https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije

21.03.2018 ob 19:45  

21. marec je mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije, kot osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva je promocija strpnosti, vključevanje, enotnost in spoštovanje raznolikosti v boju zoper rasno diskriminacijo. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so izbor osrednje teme letošnjega mednarodnega dneva pozdravili.


Tudi v Sloveniji še dandanes ponekod lahko zasledimo rasno diskriminacijo, rasizem in nekatere druge oblike nestrpnosti do drugih. Te tendence so seveda prisotne tudi drugod po svetu, ponekod se žal še vedno krepijo. Med te spada tudi sovražni govor, ki je eden izmed najbolj nevarnih pojav rasizma. Ta največkrat doleti ranljive in marginalizirane skupine ljudi, kot so migranti.

 

Odgovor na pojave rasne diskriminacije je promocija strpnosti, vključevanje, enotnost in spoštovanje raznolikosti, za katero si moramo prizadevati tako na ravni posameznika, organizacij civilne družbe, podjetij, medijev kot tudi politike, so v sporočilu za javnost zapisali na MZZ. Ob tem so opozorili na letošnjo 70. obletnico od sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic, ki med drugimi določa, da se "vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice". S povodom visoke obletnice je urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice pričel s kampanjo z naslovom Postavi se za človekove pravice, ki poziva k boju proti rasnim predsodkom in nestrpnostim.

Generalni sekretar ZN pa od leta 2016 vodi pobudo Skupaj, ki spodbuja spoštovanje, varnost in dostojanstvo beguncev in migrantov. Ta tematika je še dandanes pomembna tudi pri nas, saj se vsi dobro spomnimo nedavne migrantske krize. Na področju človekovih pravic je ena izmed prioritet ministrstva za zunanje zadeve ravno odprava vseh oblik doskriminacije. V letu 2016 je bil s ciljem osveščanja o univerzalnih človekovih pravicah otrok beguncev, na podlagi izkušenj iz dolgoletnega projekta izobraževanja o pravicah otrok Naše pravice, pripravljen učni list Otroci-begunci. Ker svet stoji na mladih, kot pogosto rečemo, je zelo pomembno, da se strpnosti naučijo že majhni otroci, saj to v poznejših življenskih obdobjih pripomore k strpnosti, vključevanju in spoštovanju drugačnih od sebe. 

Ključnega pomena za izboljšanje situacije in sprejetje ukrepov za odpravo rasne diskriminacije, ksenofobije in drugih oblik nestrpnosti, sta predvsem politična volja in ozaveščenost javnosti. Tako lahko tudi sami pripomoremo k boljši družbi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2018 ob 6:27 čondraš gost

      Tako je...danes bi mogli obsoditi rasizem..rasizem zoper belopolte, temnopolte, rumenopolte, rdečepolte itd..a realnost je takšna da ko je govora o rasizmu se govori zgolj o belopoltih moških, ki so globalno gledano edini etikirani kot rasisti . Kot da temnopolti niso rasisti oz. celo naj ne bi mogli biti . Zanimivo, pa denimo Indijanec ne more biti rasističen do temnopoltega ? To nikomur ne pride na misel . Ko se omenja rasizem imajo večina ljudi opranih možgan pred očmi belopoltega moškega . Tako da hvala lepa za tak rasističen dan in uživajte v njemu ;) .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2018 ob 5:51 kata gost

      Boj proti rasizmu je v škodo belcem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.