https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novo upanje za otroke z avtizmom

Murska Sobota, 09.03.2018 ob 16:00  

Poslanka iz SMC Jasna Murgel je predlagala spremembo Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, za katerega se zavzema tudi Zveza nevladnih organizacij za avtizem. Staršem otrok s posebnimi potrebami, dela dodatne težave nedodelani sistem in zakon. 

Otroci z avtizmom bi lahko hodili v običajno šolo, saj so se zmožni normalno učiti, le njihovo vedenje je drugačno, zato se morajo šolati v šolah za otroke s posebnimi potrebami ali na domu. Takšni otroci mnogokrat ne dosežejo tega, kar so sposobni. Če bi se dopolnil zakon, ki bi otrokom z avtizmom in otrokom s posebnimi potrebami omogočil, da bi dobili spremljevalca, bi se to lahko spremenilo. 

˝Avtist ne razume, da ne sme premikati stvari na katedru učiteljice, da mora dvigniti roko, če želi govoriti, da mora med poukom sedeti za mizo, ne loči, kaj je njegovo in kaj ne. Tu prevzame vlogo spremljevalec, ki otroka opozarja: to ni prav, to bo treba spremeniti, ne brskaj po tujih stvareh, dvigni roko, usedi se,...˝je razložila nekaj primerov predsednica Zveze nevladnih organizacij za avtizem Sandra Bohinec Gorjak. 

Na neenakopravnost otrok z avtizmom so opozarjali že strokovnjaki, starši in učitelji, pred ustanovitvijo Zveze avtistov. Prepričani so, da se otrokom godi krivica, saj ne razvijejo svojih potencialov in v življenju ne morejo uspeti tako, kot bi lahko. Slovenija po Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, otrokom z avtizmom ne omogoča spremljevalca. Sandra Bohinec Gorjak meni, ˝da pravno gledano to pomeni, da kot članica Evropske unije s trenutno zakonodajo krši človekove pravice.˝

Vsi otroci s posebnimi potrebami morajo imeti enake pravice do spremljevalca

Aktualni zakon, namreč določa, da stalnega spremljevalca lahko dobi le gibalno oviran ali slep otrok. Najpomembnejša sprememba zakona, ki ga predlaga poslanka Jasna Murgel, je pravica do spremljevalca za vse otroke s posebnimi potrebami, tudi za otroke z avtizmom, ki takšnega spremljevalca potrebujejo v vrtcu ali šoli.

Otrok z avtizmom zaradi podpore spremljevalca dobi samozavest, hitreje postane samostojen, saj njegove usmeritve začne čez čas izvajati sam, ne da bi za to potreboval navodila, lažje prebrodi ovire. Otrok osvoji obnašanje, ki je primerno v naši družbi, začne se zavedati, kakšno je primerno vedenje. Bolj se začne zavedati tudi samega sebe. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2018 ob 18:18 medo gost

      Poslanka iz SMC in zdaj je govora o avtizmu pred volitvami ,kje so pa bili ostala leta ?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2018 ob 20:10 čondraš gost

      Pa vi niste normalni..zdaj bo že vsak malo drugačen imel ob sebi spremljevalca, ki ni drugačen in bo drugačnega opozarjal na to kar sme in česar ne sme..nekateri starši se nikakor ne morejo sprijazniti s to drugačnostjo svojega otroka . Mi pa plačujemo spremljevalce za gluhe, za slepe, zdaj za avtiste...potem ...pa dajte ga nehat srat, bodimo iskreni, pač je treba nekam poriniti pedagoge, socialne delavce ki ne morejo dobiti služba, pa si boste omislili znova neke službe ki jih bo financirala država .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.03.2018 ob 20:12 čondraš gost

      ..in ko bo šel enkrat v službo bo tudi imel spremljevalca ?????

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.03.2018 ob 20:39 betežen gost

      Vse troke v navadno šolo, potem pa raja tuli da je dosti učiteljev. Seveda če pa že sedaj skoraj vsak tretji ima spremljevalca.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.03.2018 ob 13:20 gost

      gost čondraš ti se sploh poslušaš kaj kovoriš, ti bi rabil enega spermljevalca

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.