https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Nekaj preprostih načinov za barvanje velikonočnih pirhov

31.3.2021  

Za vas smo pripravili nekaj uporabnih in neobičajnih tehnik za dekoriranje pirhov.


Barvanje s svilo

Nekuhano jajce zavijete v kos svile, obrnjen tako, da je potiskana stran obrnjena proti jajcu. Barve na končnem izdelku bodo bolj izrazite, če boste uporabili temnejši vzorec svile. Svilo zavežete ali za pritrditev uporabite kuhinjsko elastiko. Nato jajce zavijete še v enobarvni kos bombaža, uporabite lahko tudi neuporabne nogavice. Vse skupaj nato položite v posodo z vodo in dodajte nekaj žlic kisa. Če dodate več kisa, bodo barve nekoliko bolj izstopale. Jajca naj zavrejo, nato pa jih na zmernem ognju kuhajte še približno 25 minut.

Vzorci z elastiko

Za ta postopek morajo jajca biti že kuhana. Ko so primerne temperature, okoli njih ovijte navadne kuhinjske elastike, nato pa jih pobarvajte z barvo za živila. Po barvanju jih osušite in odstranite elastiko. Tisti deli, ki so bili pod elastiko namreč ne bodo pobarvani. Po želji lahko takrat pirh potopite še v drugo barvo, da dobite dvobarvni efekt. Imejte v mislih, da so nekatere barve močnejše in lahko prekrijejo druge barve. Npr. rdeča barva običajno prekrije rumeno.

Marmorni pirhi

Za ta postopek jajca najprej skuhajte. Nato v kozarec, ki je ravno prav velik za eno jajce, dajte po žlico olja, kisa in barvila za živila. Dodajte dovolj vode, da prekrije jajce, hitro premešajte in vanj položite jajce. Jajce hitro izvlecite in popivnajte s papirnato brisačko.

Voskanje pirhov

Jajce pokapljajte z voskom iz prižgane sveče. Ko se vosek strdi, jajce položite v barvo za živila. Površina, ki je bila prekrita z voskom ne bo obarvana, podobno kot pri tehniki s kuhinjskimi elastikami. Ko se jajce posuši, lahko postrgate vosek z jajca in jajce pomočite še v drugo barvo.

Barvanje z markerji

Če neradi komplicirate, vedno obstaja možnost, da na jajca kaj narišete z markerji alu flumastri. Ta tehnika je ravno zaradi svoje enostavnosti primerna tudi za ustvarjanje z manjšimi otroci. Jajca najprej skuhate in ohladite, nato pa se zabava lahko prične.

Ustvarjanje s prsti

Kot že ime pove, za ta postopek preprosto uporabite svoje prste. S tempera barvami lahko ustvarite marsikaj zanimivega, prav tako pa so te tehnike veseli tudi najmanjši otroci. Poskrbite le, da so kuhana jajca pred začetkom ustvarjanja dovolj ohlajena.

Jajca, dekorirana po katerem od zgornjih postopkov, lahko premažete z oljem ali maslom, da dobijo večji sijaj. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2021 ob 19:32 gost

      Vladni debili du barvali jajca na Hrvaškem morju. Ker oni lahko grejo tja glupi narod so pa lepo zaprli da ne bodo rajali ko bo vlada na dopustu pri sosedih kajti tam je vse odprto gostilne hoteli frizerji fitnei itd.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2021 ob 21:11 SarahSpano gost

      hlo

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2021 ob 13:58 asdgt45u gost

      Vladni debili du barvali jajca na Hrvaškem morju. Ker oni lahko grejo tja glupi narod so pa lepo zaprli da ne bodo rajali ko bo vlada na dopustu pri sosedih kajti tam je vse odprto gostilne hoteli frizerji fitnei itd.works77.com

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.