https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Štorkljam v Bolgariji zmrzujejo krila

26.03.2018 ob 17:00  

Štorklje, ki smo jih že opazili po nekaterih vaseh v Pomurju, naznanjajo prihod pomladi, a v Bolgariji imajo nekoliko nenavaden problem.


Te velike ptice se, kot vsako leto, vračajo iz zimovanja v Afriki nazaj v Evropo, ampak letos jih je presenetila dolgo časa trajajoča zima. V Bolgariji so opazili ptice, ki po zasneženih travnikih in poljih ne najdejo hrane, žalostno sedijo v zasneženih gnezdih ali se borijo za življenje, ujete v ledu.

Ker nekatere štorklje potrebujejo pomoč, je ornitološko društvo pozvalo krajane, da jim ponudijo pomoč. Poudarili so, da naj jim pomoč nudijo le, če je to res potrebno, kot na primer, če vidijo ptice z zmrznjenimi krili, poškodovane ali zmedene. Tudi če niso v svojih gnezdih ali nimaju strahu pred ljudmi pomeni, da potrebujejo pomoč. Ljudje jim lahko ponudijo surove ribe, sadje in oreške, nikakor pa ne kruha, so še dejali. Zgodi se, da se štorklje zaradi podhladitve, ne morejo več premikati. V tem primeru jih ljudje lahko odnesejo v svoje hiše, ampak imeti jih morajo v ločenem prostoru, saj lahko postanejo agresivne, ko si opomorejo.

Foto: Reuters

Zmrznjena krila

Po pozivu, so se mnogi državljani Bolgarije odločili za pomoč tem pticam. Veliko so jih našli v nesposobnem stanju za let, saj so jim zaradi nizkih temperatur preprosto zmrznila krila. Ljudje jim odpirajo vrata svojih hiš in stanovanj.

Eden izmed teh je Safet Halil iz vasice Zarica, ki je dejal: "Štorklje odnesem domov, zakurim v peči, da jim je toplo in jih nahranim z ribami. Ker temperature v Bolgariji ostajajo pod lediščem, sem se odločil, da bom vsem petim pticam še nekaj časa nudil pomoč v svojem domu. Očitno jim je pri meni všeč. Okrepile so se in postale živahnejše. Dvakrat ali trikrat so me že kljunile v roko," je v smehu povedal za Guardian.

Toliko štorkelj v stiski še niso videli

Predlani so v Bolgariji našteli približno 6000 naseljenih gnezd, kar je približno 1000 več kot v zadnjem štetju v prejšnjem desetletju.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.