https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Očistili obrežje potoka Hercegovščak in reke Mure

Gornja Radgona, 25.03.2018 ob 6:05  

V soboto, 24. marca, so se ob 8. uri začeli zbirati ljudje, predvsem domačini, ki so se odpravili na čiščenje obrežja potoka Hercegovščak in poti ob Muri. Lokacija zbirališča je bil gasilski dom v Gornji Radgoni. Pri čistilni akciji so sodelovali tudi lokalni gasilci z že omenjenega gasilskega doma. Organizator dogodka je bil Kultprotur.


Takšne čistilne akcije ob vodotokih so zelo dobrodošle, saj ob njih veliko "črnih" odlagališč. Pomurje pri tem ni izjema. Udeležencev čistilne akcije ni bilo veliko, najverjetneje je k temu dodalo tudi mrzlo jutro. Gasilci so se na teren odpravili z vozili in svojo opremo. Vsekakor je dogodek vreden pohvale, tako bi morala skrbeti vsaka občina s pomočjo gasilcev oziroma sami domačini čutiti to dolžnost. Če primerjamo slovensko stran obrežja reke Mure z avstrijsko stranjo, ugotovimo, da Avstrijci z odlaganjem smeti ob obrežja ali v bližnje gozdove ob rekah nimajo težav. Zakaj?

V šolah in vrtcih se vzgojitelji ter vzgojiteljice veliko posvečajo ločevanju smeti ter zavedanju o ekologiji. Prav tako osnovne šole, ki so članice EKO ŠOL. Slednji predstavlja način življenja z naravo, na naraven način. Vrtec Manka Golarja iz Gornje Radgone je postavil ob Muri tablo z napisom "STOP, RIBE NIMAJO RADE SMETI". Za čistilne akcije v prihodnje, se torej ni treba bati. 

Smeti v jašku ob stadionu v Gornji Radgoni. 

Sprehajalna in kolesarska pot ob Muri lepo prosi za spoštovanje narave, a marsikdo to spregleda. Na tem območju je prepovedano odlaganje smeti in prav tako tudi vožnja z vozili na motorni pogon. Proti kršiteljem naj bi ustrezno ukrepali. Koliko ljudi je že dobilo kakšno kazen? 

 

Ljudje izkoriščajo gozdne ceste za dovoz smeti. Veliko smeti se najde tudi v bližini mostov čez reko Muro. Prostor ob Muri je očitno za nekatere postal odlagališče gradbenega materiala, plastike, stekla in še bi lahko naštevali. Žalostno je to, da se območje nahaja v Naturi 2000 in tukaj živijo številne rastlinske ter živalske vrste. Slednjim ljudje zastrupljamo življenjski prostor, a se očitno tega niti ne zavedamo.  

 Vprašanje kaj je v sodu?

 Pločevinka med čemažem. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.