https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmurka Gabrijela Horvat prejemnica štipendije

16.03.2018 ob 15:00  

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO s podporo LOréala je ob zaključku 12. nacionalnega razpisa »Za ženske v znanosti« 2018, trem mladim podelila štipendijo v višini 5000 evrov. Nagrado je prejela tudi kemijska tehnologinja Gabrijela Horvat iz Srednje Bistrice pri Črenšovcih.

Vloga žensk v znanosti se počasi spreminja, tudi zaradi spodbujanja mladih raziskovalk. Letos so že dvanajstič zapovrstjo v imenu partnerjev programa in pod pokroviteljstvom ZRC SAZU podelili štipendije nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«. Letos so jo prejele Gabrijela Horvat, Erika Jež in Tea Lenarčič.

Gabrijela Horvat, 28-letna prekmurka raziskuje področje aerogelov, visoko funkcionalnih nanomaterialom, ki se že uporabljajo v industriji, raziskuje pa se tudi njegova uporaba na področju farmacije, prehrambene industrije in medicine. Horvatova, v okviru doktorskega študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, aerogele pripravlja iz okolju prijaznih materialov z uporabo zelene tehnologije. Raziskovalno delo je vzljubila že na diplomskem študiju: »Navduševalo me je še neodkrito, slabi rezultati so me gnali naprej, nikoli nisem niti pomislila, da bi odnehala. Ni mi bilo težko biti v laboratoriju 10 ur in več, potem pa doma še brati članke in študirati, kje lahko še kaj izboljšam.«

Foto: FB LOréal-UNESCO Za ženske v znanosti

Prejeta štipendija ji pomeni potrdilo za njeno delo ter veliko referenco za bodoče raziskave in zaposlitev. Svoje raziskovanje odlično usklajuje tudi z zasebnim življenjem, saj je v prostem času tudi aktivna članica LEO kluba Lendava.

Prijave na letošnji 12. razpis programa LOréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2018 je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale dr. Iva Hafner Bratkovič s Kemijskega inštituta Ljubljana, izr. prof. dr. Mojca Lunder s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.