https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občina Gornji Petrovci ostaja najbolj zadolžena občina v Sloveniji

Gornji Petrovci, 26.03.2018 ob 6:00  

Financiranje lokalne samouprave in s tem povezana zadolženost občin ostaja pereč problem v Sloveniji, glede na podatke iz leta 2017 pa nekatere pomurske občine ostajajo pri samem vrhu zadolženosti.

Občina Gornji Petrovci na Goričkem tako ostaja najbolj zadolžena občina v državi, na drugo in tretje mesto po zadolženosti na prebivalca pa sta se uvrstili občini Komenda in Kostel (vir: Preliminarno poročilo ministrstva za finance). Vsak prebivalec občine Gornji Petrovci dolguje štirikrat več od povprečnega Slovenca. Zadolženost občine se je v letu 2017 povečala za okoli 12 odstotkov in presega skupne prihodke občine za dobrih 70 odstotkov. Financiranje lokalne oblasti predstavlja za marsikatero občino v državi trd oreh, k temu pa veliko prispeva tudi majhnost in razdrobljenost občin. Poleg majhnega števila prebivalcev v številnih občinah, dodatno težavo predstavlja gospodarska nerazvitost in posledično težavno financiranje lokalne samouprave.

Foto: kam.si

Lokalna samouprava je ustavna institucija in predstavlja zagotovitev decentralizirane oblasti ljudstva, ki jo prebivalci Slovenije uresničujejo v samoupravnih lokalnih skupnostih in v občinah. Prebivalci uresničujejo lokalno samoupravo z volitvami občinskih svetov, ki kot predstavniški organi izvršujejo naloge iz občinske pristojnosti, z volitvami županov, ki so nosilci izvršilne funkcije v občini ter na neposreden način z odločanjem na zborih občanov, referendumih in z ljudsko iniciativo.

 Foto: Siol.net

Nezadolženih občin v Sloveniji le 16 od skupno 212

Po podatkih Ministrstva za finance se je skupna zadolženost 212 občin v državi v letu 2017 zmanjšala; skupna zadolženost pomeni zadolženost občine in njenih pravnih oseb. Glede na skupno zadolženost so med prvimi šestimi občinami le mestne občine, sicer pa je nezadolženih občin v Sloveniji le 16 od skupno 212. Glede na dokaj visoko stopnjo gospodarske rasti v zadnjih letih in ugodne trende, se je tako že tretje leto zapored skupni dolg občin zmanjšal. Vendar je padec zadolženosti v primerjavi z letom 2016, ko je znašal 2,7 odstotka, vseeno manjši. Pomurska občina Kobilje je edina, ki se je v letu 2017 zadolžila z ničlo, kar pomeni, da v letu 2016 ni bila zadolžena.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Vsak prebivalec občine Gornji Petrovci je zadolžen za 1.847 evrov

Glede na prihodke imamo v Sloveniji tri občine, katerih zadolžitev presega višino letnih prihodkov. Slabi četrtini (48) občin se zadolžitev giblje med 50 in 100 odstotki njenih prihodkov. 121-im izmed 212 občin se njihova zadolžitev giblje med 10 in 50 odstotki letnih prihodkov občine. Nezadolženih ali z zadolžitvijo, nižjo od desetih odstotkov prihodkov, je v Sloveniji 40 občin. Vsak prebivalec občine Gornji Petrovci je zadolžen za 1.847 evrov. Na drugo mesto glede zadolženosti na prebivalca se je uvrstila Občina Komenda, ki se je v letu 2017 zadolžila za dobrih 600 tisoč evrov. Na tretjem mestu glede na zadolženost na prebivalca najdemo Občino Kostel, saj je vsak občan Kostela bil zadolžen za skoraj 1.090 evrov. Vendar je ta občina tudi edina izmed treh najbolj zadolženih občin, ki je dolg na letni ravni zmanjšala.

Občina Šalovci sedma, občina Dobrovnik deseta po zadolženosti

Na sedmem mestu po zadolženosti najdemo še eno občino na Goričkem, občino Šalovci, na desetem pa občino Dobrovnik. Četrta največja rast zadolženosti v državi je uspela gorički občini Rogašovci (158 %), takoj za njimi pa še pomurski občini Moravske Toplice (124,8 %). Medtem so mestne občine svojo zadolženost večinoma zmanjšale z 2,5-odstotnim padcem skupne zadolženosti. Izmed 11 mestnih občih pa so svojo zadolžitev povečale tri, predvsem zaradi investicij v infrastrukturo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2018 ob 6:10 gost

      Te cigane ,lopove vse zapreti

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2018 ob 11:40 xxx gost

      Oni se razvijajo ne zadolžujejo. To je spet politično pisanje proti siromakom županom.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2018 ob 12:54 gost gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2018 ob 13:23 gost

      Ti si redno mimo brsno ka ma veze z županom edino tao ka je narod redno namočo pa zadužo san pa pobro provizije in ugodnosti pri izvajalcih keri so kaj delali?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2018 ob 11:14 Pfg gost

      Nevednost je nej dobra.....župan brez svetnikov nemre 1euro zapravete pa se zadolžiti, ta ka kdo je tu krivec?? SVETNIKI ka vse potrdijo!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.