https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Rakičanu poteka mednarodna konferenca Ekologija za boljši jutri

Rakičan, 21.03.2018 ob 15:00  

Na današnji novinarski konferenci sta dr. Samo Fošnarič, profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, in dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan, predstavila konferenco z naslovom »Ekologija za boljši jutri«. Ta se v rakičanskem dvorcu odvija že trinajstič. Na konferenci sodeluje 122 tujih in domačih avtorjev s 105 prispevki. Od tega je 16 znanstvenih člankov. Cilj je zagotovo interakcija med vsemi sodelujočimi, ki lahko pripelje do različnih novih aplikativnih idej.


Slavnostna govornica sta bila dr. Lučka Lorber in dr. Mitja Slavinec. Lorberjeva, predstavnica znanstvene stroke, se je predstavila s člankom, ki govori o Univerzi v Mariboru in njeni trajnostni ter socialni odgovornosti. Slavinec kot predstavnik pomurske akademske sfere in ugledni strokovnjak, bo v četrtek, 22. marca, skupaj z Evo Klemenčič spregovoril o toplotni stabilizaciji s faznimi spremembami. Konferenca je razdeljena na tri dele. Prvi del je posvečen ekološkim vsebinam in trendom v vzgojno izobraževalnih programih. Drugi del zajema trajnostne izzive sodobnega sveta. Tretji del se navezuje na področje agroekologije. Slednje je tesno povezano z dvorcem Rakičan v katerem deluje edini redni visokošolski program v Pomurju, študij managementa v agroživilstvu in razvoj podeželja. 

Predstavitve številnih strokovnjakov iz tujine nam bodo po besedah Fošnariča omogočale vpogled »kje smo mi?« Ali lahko določeno aplikativno urbano ali podeželsko prakso iz tujine prenesemo tudi v naš prostor in seveda obratno. Zagotovo konferenca prispeva k dvigu znanja v vseh vzgojno izobraževalnih ustanovah v Sloveniji (od vrtca do univerze). Poudarili so ozaveščanje najmlajših, ki je dolgoročno zagotovo zelo pomembno. 

Po konferenci bodo izdali strokovni bilten, ob katerem bodo izbrane avtorje povabili k dodelavi svojega prispevka. Ključ, po katerem bodo izbirali avtorje za bilten, bo podrejen večjemu potencialu. Bilten z naslovom Ekologija za boljši jutri bo izdana pri nemški založbi. 

Čeprav so na večdnevnem dogodku gospodarstveniki manj prisotni se organizatorji RIS Dvorec Rakičan zavedajo pomembnosti zaščite okolja, ki se neposredno veže tudi na našo prihodnost. Ena od zanimivih priložnosti v prihodnosti je e-mobilnost, ki jo bo na konferenci predstavil madžarski strokovnjak Sebő Sánta. 

Konferenca traja do petka 23. marca 2018. Še posebej so vabljeni vsi zaposleni v vzgojno izobraževalnih zavodih, osnovnih, srednjih šolah in druge ustanove, ki so povezane z ekološko tematiko. Obenem RIS Dvorec Rakičan vabi na tudi na druge mednarodne konference, ki se bodo odvijale tokom letošnjega leta (na začetku julija konferenca »Izzivi in težave sodobne družbe«, proti koncu novembra konferenca »Prehrana, gibanje in zdravje«). 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.