https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po novem strožji tehnični pregledi za voznike motornih vozil

Ljubljana, 02.03.2018 ob 6:00  

V letu 2018 bodo začele veljati številne novosti, ki bodo poostrile tehnične preglede za voznike motornih vozil. Med drugim se bo izvajalo snemanje tehničnih pregledov, nepravilnosti bodo drugače opredeljene, na vidiku so tudi spremembe pri odjavi avtomobilov.

Z noveliranim zakonom o motornih vozilih začne v Sloveniji veljati ostrejši nadzor nad vodenjem postopkov tehničnih pregledov. Ena večjih novosti je uvedba obveznega videonadzora na testnih progah, s tem pa bodo video posnetki dokazovali, da je vaše vozilo dejansko opravilo tehnični pregled. Na ministrstvu za promet uvedbo sprememb in obvezen video nadzor argumentirajo z besedami, "da bomo le tako preprečili kupovanje potrdil o ustreznosti vozil". 

 Foto: avtokrka.si

Evidenco videoposnetkov bo moral izvajalec tehničnih pregledov hraniti tri mesece, s pomočjo katerih bo lahko nadzorni organ, to je Agencija za varnost v prometu, zahteval njihovo predložitev. Pravna osnova za predložitev video materiala pa je nadzor nad verodostojnostjo izvajanja in potrjevanja tehnične skladnosti določenega vozila. Tako naj bi preprečili zlorabe v praksi, ko so pooblaščene osebe za podkupnino izdajale potrdila o tehnični skladnosti vozil, kljub temu, da ta sploh niso zapeljala na tehnično stezo.

Zakon konkretno določa, da mora videonadzor vsebovati podatke o datumu ter času vstopa in izstopa motornega vozila s preizkuševalne steze, prav tako pa način hrambe podatkov. Zakon določa plačilo 400 evrov kazni za manipulacijo s števcem vozila in po novih pravilih opredeljuje to kot prekršek.

Tri kategorije nepravilnosti

Naslednja novost pri tehničnih pregledih je vključitev vrednotenja nepravilnosti, ki jih kontrolor med tehničnim pregledom zazna na nekem vozilu. Po novi zakonodaji so tako določene tri kategorije nepravilnosti in tudi kaj vse sodi v to kategorijo.

Prva kategorija

Pomanjkljivosti obstajajo, a je vozilo pogojno tehnično brezhibno in je lahko udeleženo v prometu. Vendar mora lastnik ali uporabnik vozila, pomanjkljivost odpraviti v roku 15 dneh, s tem da ponovni pregled ni potreben. 

Druga kategorija

Ta kategorija se imenuje napaka, v smislu, da vozilo ni tehnično brezhibno, vendar je v času veljavnosti prometnega dovoljenja lahko udeleženo v prometu zaradi prevoza na popravilo. V tem primeru je potreben ponovni pregled. Za primer, med te vrste napake sodi prižgana kontrolna lučka za sistem ESC. 

Tretja kategorija

Zadnja kategorija se imenuje kritična napaka, kar pomeni, da se vozilu začasno prepove udeležba v prometu, obenem se ta podatek evidentira. Blokada začasne prepovedi udeležbe v prometu se umakne šele po uspešno opravljenem vnovičnem tehničnem pregledu. Prav tako takšno vozilo ni upravičeno do začasne registrske tablice, s katero bi voznik lahko vozilo peljal na popravilo. Kot primere kritičnih napak zakonodaja opredeljuje neodobrene predelave vozil, zaradi katerih je resno ogrožena varnost, nedelujočo servo enota, nezanesljiv glavni zavorni valj, zlomljeno ali deformirano os, itd.

 Foto: astehnicni.si
 
Obvezna čelada tudi za mopediste do 25 km/h

Vrhovno sodišče RS je pred časom odločilo, da je uporaba homologirane motoristične čelade ali kolesarske čelade obvezna tudi za voznike mopedov, ki se vozijo s hitrostjo do 25 kilometrov na uro. Vožnja brez čelade predvideva plačilo kazni 120 evrov. Vrhovno sodišče je prav tako odločilo, da velja za mopediste do 25 km/h enaka sankcija kot za vse voznike, potnike mopedov, lahkih štirikoles, motornih koles, trikoles in štirikoles brez zaprte kabine, ki morajo nositi motoristično čelado.

Novost "sistem e-klic"

Novi zakon letos uvaja spremembe tudi glede odjave avtomobilov. Lastniki motornih vozil, ki bodo svoje vozilo odjavili iz prometa po 1. aprilu 2018, hkrati pa bodo lastniki odjavljenega vozila več kot eno leto, bodo tako po 1. aprilu 2019 postali zavezanci za plačilo dajatve na odjavljena vozila. Od 1. junija letos se glede plačila in vračila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu uvaja dnevni obračun plačila in vračila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. V praksi to pomeni, da boste z odjavo vašega vozila prejeli vrnjenega več denarja.

Obvezna vgradnja sistema e-klic v nove avtomobile pa predstavlja eno največjih in tudi dolgoročnih novosti, ki bo zaznamovala letošnje leto v prometu. S pomočjo sistema e-klic tako avtomobil obvesti reševalce, da se je voznik zapletel v prometno nesrečo in s tem prihrani zelo dragocen čas, ter predvsem rešuje človeška življenja.

Ta novost bo začela veljati z letošnjim aprilom, prav tako pa bo s 1. aprilom Slovenija končno dobila sistem elektronskega cestninjenja tovornjakov, ki bodo s tem plačevali cestnino po dejansko prevoženih kilometrih. DARS pa na osnovi te novosti predvideva povečanje prihodkov za 20 milijonov evrov. Sedanji cestninski sistem namreč voznikom dopušča, da se izognejo plačilu cestnine na velikem delu slovenskih avtocest, kar pa z elektronskim cestninjenjem več ne bo mogoče. Zaradi tega bo DARS začel tudi z rušenjem cestninskih postaj na slovenskih avtocestah, odstranjevanje le-teh pa naj bi trajalo približno dve leti.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2018 ob 6:46 gost

      Torej na cestah bodo samo novi avti, potem pa nam omogočite tudi višji standard, da si lahko vsak kupi novi avto. Kako lahko z tako bedno plačo registriraš avto po taki strogosti.

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.03.2018 ob 22:27 gost

        Kakši strogosti, zna se bremze, volanski mehanizem svetlobna telesa morejo delovati. Pravilno je tak, samo izpraven avto lejko ide na cesto.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2018 ob 10:57 gost

      Zaradi prevarantov - podkupljivcev država sprejema nov zakon. Namesto, da bi tem trajno odvzeli službo, jim zaprli delavnice. Tiste, ki jim je dokazano pa 10 let v "čuzo". A so dobili sploh kako kazen?. Če so, je ta mizerna proti tistemu, kar so pridobili. In spet je najebal, nič kriv - nič dolžan mali človek. Tako se dela v tej "čudežni deželi". sramota!

      20 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2018 ob 11:09 gost

      Edino pravilno. Pri nas bi vsi samo neka radi po vezaj, s podkupninami, po ovinkaj.... Te gda pa takši klumpasti avto s po možnosti še zarukanin voznikon povzroči nasrečo, ta pa so pa ceste krive, policaji, janša, kučan.... samo tisti ka je povzročo nesrečo nej. Ge bi še strožje napravo. Prvi komentator se đouče ka do se prej samo nouvi avtoji vozili. Nej rejsan, tudi pri starih je nej problem, edino porihtati ga trbej. Tisti ka more s prevaro svoj avto skouz tehničnoga spraviti itak nema varnoga avtoja in ne ven zakoj bi njemi što dovolo ka se z njin vozi po cestaj in ogroža sejbe pa nas. Tak ka prvi komentator očitno tou odobrava.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.03.2018 ob 11:54 gost

      tau do pa slujžili pokvarjeni automehaničari,kak do pa mastni okoli čob pa do si vre nabijali,samo ka de činveč za plačati,banda pokvarjena ...tepa ti kao auto popravi pa ti naslednič pravi ja tau pa nej dobro,vepa si mi tij hepan popravlal,,,banda

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.03.2018 ob 12:44 gost

      Tehnični pregledi za VOZNIKE??? Avto pustiš doma?

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.03.2018 ob 13:42 čondraš gost

      Znova nič novega glede uvoza razmontiranih avtov z Nemčije, Italije, Francije, s 300.000 zbitimi kilometri in dvakrat prešraufanimi . Sramota, koruptivna država ki podpira avtomobilsko mafijo . Samo ljudje ki ta sranja kupujete pa ste tudi na nivoju opičnjaka .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.03.2018 ob 14:25 gost3 gost

      Pomurec komi do delali tehnični pregled vozniki ali avtomobili,pravi naslov članka

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2018 ob 18:33 Naci+ gost

        Tudi sam sem opazil zavaj(a)oč naslov, iz katerega izhaja da bodo tehnični pregledi voznikov - strožji. Ko bi se pod članke ne podpisovalo "uredništvo", ampak pisec, bi se "spotaknil" ob avtorja....

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.03.2018 ob 21:28 Pax gost

      Včeraj sem bil pri zdravniku, pa mi ni omenil, da me bo naslednjič (ker sem voznik) strožje tehnično pregledal. Takšen debilen naslov lahko napišejo samo nepismeni študenteki na Pomurcu. Sramota!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.03.2018 ob 1:39 gost

      Bremze in vse drugo za varnost v prometu se razume, da mora biti brezhibno, mišljeno je bilo za pline, tu pa ne gre porihtat in ne prideš skozi, in na ta način izločajo starejše avtomobile iz prometa.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.