https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vam ne uspevajo orhideje?

Mele, 17.03.2018 ob 10:30  

Orhideje iz cvetličarn in vrtnarskih centrov so vzgojene pod posebnimi pogoji, saj prvotno rastejo v tropskem podnebju. Slednje se zelo razlikuje od našega zmerno celinskega podnebja. Obiskali smo vrtnarijo Kurbus (občina Gornja Radgona) ter tamkajšnje strokovnjake povprašali o orhidejah.


Velikokrat se nam zgodi, da v trgovini ali specializirani vrtnarski trgovini/cvetličarni kupimo prekrasno orhidejo, ki kasneje na domači okenski polici ščasoma izgubi svojo prekrasno podobo. Zakaj? Nega orhidej po mnenju strokovnjakov naj ne bi bila zahtevna, a potreben je topel in hkrati vlažen prostor. Slednji je v zimskem obdobju v notranjih bivanjskih prostorih bolj suh kot vlažen. Rešitev so različni vlažilci zraka ali preprosto posode vode, ki jih lahko obesimo na radiator.

Sploh listi so zelo izpostavljeni slabim pogojem zraka ali zaradi prekomernega zalivanja velikokrat odmrejo oziroma postanejo rjavi. Orhideje torej naj ne bi zalivali preveč. Vsakakor v lončku ne sme zastajati voda. Če je orhideja zelo suha, jo namočimo v vodo za 20 minut ter nato počakamo, da odvečna voda odteče in jo položimo nazaj v prvotno posodo. Pri orhidejah uporabljajo tudi gnojila, ki jih zmešamo z vodo. Vlažnost orhidej lahko ohranjamo tudi z razpršilniki vode. Ob vlaženju listov orhidej lahko uporabimo »trik z bananinim olupkom«. Če z olupkom banane premažemo liste orhideje, bodo listi postali bolj svetleči in »nahranjeni«. Različna kupljena razpršila so sintetična in listom ne omogočajo »dihanja« ter so hkrati onesnaževalci prostora. Prah na listih pa lahko rešimo s preprostim tuširanjem rastlin.

Kljub upoštevanju zgornjih nasvetov se velikokrat zgodi, da nam orhideja ne uspeva. Kateri del je pri orhidejah najobčutljivejši? Odgovor je korenina. Najprej je pomembno, da imamo prozoren lonček in tako viden koreninski sistem orhideje. Ob tem mora posoda imeti tudi luknjice, da so korenine čim bolj »zdrave«. Orhideje v listih hranijo veliko vode, zato jih zalivamo šele takrat, ko so korenine bele. Orhideja je torej primerna tudi za tiste, ki včasih pozabijo na zalivanje, saj lahko brez vode zdržijo kar nekaj časa. Substrat v katerem raste orhideja mora biti čim bolj zračen. V kolikor substrat ni zračen je potrebno rastlino presaditi. Kokosov substrat je eden bolj primernih za orhideje.

Ob pogledu na korenine, ki velikokrat rastejo iz posode, nas ni potrebno skrbeti. Občasno je priporočljivo te korenine tudi poškropiti z vodo. Če nam korenine kljub temu zgnijejo, jih preprosto odstranimo ter seveda ob tem rastlino presadimo. Obstajajo različni izdelki za preprečitev gnitja rastlin. Pretirana uporaba kemičnih gnojil povzroči kopičenje soli v substratu, ki lahko prav tako povzroči odmiranje rastline. Obstajajo sicer tudi naravni pripravki brez soli, a so redki.

Čeveljček (Paphiopedilum) prihaja iz jugovzhodne Azije, vzhodne Indije, Kitajske, Indonezije do Nove Gvineje. Primerna temperatura gojenja te vrste je od 13 do 30 stopinj Celzija. Ne mara direktnega sonca. Čeprav voda v njih ne sme stati, moramo poskrbeti, da je rastlina vedno vlažna. Pozimi se lahko čeveljček malce presuši, prav tako se v tem času ne pretirava ali popolnoma preneha z mineralnimi gnojili. Po zadnjem odcvetelem cvetu iz istega cvetnega stebla ne poženejo novi popki cvetov.

Dendrobij (Dendrobium tip Nobille) prav tako prihaja iz Azije, Indonezije do Nove Gvineje in Avstralije. V času cvetenja in po cvetenju so odlični temperaturni pogoji med 20 in 30 stopinj Celzija, jeseni na prostem do temperature 5 stopinj Celzija, v zimskem času med 10 in 18 stopinj Celzija. Za odlično rast potrebuje precej svetlobe. Pozimi je priporočljivo presušiti substrat, v času pomladi in poletja mora substrat ostati vlažen. Mineralna gnojila lahko uporabljamo skupaj z vodo skozi celo leto, izjema je zimski čas. Po navadi cvetijo pozimi in spomladi.

Falenopsis (Phalenopsis) prvotno raste v Aziji, Tajvanu, Filipinih do Mlezije in Indonezije. Ustrezna temperatura zanj je med 18 in 30 stopinj Celzija. Prav tako kot številne druge orhideje ne mara direktnega sonca. Ne prenaša stalne premočenosti korenin. Zalivamo le takrat, ko korenine posrebrijo. Pozimi svetujejo s prenehanjem uporabe mineralnih gnojil. Cveti v času zime in spomladi. Več mesecev ali let lahko iz vedno novih cvetnih stebel in vejic poženejo novi cvetovi. Odcvetela cvetna stebla odrežite vstran šele ko čisto porumenijo.

Katleja (Cattleya) prihaja iz srednje in južne Amerike ter področja Karibov. Poleti potrebuje od 24 do 34 stopinj Celzija. Pozimi ji zadostuje 20 stopinj Celzija, ponoči 14 stopinj Celzija. Potrebuje precej svetlobe, a ne direktne sončne svetlobe. Pazite, da ne pretiravate z zalivanjem, saj to lahko vodi h gnitju in slabi rasti. Pri gnojenju uporabite le četrt predpisane količine gnojila in v času zime s tem prenehajte. Cveti pozimi in spomladi, ko odcveti zadnji cvet iz istega dela ne požene novi cvet oziroma popek.

Cimbidij (Cymbidium) je vrsta orhideje, ki prvotno raste v Aziji, Indoneziji do Nove Gvineje. Med cvetenjem in po cvetenju ji ustrezajo pogoji med 20 in 30 stopinj Celzija. Jeseni zdržijo zunaj do prve slane. Pozimi naj se temperatura v notranjih prostorih giblje med 10 in 18 stopinj Celzija. Svetloba je zelo pomembna pri cvetenju, oziroma še preden se odprejo prvi cvetovi. Spomladi in poleti priporočajo enkrat tedensko zalivanje (za 20 minut namočiti v vodo), jeseni in pozimi rastlina ne potrebuje toliko zalivanja (substrat se mora presušiti). V zimskem času prav tako ne gnojimo. Cvetijo po jesenski ohladitvi, pozimi in spomladi. Rastlina ne požene novih popkov na istem cvetnem steblu, kjer so že cveteli cvetovi.

Pri Cambriji (Cymbidium) in Miltoniji (Oncidiinae) je vzgoja podobna kot pri zgoraj opisanem Dendrobiju. Vendar se zaliva z razpršilcem vode, vsak drugi dan. Lahko se držimo navodil in namočimo rastlino v vodo za 15-20 minut. 

Razstavo orhidej v vrtnariji Kurbus na Meleh si lahko ogledati še do 25. marca 2018.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2018 ob 16:24 gost

      Čudovito cvetje - neverjetna lepota!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.03.2018 ob 21:02 Ring gost

      Najlepša je čarna orhideja v dobrovniku in to kmalu dvostebelna

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.