https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Indija - Hrana

Indija  

Kje sploh začeti? Indijska hrana je tako raznolika in fantastična, da jo težko sistematizirava. Raje bova podala najino osebno mnenje, o raznih jedeh, katere sva poskusila.


Restavracija ali ulična stojnica?

Poskusila sva oboje, ampak še vedno je hrana na ulici za naju boljša izbira. Večinoma je hrana bolj okusna in skoraj vedno lahko navežeš osebni stik s kuharjem. Ulična hrana je tudi veliko cenejša od tiste v restavraciji in ne glede na priljubljeno prepričanje, da je ulična hrana umazana, in nehigienska, nisva imela prav nobenih problemov, kar se tega tiče. Poleg tega je običajno ta hrana sveža, saj jo prodajo v velikih količinah. 

Foto: Obrok v restavraciji  

Foto: Klasična ulična stojnica s hrano

Foto: Kuhinja ulične restavracije

Brez pribora

V Indiji je običajno prehranjevanje brez uporabe pribora. Navada je zgodovinska in izhaja iz predispozicije, da je prehranjevanje dejavnost za katero uporabimo vse čute. Tako je tudi stik s hrano bolj oseben.

Pred obrokom je umivanje rok povsem običajno, dotikanje hrane pa poteka samo z desno roko. Izjemoma tudi z levo pri majhnih otrocih. Sama sva rabila nekaj časa, da sva se navadila na to tradicijo, v restavracijah pa nisva imela težav, saj je uporaba pribora v tem okolju precej pogosta.

Foto: "Kebab"

Foto: Izbira s samopostrežnega menija

Premalo pekoče?

V zahodnem svetu obstaja stereotip, ki pravi, da je indijska hrana zelo pikantna. Ta stereotip lahko soglasno in z veseljem potrdiva. Sicer sva običajno ljubitelja pekoče hrane, ampak v Indiji pikantnost preide na naslednjo stopnjo. Prvih nekaj tednov sva imela nekaj težav s pikantnostjo hrane in sva prodajalce specifično prosila za nepikantno verzijo, a je tudi ta bila precej pikantna. Kot da sama hrana ne bi bila zadosti pekoča, pa pri nekaterih jedeh dobiš na krožniku še ocvrt čili ali dva.

Foto: Vada pav (ocvrta krogla testa nadevana s krompirjevo maso) s čilijem

Veg in non-veg

Indija se kljub 1,2 milijarde prebivalcev ponaša z eno najmanjših porab mesa v prehrani. Vegetarijanska ponudba je večinoma večja od mesne, zato sva bila februarja večinoma vegetarijanca. Seveda sva poskusila tudi nekaj jedi s piščanem, kozo in morsko hrano, vse od teh pa so bile odlične. K temu pripomore tudi ogromna paleta začimb, ki jih domačini uporabljajo pri pripravi hrane. Celo v mednarodnih verigah kot so McDonalds je vegetarijanska ponudba zelo pestra. Govedine ni dobiti nikjer, saj krave v hinduizmu veljajo za svete živali.

Ker slika pove 1000 besed, je spodaj nekaj odličnih jedi, ki sva jih poskusila.

Foto: Pekoči zajtrk v hostlu

Foto: Pekoči zajtrk v hostlu #2 

  

Foto: Morska hrana v restavraciji na plaži

   

Foto: Thali (riž, kruh-naan in pester izbor omak), "dragonfruit" in mango

Konec koncev je hrana v Indiji preprosto fantastična, prav tako je raznolikost fascinantna. Najin čas v Indiji se izteka, ampak se že veseliva najinega naslednjega obiska.

 

    Fotogalerija