https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

RIS kot vodilni partner uspešen v dveh projektih Interreg Slovenija-Avstrija

12.03.2018 ob 6:00  

V okviru 5. zasedanja Odbora za spremljanje (OzSV) tretjega roka Javnega razpisa Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, ki je potekalo 6. in 7. marca 2018 v kraju Riegersburg na avstrijskem Štajerskem, je bilo odobrenih 18 projektov. Dva izmed odobrenih projektov E-CARRIAGE 4CBST in Castle Road bo izvajal tudi RIS Dvorec Rakičan, kateri bo v obeh projektih nastopal kot vodilni partner.

Odobreni projekti sodelovanja obetajo veliko uspešnega povezovanja in razvoja na obeh straneh meje in prispevajo k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Oba projekta, ki ju bo izvajal RIS sta povezana s trajnostnim turizmom in imata ambicijo v inovativne turistične produkte povezati čim več pomurskih turističnih ponudnikov.

Za mnenje o projektih in vlogi vodilnega partnerja smo povprašali tudi direktorja RIS Dvorca Rakičan, dr. Roberta Celeca.

Kakšna je vloga vodilnega partnerja v primerjavi z ostalimi partnerji v projektnem konzorciju?

Vodilni partner je prvi med enaki v partnerstvu, je odgovoren za diktiranje tempa v fazi priprave projektov, kot tudi kasneje pri izvedbi. Je odgovoren za komuniciranje, podpis pogodb, vložitev morebitnih sprememb ipd. s financerjem oz. skupnim sekretariatom (SVRK) ter prvostopnenjsko kontrolo. Mi smo v naših primerih prevzeli tudi koordiniranje priprave projektov, vnašanje v EMS sistem, kakor tudi vse prevode tekstov, ker so vsi teksti v konkretnih projektih v slovenščini in nemščini.

Če prav razumem ste torej v RIS-u v veliki meri prevzeli pisanje projektov?

Da, v glavnem pisanje projektov prevzamemo sami. Imamo ambiciozen kolektiv, z veliko mladimi, ki so željni dokazovanja in rezultat je viden. Tudi sam skoraj vedno vpet v pripravo posameznih projektov, kar velikokrat pomeni tudi veliko nadur in celo neprespanih noči. Na svoje sodelavce pa sem ob takšnem uspehu zelo ponosen.

Po naših podatkih ste ena izmed najuspešnejših organizacij glede pridobivanja evropskih projektov v Pomurju, če ne celo v slovenskem merilu... Kako komentirate to?

V Pomurju je kar nekaj uspešnih organizacij na področju pridobivanja in izvajanja evropskih projektov, kot npr. Pomurski tehnološki park in tam delujoče organizacije, LEA Pomurje in še nekateri. Samo, če bomo v Pomurju uspeli zadržati najboljše in najperspektivnejše kadre bomo v prihodnje lahko uspešno kandidirali na razpisih. Pa tudi privoščiti moramo eden drugemu, saj je nenazadnje veliko boljše za nas vse, če projekte pridobijo organizacije iz naše regije. Čestitam vsem organizacijam iz Pomurja, ki so bile uspešne na razpisu Interreg Slovenija-Avstrija, saj vem koliko dela stoji za tem.

Še na kratko o obeh odobrenih projektih:

Projekt E-CARRIAGE 4CBST naslavlja revitalizacijo kočijaške tradicije vključenih regij in oblikovanje inovativnih turističnih produktov. V središču projekta je razvoj inovativne kočije in turistične ponudbe, ki temelji na kočijaškem turizmu. V kočijo bo vgrajen električni motor s hranilnikom energije, ki bo konjem omogočil lažjo vleko in posledično premagovanje daljših poti in oblikovanje razgibanih turističnih tur za več oseb. Turistični produkti bodo prilagojeni letnim časom in številu udeležencev, prav tako bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi turističnimi zgodbami in doživetji. Čezmejno projektno sodelovanje vključuje dva projektna partnerja iz Slovenije (RIS Dvorec Rakičan in Univerza v Mariboru) in tri iz Avstrije (Tourismusverband Region Güssing, Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing in EC Energie Center Lipizzanerheimat). 

Idejno skico hibridne kočije lahko vidite spodaj, več pa jih najdete v spodnji fotogaleriji.

Foto: Save-ideas.com

Projekt Castle Road: čezmejno območje med Avstrijo in Slovenijo obsega številne obrambne utrdbe, ki se številčno  umeščajo v sam Evropski vrh. Pred 30 leti so se gradovi in dvorci na jugovzhodu Avstrije povezali v Cesto dvorcev in gradov (Die Schlösserstraße). Projekt Castle Road bo omenjeno zasnovo ter povezovanje zgodovine in kulture vključenih gradov in dvorcev raziskal iz znanstvenega in turističnega vidika ter aktivno povezal in razširil tudi na slovensko območje. Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma bodo tekom projekta razviti posebni čezmejne doživljajski in turistični produkti, ki bodo predmet skupne čezmejne  promocije. V projektu sodelujeta dva slovenska partnerja (RIS Dvorec Rakičan in Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj) in dva avstrijska projektna partnerja (Technologiezentrum Deutschlandsberg in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg).

Več informacij o odbrenih projektih lahko najdete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.