https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V teh lokalih v Pomurju lahko plačate kavo z verzom

Murska Sobota, 19.03.2018 ob 19:30  

Na svetovni dan poezije, to je 21. marca, bo ponovno možno plačati kavo z verzom in poezijo. Preverite seznam lokalov v Pomurju, ki so tudi letos pristopili k zanimivi akciji, ki poteka po vsem svetu.


Na ta dan bosta verz in poezija, tako že tradicionalno, postali plačilni valuti po kavarnah širom sveta. Dobra novica je, da boste lahko pesnili in ustvarjali tudi v več kot 60 slovenskih kavarnah. Letošnja akcija je usmerjena v odkrivanje poezije kot duše nečesa, kar je ljudem blizu na vsakem koraku: glasbe. V Sloveniji stopamo še korak dlje, saj bodo pesmi soustvarjali prav vsi obiskovalci kavarn, ki bodo za en dan namesto evrov sprejemale tudi verze.

»Ker je poezija duša glasbe, smo se letos odločili, da vaše verze prepesnimo v pesem. Iz zbranih stihov bo Feri Lainšček izbral najlepše in iz njih stkal pesem, ki jo bo uglasbila Ditka,« so zapisali v uradnem napovedniku dogodka na Facebook strani.

Izziv bo dodati melodijo verzom, ki jih bodo zapisali naključni ljudje

»V zadnjih letih, ko sem bolj vpeta v svet poezije, sem spoznala, kakšno vrednost le-ta nosi v sebi za človeško dušo, ohranjanje materinega jezika, lepoto besede,... Hkrati sta poezija in kava del mojega vsakdanjika. To, da kavo plačaš z verzom, pri posamezniku na plan gotovo privabi lepo misel, čustvo, ki ga teži ali pa le besedo, ki mu že dalj časa odmeva v ušesih. Vse to lahko postane pesem. Pred mano pa je še en izziv, ki me bo zvabil iz cone udobja - dodati melodijo verzom, ki jih bodo zapisali naključni ljudje. Menim, da bo na ta dan v zraku veliko ustvarjalne energije, ki bo prebudila umetnika tudi v tistih, ki o svojem umetniškem potencialu niti niso kdaj razmišljali,« je o svojem izzivu povedala glasbenica Ditka, ki bo v sklopu projekta predstavila tudi pesmi, ki jih je  uglasbila skupaj z očetom Gorazdom.

Poglejte, kako sta simpatična glasbenica Ditka in prekmurski pesnik Feri Lainšček pred kratkim navdušila s koncertom in poezijo v Puconcih.

Vsak verz šteje: za glasbeno udejstvovanje mladih

Lani so obiskovalci kavarn svojo kreativnost izrazili z več kot 8000 verzi. Letos želijo v Julius Meinl ta cilj preseči, s tem pa omogočiti mladim, da se spoznajo z možnostmi glasbenega ustvarjanja. Obenem pa ima vsak oddan verz še višje poslanstvo. Preko projekta 20 za 20, ki ga vodi Marko Soršak Soki, bodo za vsakih 1000 zbranih verzov omogočili nakup enega glasbenega inštrumenta za izbrane slovenske šole. S tem bo omogočeno glasbeno ustvarjanje čim večjemu številu mladih. Hkrati bo svetovno priznani glasbeni ustvarjalec JP Cooper vsem pesnikom sveta posvetil prav njim namenjeno pesem.

Foto: Spletna stran projekta 20 za 20 - Marko Soršak Soki

Navajamo imena lokalov in kavarn v Pomurju, kjer lahko obenem pesnite in ustvarjate verze ter spijte odlično kavo ali čaj:

- Art Caffe, Murska Sobota

- Caffe City, Murska Sobota

- Štručka, Rogašovci

- Varaš bar, Turnišče

- Cafe Micron, Odranci

- Bar Mlinček, Lendava

- Štručka, Gornja Radgona.

Promocijski video ob svetovnem dnevu poezije »Join Pay With A Poem 2018« si lahko ogledate na spodnji povezavi. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.