https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nadaljevanje stavke v vzgoji in izobraževanju

14.03.2018 ob 8:45  

Danes poteka stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Protestni shod bo ob 12.00 tudi v Murski Soboti pred soboškim gradom.


Čeprav so bili člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) blizu dogovora glede stavkovnih zahtev, danes ponovno stavkajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Protestni shodi bodo potekali v 11 mestih po Sloveniji in sicer v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in Ptuju.

V stavki sodeluje več zaposlenih kot februarja, po navedbah Sviza je v stavko vključenih več kot 90 odstotkov izobraževalnih ustanov. Zahtevajo višje plače, ureditev plačila razredništva in višji regres.

Na nekaterih shodih bodo podporo izobraževalkam in izobraževalcem izrazili tudi župani občin. Ali se bo shoda udeležil murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek bomo poročali.

Poročanje o protestnem shodu pred soboškim gradom sledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2018 ob 10:07 lepi gost

      ali se toti žohari sploh zavedajo gdo jih plačuje BARABE na ćelu ŠTRUKLJA ki ima več tisoč evrov plače učitelji pa ovce ki mu sledio

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2018 ob 10:41 učenec gost

      Kaj bi radi sploh ?Že zadosti dobre plače imajo proti drugim . Če bi vlada bila za kaj naj bi jim še vzela za vsak štrajk po 100 € .Pred tridesetimi in več leti so res bili učitelji in to pravi .Vsa gradiva so morali iskati po knjigah danes pa dobijo ter najdejo vse na internetu .Nekdaj je učitelj bil v šoli po 10 ur dandanes so eni 5--6 ur in domov .Mar banda

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.03.2018 ob 10:42 učenec gost

      Zakaj niso štrajkali zadnjič ,ko so bile počitnice ?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.03.2018 ob 12:41 Sobočane gost

      Najbolj smešno od vsega tega pa je, da se učiteljem sploh ne da na ta "štrajk". Ravno včeraj sem slišal od prijateljice, ki je zaposlena v šolstvu, da je zadnjič šla v Ljubljano na kavico, ker se ji ni dalo tam žvižgat in kričat. "Sva si s sodelavkov popestrile in naredile mini izlet" Komu potem vse to?!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.03.2018 ob 12:55 PikaPoka gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.03.2018 ob 13:18 gost

      Prvo kot prvo: naj se končno navede (in po možnosti pokaže plačilna lista) plača učitelja (začetnika in tistega z daljšim stažem) in to v neto znesku. Prav tako bi bilo lepo napisati, koliko ur (šolskih, ki trajajo le 45 minut) preživi učitelj dejansko v šoli tedensko (mesečno). Sploh se ne bi smelo razpravljati s strani učiteljev, da morajo - revčki ubogi! - še pregledovati naloge (???), imeti roditeljske sestanke... saj to po zdravi kmečki pameti sodi v njihov delokrog! Pa tudi število dopusta me zanima in koliko učiteljev je že zapustilo varno-dopenzijsko službo, v kateri se še noben ni pretrgal od dela in šlo za natakarja, peka, cestnega delavca, čistilko, medicinsko sestro... pa še bi lahko naštevala. V poklice, kjer se dela običajno več kot 8 ur dnevno, kjer plača ni samoumevna, marsikje se še regresa ne dobi, dela se na petek in svetek, tudi po 12 ur na dan... in vse to za mizerno plačo. Poleg tega sem včeraj na SLO-1 v oddaji Dobro jutro slišala, da dobijo še celo 2 telefona vsak učitelj (če letno, ali za več let, sem žal preslišala). Zanimajo me še ostale bonitete, ki jih imajo. O vsem tem Štrukelj molči kot grob! In ne vem, zakaj bi naj jim sploh povišali plače, saj še vedno zategujemo pas, vsaj nekateri: delavci v gospodarstvu in pri zasebnikih, upokojenci, socialni podpiranci... Ko se bodo povišale plače, pokojnine, socialni transferji... tistemu sloju prebivalstva, ki komajda preživi iz meseca v mesec in to najmanj za 50 %, šele tedaj se naj šolniki in njim podobni oglasijo in zaprosijo za 1%-2% povišanja. Tačas pa naj ostanejo tisti, ki so z delom zadovoljni (in s plačo prav tako), predvsem pa tisti, ki so učitelji s srcem in so v šolah zaradi svojega poslanstva, ne (samo) zaradi plače, vsi ostali pa imajo na izbiro, da šoli in učencem pomahajo v slovo in gredo opravljat fizična dela, za katera bodo mnogo "boljše" plačani, pa še spočiti se bodo vračali s šihta... In naj se končno zaposli vse mlade, brezposelne učitelje, pa je problem rešen. Vlada se pa, če ima kaj pameti, naj neha dati izsiljevati od njih. Za konec pa me zanima: ali bodo nič krivi otroci-šolarji morali ob sobotah nadomeščati pouk za te dni, ko gospoda, ki se že itak ne pretrga od dela, štrajka? Starši bi morali zahtevati, da otroci ne bodo hodili dodatno k pouku, jara gospoda pa jih je dolžna naučiti do konca leta vse, kar je na programu.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.03.2018 ob 17:41 gost

      Ob dveh je bilo parkirišče šole v ms prazno. Verjetno so prišli delat ob šestih.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.03.2018 ob 2:28 tomi 72 gost

      kak du pa zaj štrajkali ka nega več vlade

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.