https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bomo Pomurci dobili prvo evropsko prestolnico kulture 2025?

Lendava, 16.03.2018 ob 13:00  

V Lendavi so pripravili "Program investicijskih vlaganj v okviru lokalnega programa za kulturo", s ciljem kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. V dokumentu so zapisali idejne rešitve na področju prometnih ureditev in pripadajoče infrastrukture v občini Lendava.

"Lendava – Evropska prestolnica kulture je projekt, ki odraža visoko ambicijo okolja, ki se je dolgo soočalo s položajem obrobnega mesta," so zapisali v uvodu dokumenta.

Program investicij so razdelili na pet zvrsti prometnih ureditev, poudarek pa je na skupnem prometnem prostoru v Lendavi in okolici. Vsaka zvrst vsebuje izdelane rešitve na področju, kjer je bila ugotovljena problematika. Tako se bodo preoblikovali določeni cestni odseki, vzpostavile kolesarjem prijaznejše kolesarske povezave, izpostavile se bodo turistično atraktivne točke, ki se bodo med sabo povezale s sprehajalnimi potmi in avtobusnimi linijami ter nova železniška postaja, ki bo vzpostavila povezavo z gradom Lendava in vmesnimi postajališči v skupnem prometnem prostoru.

Kot utemeljujejo v dokumentu, so politične spremembe, ki so se zgodile od konca 80. let prejšnjega stoletja dalje, ekonomska pa tudi kulturna integracija evropskega prostora, privedle do velikih sprememb. Kasneje je izgradnja sodobnih prometnic kot je avtocesta, regijo in mesto Lendava postavila ob prometni koridor, ki povezuje vzhod Evrope s srednjeevropskim in mediteranskim prostorom. Posledično se je nov položaj Lendave odrazil na gospodarskem področju s prihodom novih investitorjev v proizvodne in poslovne prostore, izgradnja kulturnega doma pa je oživila kulturno dejavnost v mestu. Nenazadnje je stolp Vinarium prispeval k turistični prepoznavnosti in postavil mesto ter regijo na turistični zemljevid Slovenije in širše.

Občina Lendava je oddala kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025

Na osnovi dolgoročne strategije mesta, so se pokazali vidni rezultati dela v mestu in okolici, ki pa želi še več. Lendava si je zadala cilj postati Evropska prestolnica kulture 2025, za dosego tega cilja pa bo potrebno poleg kulturnih dejavnosti spremeniti tudi javne površine v mestu, infrastrukturo, urediti prometne povezave in podobo mesta ter okolice. Obenem si s tem prebivalci mesta lahko obetajo izboljšanje kakovosti življenja v mestu in prihoda večjega števila obiskovalcev. Poleg kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, pa je namen investicij v mestu predvsem doseganje večje kakovosti bivanja, boljšega javnega zdravja, zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, čistejšega zraka in višje stopnje socialne varnosti.

Zgraditev prometne infrastrukture in javnih površin v mestnem središču

Izdana publikacija predvideva program in idejne rešitve posameznih zvrsti prometa, ki temeljijo na načelih trajnostnega razvoja. V tej luči je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije, na spodbujanju alternativnih oblik prevoza, kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega potniškega prometa in uvedbi prometnih površin za mirujoči promet. Načrtujejo zagotovitev sodobne infrastrukture, prijazne tudi otrokom in mlajšim, starejšim in ljudem z omejenimi gibalnimi sposobnostmi.

"Idejne rešitve temeljijo na strateškem urbanističnem načrtovanju, ki rabo zemljišč povezuje z načrtovanjem prometa in na vključevanju vprašanj aktivnega načina življenja v načrtovanje rabe zemljišč ter na investicijah, ki bodo dajale prednost financiranju javnega prevoza ter izgradnji prometne infrastrukture za pešce in kolesarje," so poudarili v uvodu dokumenta. Vse idejne rešitve bi naj odsevale kulturo prostora v mestu in okolici, ki ga želi občina Lendava s kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 tudi doseči.

Dokument nove ureditve prostora predvideva več področij oz. sklopov investicij, eden izmed njih je skupni prometni prostor. To je javna prometna površina, ki si jo delijo vsi udeleženci v cestnem prometu, tako motorizirani, kot tudi nemotorizirani.

"Ni delitve na vozne pasove in pločnike, temveč vsi udeleženci souporabljajo vso površino in imajo prosto izbiro, kako se bodo gibali, pri čemer imajo prednost pešci oziroma šibkejši udeleženci v prometu. V skupnem prometnem prostoru, hitrost osebnih vozil ne presega hitrosti pešca," so navedli v načrtu.

Nadalje načrt investicij predvideva infrastrukturo za motoriziran promet, saj se velik del vseh potovanj danes opravi z osebnimi vozili in manj z drugimi alternativnimi oblikami prevoza. Tako so na občini zastavili cilj postopnega prehoda z zasebnega motornega prometa na alternativne načine prevoza, vendar bo to možno šele ob pogoju, da bo zagotovljena tudi sodobna prometna infrastruktura za promet, vključno z objekti in napravami za mirujoči promet.

"S sodobno prometno infrastrukturo bo občini dana možnost, da svoj geostrateški položaj v regiji še učinkoviteje izkoristi za svoj nadaljnji razvojni napredek," so zapisali.

Kot so prepričani, je potrebno v mestnem središču Lendave zgraditi nove cestne povezave, ki bodo služile kot obvozne ceste mimo mestnega jedra, tako je ena izmed rešitev obvozna cesta iz smeri Glavne ulice v smeri Kolodvorske ulice. Lendavo, zaradi že obstoječih in tudi novo vzpostavljenih turističnih točk in kulturnih prireditev, iz leta v leto obišče več obiskovalcev in turistov, zato se ugotavlja potreba po preureditvi obstoječe prometne in parkirne infrastrukture v občini.

S tem namenom bodo zgrajene tri nove parkirne hiše:

- pri Kulturnem domu na območju današnjega parkirišča,

- na območju nekdanjega športnega igrišča pod vznožjem Lendavskega gradu,

- med stanovanjskimi objekti na Kranjčevi ulici.

V bližini Dvojezične srednje šole Lendava je načrtovano večje parkirišče za namene parkiranja turističnih avtobusov, osebnih vozil obiskovalcev in turistov.

Ureditev kolesarskih stez in sprehajalnih poti

Kot nadalje utemeljujejo na občini Lendava, sedanje omrežje kolesarskih povezav omogoča varno kolesarjenje le na določenih odsekih, nato se kolesarje preusmeri nazaj na vozišče, kar je nepredvidljivo in nevarno. Z ureditvijo manjkajočih odsekov kolesarskih stez, se bo obstoječe omrežje povezav povezalo in tako se bo povečala varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.

"Vzporedne prometne ureditve, kot so izgradnja obvoznih cest v Lendavi, ureditev skupnega prometnega prostora, ureditev površin za mirujoči promet v zaledju mestnega središča Lendave, bodo omogočile vzpostavitev urbane kolesarske povezave, ki bo med sabo povezala občinska naselja med obema mejnima prehodoma z Republiko Madžarsko," še dodajajo.

Če jim bo uspelo zagotoviti varna in urejena parkirišča ter objekte za shranjevanje koles, se bo s tem povečal delež kolesarjev med vsemi starostnimi skupinami prebivalstva. Prav tako bodo s ciljem povečanja deleža pešcev v mestnem središču uredile dodatne površine namenjene prometu pešcev in območja javnih prostorov, namenjenih sprehajanju – promenade.

Dostop do Lendavskega gradu z dvigalom, v okolici sprehajalne poti

V okolici Lendavskega gradu se bodo uredile sprehajalne poti s stopnišči in prostori za počitek, klopi, ... Dostopnost do Lendavskega gradu bo omogočena iz dveh smeri; iz smeri parkirne hiše, od katere bo do ploščadi Lendavskega gradu postavljeno tudi dvigalo za prevoz oseb in iz smeri Bánffyjevega trga. Z namenom ureditve infrastrukture za javni potniški promet bo občina Lendava prenovila obstoječa avtobusna postajališča in jih opremila z najsodobnejšo pripadajočo opremo.

"S ciljem nadgradnje storitev javnega avtobusnega prometa se bodo avtobusna postajališča opremila z elektronskimi interaktivnimi prikazovalniki za napoved prihodov vozil. Namen elektronskih prikazovalnikov je obveščanje čakajočih potnikov s posredovanjem informacij o prihodih avtobusov v realnem času," so še pojasnili.

Foto: Občina Lendava - Dokument "Program investicijskih vlaganj v okviru Lokalnega programa za kulturo 2017-2025"

Turistična krožna avtobusna linija do razglednega stolpa Vinarium

Uvedena bo tudi nova turistična krožna avtobusna linija med Cerkvenim trgom, Lendavskimi goricami in razglednim stolpom Vinarium, kjer se bodo vožnje z manjšim turističnim avtobusom vršile na vsakih 20 minut. Na območju Kolodvorske ulice čez reko Ledava, se bo zgradilo sodobno potniško železniško postajališče, ki bo opremljeno s pokrito in ogrevano potniško čakalnico, toaletnimi prostori in ostalo pripadajočo opremo. V sklopu investicij v prostor so načrtovane še nekatere idejne rešitve, kot so tovorni železniški terminal v industrijski coni in ideja o oživitvi železniške proge »Lendava – Rédics«.

Cilj: Lendava EPK 2025 in pomembno regionalno središče s čezmejnim pomenom

Kot pišejo v zaključku investicijskega dokumenta na občini Lendava, so si s programom vlaganj v okviru lokalnega programa za kulturo, zadali ambiciozen cilj narediti javni prostor boljši, kulturnejši in dostojen projektu Evropske prestolnice kulture 2025.

"Predlagane rešitve in vizije bodo občino Lendava razvile v pomembno regionalno središče s čezmejnim pomenom, v mesto povezovanja in snovanja pomembnih razvojnih meddržavnih pobud, v nosilko novih kakovostnih vsebin – prek projekta Evropska prestolnica kulture 2025 pa ob novih vsebinah in infrastrukturnih projektih, tudi sposobnost za trajno ohranjanje pomena in vloge kulture v življenju mesta," so še zapisali na občini Lendava v sklepnem delu dokumenta.

Foto: Občina Lendava - Dokument "Program investicijskih vlaganj v okviru Lokalnega programa za kulturo 2017-2025"

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2018 ob 15:20 Mateja gost

      Bravo Lendava. Ljutomer pa bo dobil kaj? Tone in tonemo v eno veliko jamo, nikjer nič od ničesar.

      1 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2018 ob 15:34 dolina gost

      Ha,ha Lendava ,ki je Balažekova ter njegovih sorodnikov in mesto duhov podnevi in ponoči

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2018 ob 13:36 Podzemni lopovi gost

        Podzemni lift na lendavski grad??? To je pa res betežno od Balažeka. A to ženi načrtuje ali pa Lazarjevi, ker nemreta gor? Ta megalomanski načrt je Balažekova volilna brošura? A zna kdo, kolko je Balažek plačal načrtovalcem? To me spominja na maketo drugega tira, nekdo fajn služi s predvolilnimi pravljicami. Maketa in brošura grejo v smeti, mi pa plačujemo davke, na koncu leta pa nam država izstavi še dodatni ček dohodnine. Hvala Cerar, hvala Balažek, hvala dragi parlamentarci.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2018 ob 17:16 miličar gost

      sobota je 100 let odzaja

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.03.2018 ob 18:20 gost

      Še več kak 100 let.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.03.2018 ob 22:06 garaža gost

      Trij parkirne kuče. Pa tou nema niti Jankovič. Bravo Lendavčarje. Samo tou nucate. Prijden vas 2025 gledat.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.03.2018 ob 8:46 Ragnar gost

      Slovence je lehko sran da tako negativno razmišljajo ter sovrazijoze ze drugo mesto o katerem neemajo pojma! ljubljancani z okolico stajerska katera misli. Da je glava slovenije in najvecji trmaki sokrivci za propac drzave! prekmirci pa smo smotani da to dovolimo! lendava pa si ni kriva ce so jo Yugoje potegnile na naso stran in je sedaj dvojezicnost ponosno bi bili na skupne dosezke kot drzavljani kot slovenci neglede kdo smo skatere vasi! VSI SMO SLOVENCI TU ROJENI in to si ftupite v tikvo vaso! PROBLEM SO BOSANCI MIGRANTI SRBI HRVATI ki prihajajo pa nas unicujejo! Vlado pa treba posprabit narod zbrat dol z komunizmom ,bgled Orbana viktorja ki se bori za narod da bo ljudem lazje drzava cvetela prinas pa kak do si zepe polnili !! RABILI BI HITLERA da bi pospravil kaj ni slovenska kri in se za nas nas slovenski narod boril!

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2018 ob 10:15 jože gost

        Ragnar ........ Če ti imaš končanih pet razredocv OŠ te san jaz kaplan .(trmaki,propac,prekmirci,sovrazijoze,neglede ,posprabit ,bgled,neglede ,lehko ............... To kar si ti napisal bogme prvo šolček boljše napiše .Idi v večerno šolo OŠ ka se vsaj napisati naučiš

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.03.2018 ob 18:41 Pikolovec gost

        Oh, Jože, ti si samo malo boljši, torej si končal en razred več kot Ragnar! Preberi si svoj prvi stavek, v katerem si naredil tri napake. Pa tudi v nadaljevanju tvojega pisanja si naredil več napak (manjkajo ti vejice, "prvo šolček" se piše skupaj, namesto "ka se vsaj napisati naučiš", pa bi moral navesti "da se vsaj pisati naučiš" in na koncu stavka dodati še piko (.).

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.03.2018 ob 9:14 garage gost

      Betežen komentar!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.03.2018 ob 18:02 hudič gost

      Če to ni prvo aprilska .Kaj vse bi delali a čez celo leto pride v msto duhov pedsto turistov ha,ha to te büje .Ostala leta skoraj nič investicij pred volitvami pa bi radi naredili vele mesta in kaj še vse

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.03.2018 ob 11:00 pince falu gost

      Garaže bi delali in ka bo notri RK imel lahko skladišče in gasilci dodatno opremo . V Lendavi pa ja ni težko najti prostega parkirišča saj pa ni ljudi so šli za boljšim življenjem mesto duhov nič drugega .Šerif čuti ,da kraljevina ide proti koncu sedaj pa išče z čim bi vilivce prepričal a delovnih mest pa vse manj .Žalostno

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.03.2018 ob 16:10 gost

      Upam,da Novo Gorico izberejo za EPK. Eni so ze preveč pokradli na ta račun v Lendavi.Kaj bo šele do 2025....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.