pridobitve licenc.

Foto: slovenia.info, vlada.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.