https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenija po gospodarski rasti na vrhu držav EU

07.03.2018 ob 14:30  

Gospodarska rast v Sloveniji in bruto domači proizvod (BDP) sta se v lanskem letu po ocenah Statističnega urada RS realno okrepila za pet odstotkov.

Tako visoko gospodarsko rast, kot ob koncu 2017, je Slovenija nazadnje dosegla pred približno 10 leti, v zadnjem predkriznem četrtletju leta 2008, pravi Romana Korenič s Statističnega urada RS. BDP v tekočih cenah je lani po prvi oceni dosegel 43,278 milijarde evrov, kar je nominalno za 7,1 odstotka več kot v letu 2016, realno pa gre, kot rečeno, za petodstotno rast.

Slovensko gospodarstvo je dokončno izšlo iz krize v zadnjem trimesečju 2013, Slovenija tako že štiri leta neprekinjeno beleži gospodarsko rast, ki se je leta 2017 še občutno pospešila. Leto 2017 si bomo po besedah Koreničeve zapomnili tudi po tem, da smo sredi leta presegli predkrizno raven BDP. Dolgo obdobje okrevanja se je tako zaključilo, ter se začelo obdobje vnovičnega približevanja najuspešnejšim evropskim gospodarstvom.

Slovenija je po trenutno razpoložljivih podatkih Evropskega statističnega urada Eurostat, glede na gospodarsko rast, v zadnjem četrtletju 2017, čisto na vrhu med državami EU, takoj za Romunijo. Ker smo komaj presegli raven izpred krize, zaenkrat še ni razloga za zaskrbljenost zaradi morebitnega pregrevanja gospodarstva. Spodbudno je pa dejstvo, da je zdaj gospodarstvo, v primerjavi s stanjem pred 10 leti, vsekakor manj zadolženo.

Glavni dejavnik gospodarske rasti, tako pravijo statistiki, je bilo tudi lani zunanje povpraševanje, a je k lanski rasti pomembno prispevalo tudi domače povpraševanje. Gonilo slovenskega gospodarstva, tako kot vsa leta še vedno predstavlja izvoz, ki se je povečal za 10,6 odstotka. Pri krepitvi BDP se vse bolj povečuje tudi pomen domačega povpraševanja, ki se je tudi lani okrepilo za 4,1 odstotka, od tega zasebno trošenje za 3,2 odstotka.

Pozitivni trendi lanskega leta kot celote, so bili še bolj izraziti v zadnjem četrtletju, tako je do preobrata prišlo tudi pri investicijah, saj so se bruto investicije povečale za 8,4 odstotka. Na področju zaposlovanja je skupna zaposlenost lani dosegla 986.000 oseb, kar je največ po letu 2008, glede na leto 2016 pa se je povečala za 2,8 odstotka ali za 27.000 oseb. Po skoraj 10 letih je število zaposlenih prvič preseglo en milijon, tako kažejo podatki v zadnjem četrtletju leta 2017.

Prav tako so se v zadnjem četrtletju 2017 občutno povečale bruto investicije v osnovna sredstva, in sicer za 11,9 odstotka. To rast so med drugim vzpodbudile investicije v gradbene objekte in investicije v stroje in opremo. V letu 2018 naj bi se gospodarska rast po napovedih statistikov nekoliko umirila, a bo še naprej ostala na visoki, okoli štiri odstotni ravni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.