https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali veste, da danes obeležujemo evropski dan žil?

Murska Sobota, 16.03.2018 ob 10:00  

Evropski dan žil, ki ga letos obeležujemo v petek, 16. marca 2018, daje priložnost, da širšo javnost opozorimo na pomen zdravega ožilja.

Predstavniki Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Združenja za žilne bolezni so predstavili posebno dvoletno akcijo ZdraveArterije.si. S to akcijo želijo ozaveščati prebivalstvo o periferni arterijski bolezni ali bolezni zamašenih žil. Periferna arterijska bolezen (PAB) je motnja v krvnem obtoku, pri kateri se zaradi oblog na stenah arterij zmanjša dotok krvi ne le do nog, pač pa tudi do možganov in srca. Pravočasna diagnoza je pomemben korak in lahko prepreči hujše posledice, kot so možganska kap, gangrena, amputacija in srčni infarkt. Vsak šesti prebivalec Slovenije, starejši od 55 let, ima periferno arterijsko bolezen. Opozorilni znak, ki se ga vsaj 70 odstotkov bolnikov ne zaveda, je bolečina v nogi med hojo. 

Foto: zdravearterije.si

˝To je zahrbtna bolezen, ki prizadene veliko ljudi, a se je marsikdo sploh ne zaveda. Z dnevom žil želimo ozaveščati ljudi, da lahko s pravočasnim zdravljenjem preprečimo hujše zaplete,˝ je izpostavil prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Andreja Cokan Vujkovac, dr. med., predstavnica Združenja za žilne bolezni in koordinatorka aktivnosti ob dnevu žil, ki letos potekajo že petič, je povedala:˝Na prireditvah želimo spomniti na dejavnike tveganja za nastanek bolezni žil, med katerimi je na prvem mestu prav kajenje. Obiskovalci pa bodo imeli tudi možnost različnih meritev in hitre ocene stanja. Izpostavila bi tri ključne elemente samopregledovanja – BOM: bolečnost, odsotnost pulzov in mrzle, neprekrvavljene noge.˝

Foto: Facebook Društvo za zdravje srca in ožilja

Z naslednjimi vprašanji lahko preverite, če ste v rizični skupini za periferno arterijsko bolezen: 

  • Ste starejši od 65 let?
  • Ali kadite?
  • Ali imate diabetes?
  • Ali imate visok krvni tlak?
  • Ali vas kdaj med hojo zaboli noga?
  • Ali imate prekomerno telesno težo?
  • Ali imate povišan holesterol? 

Ker se tveganje za to bolezen z leti povečuje, so v rizični skupini vsi ljudje, ki so starejši od 65 let, in so na eno vprašanje odgovorili z DA. 

Foto: zasrce.si

V 20 krajih po Sloveniji bodo izvajali meritve gleženjskega indeksa in ozaveščanje o bolezni. Meritev gleženjskega indeksa je metoda za ugotavljanje arterijske prekrvavitve nog, je hitra in neboleča meritev, ki v eni minuti izmeri tlak v žilah ter natančno in objektivno poda rezultate o prisotnosti bolezni. Akcije meritev se lahko udeležite tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, v čakalnici kirurškega bloka bolnišnice od 8.00 do 13.3 in v Zdravstvenem domu Murska Sobota od 8.00 do 13.30. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2018 ob 11:28 lüft gost

      Bože zadnje čase se samo obeležujejo nekši dnevi tega ,onega ,tistega kateri dan se bo še obeležil ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.