https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prekmurec na čelu tržaških evangeličanov

16.03.2018 ob 12:00  

38-letni Aleksander Erniša iz Murske Sobote, je postal novi pastor tržaške evangeličansko-luteranske skupnosti.

Tržaška evangeličansko-luteranska skupnost je dobila novega slovenskega pastorja, Aleksandra Ernišo, ki je doma iz Murske Sobote. Erniša je tako postal prvi pastor Evangeličanske cerkve v Sloveniji, ki bo vodil skupnost evangeličanske cerkve v Italiji. Aleksander Erniša je sin dolgoletnega slovenskega evangeličanskega, danes častnega škofa, Geze Erniše. Po končanju osnovne šole je več let živel na Slovaškem, kjer je študiral teologijo, študij pa kasneje nadaljeval tudi na Dunaju.

Od leta 2004 je duhovnik evangeličanske skupnosti v Sloveniji, kjer je leta 2005 nastopil tudi službo vojaškega kurata, ki jo je opravljal do danes. Leta 2016 je na podiplomski šoli Znanstvenoraziskovalnega središča Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani z odliko in pohvalo doktoriral z disertacijo Primerjava prevoda in izvirnika kot model za določanje pomena teološkega besedja v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja na primeru Trubarjevega prevoda Luthrove Hišne postile in tako postal prvi znanstvenik med slovensko evangeličansko duhovščino, navaja Primorski dnevnik.

Aleksander Erniša je poročen s prevajalko Majo, s katero imata dva otroka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2018 ob 16:08 Naci+ gost

      PROČENI DUHOVNIKI - Dokler bodo v rimski "kuriji" ostareli kardinali, je malo verjetno, da bo odpravljen celibat (neporočenost) katoliških duhovnikov. S tem pa se ni treba ukvarjati v reformiranih Cerkvah,ki jih imamo tudi v Prekmurju (evangeličani, binkoštniki, baptisti, "kalvini"...), saj ne zahtevajo celibata, zato jim duhovnikov in (v EC) duhovnic ne primanjkuje, zato lahko pomagajo svojim skupnostim tudi v Avstriji in, kot smo pravkar prebrali, tudi v Italiji. Sem torej za odpravo celibata, ki je sicer poseg v človekovo dostojansko, saj mu omejuje biti enak - enakim (poročenost,potomstvo...)

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2018 ob 21:03 Naci+ gost

      CELIBAT - Vesel sem zgornjega komentarčka, češ, da sem zgrešil bistvo celibata, in opozorila Ne na pamet. Pa sem pogledal v wikipedijo, kjer je zapisano: Celibat: prepoved poročanja in spolnih odnosov katoliških duhovnikov in menihov. Mimogrede pa sem še prebral, da letno izstopi okrog 5 duhovnikov. Med nje je štet tudi zelo znan teološki profesor dr. Drago Ocvirk, ki se je poročil kmalu po - upokojitvi.Dodajam pa, da je mašniško posvečenje zakrament, ki ga ni mogoče izbrisati, kot - na primer - tudi ne krsta. Je pa menda tudi res, da nekaterim duhovnikom celibat celo ustreza. Vse ima svoje pluse in minuse!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.03.2018 ob 20:05 Ap gost

      Bravo Aleksander!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.