https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Po mnenju ministrstva poimenovanje Expano ni ustrezno

03.03.2018 ob 13:00  

Po mnenju ministrstva za kulturo ime Expano, ki ga je na razpisu izbrala murskosoboška občina, ni ustrezno. Ime Expano naj ne bi zadoščalo niti določilom zakona o javni rabi slovenščine, niti navodilu o ugotavljanju jezikovne ustreznosti pri vpisu v sodni register ali drugo uradno evidenco.


V nedavnem javnem natečaju je murskosoboška občina iskala idejne rešitve, ki morajo obsegati predlog imena in pozicijskega slogana ter grafično zasnovo logotipa. Največ točk je pet-članska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali trije predstavniki mestne občine, predstavnik Razvojnega centra Murska Sobota in predstavnik Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, dodelila imenu EXPANO, slogan: DOŽIVITE POMURJE, ki ga je predlagalo podjetje FRANCFRANC d.o.o. iz Murske Sobote.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da ime Expano ne zadošča določilom 18. člena zakona o javni rabi slovenščine, ki ureja tovrstna poimenovanja.

18. člen Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS) namreč določa, da:

(1) »obrati, prodajalne, gostinski in drugi lokali ali drugi poslovni prostori, ki so poimenovani drugače kot z registriranim imenom ali firmo pravne osebe zasebnega prava oziroma z imenom in priimkom fizične osebe, so poimenovani v slovenščini.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se v imenu obrata, prodajalne, gostinskega in drugega lokala ali drugega poslovnega prostora lahko uporabljajo besede v tujem jeziku, če pomenijo mednarodno uporabljen izraz za posamezno vrsto poslovnega prostora, če vsebujejo tujo blagovno ali storitveno znamko ali če gre za krajše besedne zveze, ki so zaradi običajne rabe razumljive večini potrošnikov, če predstavljajo sestavni del celostne podobe.«

Po mnenju ministrstva se pri navodilih o ugotavljanju jezikovne ustreznosti firme pravne osebe zasebnega prava oziroma imena fizične osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, pri vpisu v sodni register ali drugo uradno evidenco uporablja tretji člen omenjenega zakona, poroča STA.

V tretjem členu je navedeno da: (1) "kot okvirno merilo za ugotavljanje skladnosti firme oziroma imena z normo slovenskega knjižnega jezika se upošteva vrednotenje njenih besednih, slovničnih in izraznih sestavin v standardnih jezikovnih priročnikih (Slovar slovenskega knjižnega jezika, Slovenski pravopis, Veliki slovar tujk, Slovenska slovnica), kot dopolnilno merilo pa podatki iz spletno dostopnih reprezentativnih jezikovnih korpusov slovenščine.

(2) Če firmo oziroma ime sestavljajo nove ali izmišljene besede, ki niso navedene v slovenskih priročnikih, reprezentativnih jezikovnih korpusih ali zbirkah narečnega gradiva Inštituta za slovenski jezik, se njihova ustreznost ugotavlja na podlagi njihove sistemske skladnosti s splošno uveljavljenimi slovenskimi besedami ter nespornimi slovničnimi in izraznimi možnostmi. Kot neustrezne se štejejo zlasti:
– nekratične in nemedmetne besede, ki se končujejo na podvojeno soglasniško črko (npr. linn, zmarhh);
– besede, v katerih se uporablja tuja črka ali v katerih je slovenski glasnik zapisan na neslovenski način (glasnik /k/ s črko , npr. );
– besede, ki so oblikovane s prevzetimi priponami na domačih podstavah (npr. mladizem, kuping);
– skladenjske zveze brez upoštevanja slovenskih ujemalnih pravil (npr. žareč iskra)."

Besede, v katerih se uporablja tuja črka ali v katerih je slovenski glasnik zapisan na neslovenski način, se štejejo kot neustrezne. Ime Expano, pa vsebuje črko X.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.03.2018 ob 15:59 Naci+ gost

      NORI SVET - Franc&Franc je slovensko-jezična knjižna založba, ki naj bi skrbela za uporabo slovenščine "zdaj in tukaj", pred kratkim pa je predlagala tuje poimenovanje "vrat v Pomurje. Noro, kaj ne? Tu imate moj predlog: Vodarium!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.03.2018 ob 16:09 stric gost

      zakaj se vedno vmesava politika v Prekmurju jaz tega ne razumen??? Že zdaj nic kaj dosti nam ne pomaga in samo obljublja vse pol pa se tega ne drzi...

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2018 ob 16:54 gost

      Saj je logično, da se je to zgodilo. Spet bo potrebne nov razpis, ker še je ostalo nekaj denarja in ga je potrebno dati " našim", ker se vidi da naslednjega mandata na bomo dobili. Kot se daje denar iz Soboškega proračuna za piar službo iz Maribora, da "pošteno in zakonito" na račun Sobočancev služi SD-jev kader.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2018 ob 18:41 betežen gost

      Se za ime "SD- jeva vrata v Soboto"

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.03.2018 ob 19:43 lili gost

      Exitus, v okrajšavi ex, pomeni v zdravstvu smrt. Na to sem pomislila takoj, ko je bilo v medije sporočeno imenovanje panoja. Expano - konec (smrt) panoja. Pa še zalaufal ni :)

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.03.2018 ob 0:12 Pancho Villa gost

      ime bi moralo biti PANONIKA Duša Pomurja. Predstaviti bi se morale vse zanimivosti Pomurja. Obiskovalec edino tako lahko začuti dušo nas in edinstvene pokrajine ob reki Muri.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.