https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zmagovalec letošnje 22. pomurske salamiade je Edi Štanta

Radenci, 11.03.2018 ob 16:00  

V Radencih se je v restavraciji hotela Radin odvijala 22. Pomurska salamijada, ki jo organizira Turistično društvo Radenci. Predstavilo se je 47 proizvajalcev salame z 59 vzorci. Večja pozornost v promociji oziroma marketingu se je izkazala za več kot uspešno opravljeno delo.

Predstavili so se tako domači, kot tuji ljubiteljski »salamarji«. Ocenjevanje je potekalo v petek, 9. marca, pod budnim očesom 6 članske komisije strokovnjakov. Čeprav se predstavljajo samo ljubiteljski izdelovalci, organizatorji sodelujejo tudi s Salamarsko zvezo Slovenije. Pri ocenjevanju so upoštevali tako videz salame (2 točki), vonj po prerezu (3 točke), prerez salame (4 točke) in seveda okus (6 točk). 

Emil Šmid poudarja, da je pri prerezu salame zelo pomembna pravilna oziroma enakomerna razdelitev mesa. Po besedah Zdenke Tompa so za kakovostno salamo pomembne sestavine (največ svinjsko meso, divjačina, govedina in drugo), higiena, »skrivnost začinjanja« in sušenje oziroma zorenje. Slednje je zelo občutljivo na vlago in zelo močno vpliva na okus končne salame. Na tekmovanju se namreč ocenjujejo suhe salame.

In zakaj je Pomurska salamijada tako posebna? Daljnega leta 1962 so z ocenjevanjem ljubiteljskih salam začeli v Sevnici. Moški so namreč prišli na idejo, zakaj ne bi ob prazniku žena tudi oni imeli svoje zabave (v času 40 mučenikov). Drago Gomboc je bil eden tistih, ki se je udeleževal »praznika« salamijade v Sevnici in je prinesel idejo za organiziranje salamijade v Radence. Leta 1996 so v Radencih prvič organizirali Pomursko salamijado. Z leti se je raven prireditve zelo dvignila, saj je nekdaj omenjena prireditev potekala v dvorani gasilskega doma, športni dvorani, danes poteka v sodelovanje s Sava Hotels&Resorts.

Na zaključni prireditvi, v soboto, 10. marca, sta Karmen Žibrat Kavčič (predsednica TD Radenci) in Emil Šmid podelila priznanja sodelujočim na »festivalu« ljubiteljskih salamarjev. Za najboljšega salamarja med ljubiteljskimi izdelovalci so razglasili Edija Štanta iz Podgrada (občina Gornja Radgona). Drugo mesto je zasedel Viktor Zemljič iz Boračeve (občina Radenci), tretje mesto je pripadlo Milanu Kolarju iz Beltincev. Za zabavo so poskrbeli člani ansambla Horizont. Prav tako je bilo mogoče na zaključni prireditvi pokusiti salame in kontaktirati z ljubiteljskimi izdelovalci za nakup njihovih domačih salam. Ob tem je potekala tudi izmenjava izkušenj in nasvetov med samimi »salamarji«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.