https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bo Korošec odstopil?

19.03.2018 ob 13:00  

Sindikat zdravstva Slovenije po kriminalistični preiskavi direktorja Korošca pozval k odstopu.


Zaradi vpletenosti direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota, Bojana Korošca, v afero z nezakonitimi izplačili dopusta in škandaloznim ravnanjem, je Sindikat zdravstva Slovenije na svoji spletni strani objavil javni poziv k odstopu in njegovi razrešitvi.

"Poziv utemeljujemo z njegovo vpletenostjo pri izvedbi neupravičenih izplačil dopusta, zaradi katerih se je znašel v kriminalistični preiskavi, ter nedopustnem ravnanju po četrtkovih kriminalističnih preiskavah v zavodu, ko je bila, v roku dveh ur po odhodu kriminalistov iz SBMS, Tatjani Petek, s pomočjo zasebnega detektiva, vročena prepoved opravljanja dela v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter prepoved dostopa do delovnega mesta. Po našem mnenju gre za povračilni in maščevalni ukrep zoper Petkovo, ker je z dokazili javno demantirala navedbe direktorja, da mu je kot takratna vodja pravno-kadrovske službe svetovala izplačilo dopusta in s tem nezakonito ravnanje," sporočajo na sindikatu.

Več si lahko preberete tukaj.

Minuli teden so murskosoboški kriminalisti opravili hišno preiskavo pri članih uprave, direktorju Korošcu, direktorjevima pomočnikoma Marjanu Mačku in Metki Baligač ter strokovnemu direktorju Danijelu Grabarju. V zvezi z omenjeno preiskavo so s SBMS sporočili, da ni šlo za klasično hišno preiskavo, ampak bolj za izročitev originalnih listin, s kopijami katerih policisti že razpolagajo. »Listine se nanašajo na delovnopravno zakonodajo. Postopek s policisti je bil korekten, izročili pa smo vse zahtevane listine, kakor tudi tiste listine, ki so po našem mnenju pomembne za razjasnitev zadeve. Naše mnenje je še zmeraj isto, in sicer, da izplačila za neizkoriščen dopust niso bila nezakonita,« so še sporočili.

Vzrok za hišno preiskavo je izplačilo neizrabljenih dopustov, v višini 21.564 evrov, leta 2015 in 2016 direktorju Korošcu in še 24 zaposlenim. Vodstvo bolnišnice je ob razkritju izplačil v sporočilu za javnost povedalo, da je bilo izplačilo izvedeno v skladu z veljavno zakonodajo in sodno prakso, tudi po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe, Tatjane Petek. Petkova je kasneje v medijih objavila popravek, v katerem je navedla, da je vodstvo opozarjala na nezakonitosti, priložila pa je tudi kopijo elektronske pošte iz katere je razvidno, da izplačila nadomestil za neizrabljen dopust odsvetuje. Ob novi sistemizaciji delovnih mest z začetkom lanskega leta je Petkova degradirala. Soboško bolnišnico je sicer pozvala, naj jo vrne nazaj na staro delovno mesto, vendar je bila pri tem neuspešna.

Vodstvo SBMS se na omenjen popravek ni odzvalo. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v svojem 164. členu določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven.

 

    Fotogalerija