https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Mitja Lotrič - Murin nogometni dragulj, ki si ga želi pol Evrope

4.5.2011  

Čeprav šteje komaj 16 let, je Mitja Lotrič že standardni član prve enajsterice Mure 05, ob tem pa stalen reprezentant v mlajših selekcijah. Mladega napadalca spremljajo številni evropski klubi, sam pa se namerava v tujino podati po končani srednji šoli.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Kot pravi Mitja, njegovi nogometni začetki segajo daleč v otroštvo, ko so se skupaj s prijatelji na Vaneči podil za žogo, prav tako so prijatelji "krivi", da se je navdušil za ta šport. Resneje je nogomet pričel trenirati pri desetih letih pri NK Puconci, tri leta pozneje pa je prestopil v Muro, kjer je trenutno najmlajši član prvega moštva.

Pa je vedno odstopal od svojih vrstnikov? "Že ko smo v šoli pri športni vzgoji igrali nogomet, se je učitelj samo smejal, ker sem tako dobro igral. Pri NK Puconci je bila konkurenca preslaba, zato sva skupaj z Erikom Janžo prestopila k Muri. Tu so bili boljši igralci in sem se moral kar močno potruditi, da sem prišel v prvo postavo, na koncu mi je to tudi uspelo, in mislim, da sem izstopal zaradi tega, ker sem delal več kot drugi, in trud je poplačan s tem, da sem najmlajši igralec pri članih," meni Mitja.

Že pri štirinajstih letih ga je Primož Gliha želel v članski ekipi


Talent starejšega od bratov Lotrič, ki igrata pri Muri, je že pred dvema letoma opazil takratni trener Mure Primož Gliha, ki je želel, da bi Mitja treniral s člani, kar je bilo takrat za še ne petnajstletnika velika čast, vendar do tega zaradi njegove mladosti še ni prišlo. Veliko o njegovem talentu povedo tudi same številke.

Mitja je tako v sezoni 2008/09 v ligi do štirinajst let zadel desetkrat, leto kasneje pa je s 33 zadetki postal tudi najboljši strelec iste lige. V lanski sezoni je igral v kadetski ligi in bil z 18 zadetki tretji najboljši strelec.

Če pade Interblock še ni nič izgubljenega

To, kar se ni zgodilo pri Glihi, pa se je zgodilo lansko poletje. Mitja je bil priključen članskemu pogonu in že na prijateljskih tekmah navduševal, a je nato moral počakati na debi na uradni tekmi do petega kroga, ko je dopolnil šestnajst let. "Zame je to pomenilo veliko čast in poplačan trud, ki sem ga vložil v svoje delo," pravi Mitja, ki je pravzaprav preskočiil mladinske vrste in se podal direktno v članske vode. Trenutno  je v drugi ligi dosegel tri zadetke in je za Armandom Sprečom in Damjanom Boharjem tretji strelec Mure.

Črno-belim se je pred dvema krogoma nasmihal celo sam vrh lestvice, po dveh remijih z Aluminijem in Dravinjo pa so  pridobili nekoliko točkovnega zaostanka. "V zadnjih dveh krogih smo res zapravili sanjsko priložnost, da bi bili sedaj prvi na lestvici, vendar imamo še možnosti, če premagamo Interblock to nedeljo. Borili se bomo do zadnjega ..." pravi Mitja.

Zanimanje zanj med drugim pokazali Barcelona, Arsenal, Tottenham in Ajax

Mitja je že nekaj let standardni član slovenskih mladih reprezentanc, tako je zaigral že pri U-15, U-16 in U-17, trenutno pa je član reprezentance do 18 let. Prav te reprezentančne tekme mladih pa spremlja veliko oglednikov tujih klubov, ki iščejo talente. Tako so za Mitjo v preteklosti interes pokazali Chievo, Birmingham, Manchester City, Arsenal, Udinese, Fiorentina, Palermo, Sampdoria, Ajax, Espanyol in Barcelona, nazadnje pa tudi Tottenham, pri katerem se je prejšnji mesec en teden mudil na preizkušnji in odigral eno tekmo. 

Gareth Bale (Tottenham), eden izmed izmed najbolj "vročih" igralcev ta hip na svetu, in Mitja Lotrič

"O preizkušnji v Londonu lahko kot zanimivost povem, da sem prišel v trening center okrog desete ure zjutraj, zapustil ga pa okrog četrte ure popoldan. Tako smo najprej trenirali eno uro, nato je bilo pol ure prosto, sledil je spet enourni trening, potem je bil čas za kosilo in po njem še enkrat trening eno uro. To je zame ena nova izkušnja, v kateri sem spoznal angleški nogomet," se lepih trenutkov iz Anglije spominja 16-letnik.

V Angliji mu je bilo lepše kot v Italiji

Preizkušnja pri Tottenhamu pa ni bila njegova prva v tujem klubu. Namreč lani jeseni je bil že na preizkušnji pri italijanskem Chievu, medtem ko zaradi poškodbe ni šel na preizkušnji v Birmingham in Barcelono. Zdaj ko je že preizkusil način dela v dveh nogometnih velesilah – Italiji in Angliji, lahko pove tudi podobnosti in razlike. "Skupna lastnost teh dveh držav je vsekakor, da sta obe nogometni velesili in da je v obeh državah veliko tujcev, različnih ras, veliko mladih se hodi šolat v obe državi … Bistvena razlika je pa predvsem pri ljudeh, Angleži so veliko bolj prijazni kot Italijani, tudi hrana je bila v Angliji boljša kot v Italiji," pravi Mitja, katerega želja je sicer zaigrati v Španiji.

Z Jermainom Defoejem

Pred osemnajstim letom najbrž še ne bo odšel v tujino

Samo vprašanje časa je torej, kdaj bo Mitja zapustil Mursko Soboto. Kot sam pravi, se bo do konca tega šolskega leta posvetil predvsem šoli in igranju pri Muri, šele po dopustu pa bo morda zopet šel kam na preizkušnjo, oditi v tujino igrat pa vsaj še nekaj časa ne namerava. "Tako z družino kot z zastopnikom smo se dogovorili, da bom v tujino šel šele ko dopolnim 18 let oziroma ko končam šolanje, tako da bil v novem klubu že član. Če bi se pa kaj obrnilo pa bi z veseljem igral tudi za mladince in se počasi prebijal med člane," razkriva svoje načrte za prihodnost.

Všeč mu je Messijev stil igre, a njegov vzornik je Rooney

Mitja po telesni konstrukciji in načinu igre spominja na Lionela Messija, ki pa ni njegov idol. "Veliko ljudi mi govori, da sva si zelo podobna, všeč mi je tudi njegov stil igre, vendar je moj vzornik Wayne Rooney," pritrdi Mitja. O svojem razvoju pravi, da ima še veliko rezerv, zato skuša z vsakim treningom in vsako tekmo to izboljšati in napredovati.

Mlajši brat Andrej ga sprašuje za nasvete

Po njegovih stopinjah že stopa tudi leto dni mlajši brat Andrej, s katerim se dobro razumeta in si med seboj tudi pomagata. "Z Andrejem sva igrala skupaj eno leto in sva se kar dobro ujela. Meni je bolj všeč, če igra na levem boku, ker se mi tam zdi boljši kot v napadu. Tudi on lahko s trdim delom pride med člane in do stalnega mesta v reprezentanci. Velikokrat me vpraša za kakšen nasvet in ga tudi potem skuša izkoristiti," pravi Mitja.

O študiju ne razmišlja

Igranje na najvišjem nivoju Mitji vzame tudi precej časa, zato mu ob šoli ne preostane kaj dosti prostega časa. "Res imam zelo malo časa, v mesecu aprilu sem bil v šoli samo pet dni. Ko pa imam prosti čas ga seveda preživim v družbi prijateljev in družine," pravi Mitja, ki je prepričan uspeti v nogometu. Tako niti ne razmišlja o morebitnem študiju, ampak se bo posvečal samo nogometu.

Mitjinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Barack Obama
Glasbena skupina: Poslušam vse zvrsti glasbe.
Knjiga: Jih ne berem.
Kraj v Pomurju: Kraj, v katerem živim sedaj - Vaneča.
Želja v življenju: Uspeti na nogometnem področju brez poškodb in da mi bo zdravje služilo.

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. markobel
      04.05.2011 ob 16:12 markobel

      V Španijo idi samo, tisti fuzbal ti najbole ugaja;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. saraa
      04.05.2011 ob 16:26 saraa

      naj samo pri Muri ostane, ga bomo gledali rajši tu v živo :P.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. GoLGeTeR
      04.05.2011 ob 16:45 GoLGeTeR

      Bohar je drugi strelec ekipe :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Karlo_Vrataric
      04.05.2011 ob 17:53 Karlo_Vrataric

      GoLGeTeR: Hvala za opozorilo, smo popravili ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. lendavski
      04.05.2011 ob 17:56 lendavski

      Letos glih strelsko ne blesti, je pa škoda, ker so ga poškodbe malo zafrknile. Vsekakor upam, da mu bo uspelo bolj kot Semlerju, Prettnerju itd.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Simko
      04.05.2011 ob 18:10 Simko

      pomali, najprle more un ta priti. Semler pa Prettner pa Balažic so tudi bili, ampak priti v člansko ekipo neje kar tak. Privoščin njemi, samo svet vrhunskoga fuzbala je kruti v ton smisli, ka odloča tudi kaj drugoga kak pa samo talent.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. moped
      04.05.2011 ob 20:53 moped

      Dober si mali, samo tak dale...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. GoLGeTeR
      04.05.2011 ob 20:59 GoLGeTeR

      nega na kon, drugače pa dobro napisano.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.