https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

VIDEO: V 10 letih bi se lahko količina plastike v oceanih potrojila

22.04.2018 ob 10:00  

Danes, 22. aprila, obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki letos opozarja na onesnaževanje okolja s plastiko. Oceani so ključni za našo prihodnost. Devet milijard ljudi bo kmalu zrlo v oceane za več hrane. A tako malo vemo, kaj je pravzaprav tam doli, je dejal Edward Hill z britanskega centra za oceanografijo.


Oceani se dandanes soočajo z več grožnjami kakor kadarkoli doslej. Grozijo jim globalno segrevanje, zakisanost in plastični odpadki. Slednji se namreč v vedno večji meri znajdejo prav v morskih vodah. Nekatere raziskave kažejo, da bi se količina plastike v oceanih lahko do leta 2025 potrojila. Do leta 2050 pa naj bi bilo v morjih, po teži, več plastike kot rib.

Plastike v oceanih je vedno več

Oceani so izven našega zornega kota, izven naših glav, je dejal Ian Boyd, glavni znanstvenik britanske vlade, na področju okolja. Opozoril je na dejstvo, da morajo znanstveniki s hitrostjo svojih raziskav dohiteti komercialna podjetja, ki v morju vrtajo naftne vrtnine in postavljajo prava polja elektrarn. Vendar pa nafta in plastični odpadki nista edino onesnaženje, ki doleti svetovne oceane. Tu so še pesticidi in druge škodljive kemične snovi, ki se v končni fazi stekajo v morja.

Mikroplastika

Vedno večji problem plastičnih odpadkov v morjih predstavlja mikroplastika. To je plastika, ki je že razpadla na izjemno majhne delce, mikrovlakna iz pralnih strojev in plastični delci, ki se uporabljajo pri pridelavi kozmetičnih izdelkov. Čeprav teh delcev pogosto ne opazimo s prostim očesom, ravno zaradi svoje majhnosti, predstavljajo velik problem. Razne morske živali jih namreč zamenjajo za hrano in tako plastika in razni toksični monomeri, v katere se razgradi, napredujejo naprej po prehranjevalni verigi, vse do ljudi. Velika Britanija je že prepovedala uporabo mikroplastičnih delcev v kozmetiki, kremah, pilingih, zobnih pastah in tako naprej. Ta mikroplastika drugače iz kozmetike, z izpiranjem, pride v vodo in konča v morjih ter oceanih.

Vsako sekundo na svetu proizvedejo 8000 kilogramov plastike. Vsako minuto se proda milijon plastenk. Polovica od vse plastike, ki je bila kadarkoli proizvedena, je bila proizvedena v zadnjih 13 letih, pišejo na portalu 24ur.com.

Na 24ur Inšpektor so raziskali problematiko plastike v povezavi z morji. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.