https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih obeležilo 70 let delovanja

Murska Sobota, 08.03.2018 ob 20:30  

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, je danes, 8. marca 2018, v prostorih kavarne hotela Diana, pripravilo slavnostno akademijo ob 70. uspešnem in ustvarjalnem rojstnem dnevu društva. EDINA TEMA, KI OBSTAJA, JE NEZNANJE.

Slavnostne akademije ob 70. obletnici uspešnega delovanja in ustvarjanja so se udeležili: podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, župan Puconec Ludvik Novak, evangeličanski duhovnik Leon Novak, evangeličanski škof Geza Erniša, murskosoboški škof Peter Štumpf, predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Tomaž Trajbarič, ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota Zlatka Lebar, predstavniki Lions kluba, predstavniki Medobčinskih društev slepih in slabovidnih iz Ljubljane, Kopra, Celja, Ptuja, Maribora, Gorenjske, ter predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Ob 70. obletnici društva so izdali tudi zbornik s sloganom Skupaj zmoremo. 

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih je bilo ustanovljeno leta 1948. To je bil čas, v katerem so se posamezniki organizirano zavzemali za svoje interese in pravice. Družbena dinamika je od človeka, slabovidnega oz. slepega in zdravega, zahtevala večjo zavzetost pri prilagajanju v svetu, v katerem si mora vsak sam izboriti svoj prostor. Društvo je delovalo v stanovanjih, gostilnah, po ustnem izročilu nekje od leta 1960 do 1989 v sobi gradu v Murski Soboti. Leta 1989 si je društvo s vztrajnim prizadevanjem uspelo pridobiti in urediti prostor v stavbi nekdanje stare soboške kirurgije, v ulici Arhitekta Novaka 4. Ta prostor je bil namenjen celotni dejavnosti društva. Tu so potekale različne delavnice, pogovori, usposabljanja, sestanki organov. V tem prostoru je bila nameščena tudi prva Braillova čitanica. 15. maja 2001 so bili prostori na novo opremljeni in obnovljeni ter predani v uporabo za izvajanje posebnih socialnih programov. 

Dosedanji predsedniki: Štefan Žilavec (1957-1965), Franc Weindorfer (1965-1973), Anton Tonček Kos (1973-1984 in 1989-2011), Štefan Maučec (1985-1989 in 2011-2014) in Vojmir Prosen, ki je predsednik od leta 2015.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota je povezano z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, in deluje na območju 27 občin v Pomurju. V društvo se lahko včlani slabovidna ali slepa oseba, ki ima stalno bivališče v Sloveniji, je državljan/ka Republike Slovenije in ima takšno stopnjo okvare vida, kot jo določa definicija slepote in slabovidnosti v Republiki Sloveniji. Društvo se tudi prijavlja na različne razpise za sofinanciranje določenih programov, na lokalni in državni ravni. Slabovidne in slepe spodbujajo tudi, da se vključujejo v različne programe, kot so program ohranjanja zdravja, nadaljevalni računalniški tečaji, vključitev v knjižnico,... 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.