https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Lendavi postavili na ogled zbirko herendskega porcelana

Lendava, 14.03.2018 ob 10:45  

Galerija Muzej Lendava od 13. marca gosti izjemno zbirko herendskega porcelana, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend. Na ogled je 257 vrhunsko izdelanih kosov, med njimi najdemo sklede, skodelice, krožnike, vaze, sladkornice in druge umetnine. Kar 300.000 evrov vredna zbirka je na ogled do 10. maja.


Delček glamurja iz bogate herendske dediščine si je moč ogledati na razstavi, nekateri manjši predmeti pa so za ljubitelje lepega tudi naprodaj. Na razstavi, ki je zaradi raznolikosti dobila ime Variacije iz Herende, je na ogled 257 mojstrsko izdelanih kosov.

V mestecu Herend v bližini Blatnega jezera na Madžarskem že skoraj dvesto let deluje manufaktura, v kateri še danes izdelujejo porcelan z rokodelsko tehniko. Umetelno izdelano, krhko posodje in okrasne izdelke ročno poslikajo z barvitimi čarobnimi motivi. Herendske mojstre navdihuje predvsem  narava. Mikavne krožnike in skodelice negladkih reliefnih površin krasijo cvetlice, listi, zelenjava, ptice in metulji. Liki in dekorativne obrobe so ustvarjeni z mojstrsko ročno narejeno risbo v sveži barvni paleti, veliko je zelene, rožnate in celo rumene, ki je v porcelanu sicer redkejša. Posebnost znamke Herend so upodobitve figuric, še posebej izstopajočih živali, katerih glazirane površine so oblikovane z značilnimi grafizmi, in seveda realistično natančno modelirano in kolorirano cvetje, ki ga je mogoče na slavnostno mizo postaviti namesto svežega. Izdelke manufakture prepoznamo po kobaltno modrem stiliziranem nacionalnem grbu z dvema prekrižanima čopičema, ki pomenita ročno poslikavo in pozlato.

Herendski porcelan je eden od pomembnejših simbolov madžarske kulture, manufaktura pa je prejela nagrado madžarska dediščina in je del evropske kulturne dediščine.

Herendsko manufakturo je ustanovil industrialec Vince Ferencz Stingl leta 1826, svoje elegantno poslikane kose belega porcelana visokega sijaja in prosojnosti pa so že v 19. stoletju predstavljali na najpomembnejših razstavah na Dunaju, v Londonu, New Yorku in Parizu. Za razvoj znamke Herend, ki je do preloma 19. in 20. stoletja že postala sinonim za unikatne oblikovalske in umetniške izdelke, je bil pomemben prihod mojstra Jenőja Farkasházyja, ki je imel bogate izkušnje pri ustvarjanju v porcelanu.
Izdelki iz herendskega porcelana so bili večkrat nagrajeni, posebej veliko priznanje pa je manufakturi na Svetovni razstavi v Londonu leta 1851 izkazala angleška kraljica Viktorija. Ta  je bila nad umetelno oblikovanim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem in metulji v svežih, svetlih herendovskih barvah, tako navdušena, da ga je naročila za angleški dvor. Servis, ki vključuje številne raznoliko in domiselno oblikovane kose posodja, pripadajočih dekorativnih predmetov in v posodobljeni maniri chinoiserie predstavlja domišljijski svet narave, odtlej nosi ime Viktória. Še danes je to eden najbolj priljubljenih vzorcev na svetu.

Ob včerajšnji otvoritvi so spregovorili mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, dr. Simon Attila, generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ter umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan. Razstavo je odprla Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.