https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na Dunaju sklenili mednarodni projekt za spodbujanje branja in večjo družbeno vključenost

15.02.2018 ob 11:00  

Med 22. in 29. januarjem je na Dunaju v Avstriji potekalo zaključno srečanje projekta READ, ki se ga je udeležilo tudi sedem mladih in mladinskih voditeljev iz RIS Dvorca Rakičan.


Projekt READ združuje partnerje iz petih držav iz treh kontinentov, in sicer Danilo Dolci iz Italije, RIS Dvorec Rakičan iz Slovenije, AMADEUS assiciation iz Avstrije, ITF iz Kenije in JRP iz Indije. Partnerji so se v projektu, ki ga v okviru ukrepa KA2 finančno podpira program Erasmus+, združili z namenom, da preko kreativnega pristopa k branju zmanjšajo družbeno izključenost.

Potem ko so partnerji uvodoma v Italiji začrtali in uskladili smernice dela, so pripravili raziskave o bralni kulturi v svojih državah. Nato so se v Palermu srečali mladinski delavci iz vseh držav, ki so spoznavali različne metode za kreativno spodbujanje branja. Opremljeni z novimi orodji za delo z mladimi so se vrnili v svoje države, kjer je vsaka organizacija pripravila različne delavnice, na katerih so mladi združevali branje z igro, gledališčam, umetnosto, pisanjem, fotografijo, pripovedovanjem, risanjem in drugo umetnostjo ter drugimi kreativnimi načini ustvarjanja. Izvedene aktivnosti so predstavili na lokalnih tekmovanjih, kjer so izbrali najbolj kreativne oziroma najuspešnejše skupine v posameznih državah.

V času lokalnih tekmovanj je bil izveden tudi job shadowing, v okviru katerega so se posamezni mladinski delavci iz sodelujočih držav odpravili v eno izmed partnerskih organizacij v drugi državi. V 14 dneh bivanja v lokalnem okolju druge organizacije so se seznanili z realnostjo, s katero se soočajo prebivalci druge države, spoznali težave, izzive in pristope k reševanju težav, s katerimi se sooča drugačna družba.

Zaključek projekta na Dunaju

Zadnje skupno srečanje v okviru projekta je bilo izvedeno konec januarja 2018 na Dunaju, kjer so se srečali mladinski delavci in zmagovalci lokalnih tekmovanj iz vseh petih držav. Na tem srečanju so uvodoma predstavili aktivnosti, ki so jih v okviru projekta izvedli v svojih lokalnih okoljih, delili svoje vtise, dosežene rezultate in odzive v okolju. Nato so skupaj iskali vzroke, zakaj mlajše generacije ne berejo rade, ter iskali rešitve, kako izboljšati oziroma spodbuditi priljubljenost branja med mladimi.

V nadaljevanju aktivnosti na Dunaju so se seznanili s še nekaj kreativnimi tehnikami za spodbujanje branja, med drugim so preko storytellinga spoznavali in poustvarjali zgodbe iz različnih držav, združevali branje in družabne igre ter v različnih delavnicah (foto delavnicah, novinarskih delavnicah in video delavnicah) izdelovali gradivo za zaključni festival projekta.

Na zaključnem festivalu, ki se je zgodil med mobilnostjo na Dunaju, so skupine iz posameznih držav širši javnosti predstavile rezultate svojega dela, prikazali so skupno izvedeno delo ter tako tudi širšo javnost spodbudili k izvanjanu aktivnosti za spodbujanje branja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.