https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Apače bo gradila in naprej delovala na evropskih projektih

29.03.2018 ob 6:00  

Obnova cest je zagotovo ena od prioritet, saj so ceste ponekod v zelo slabem stanju. Obnova cestne infrastrukture bo stala 173.806,85 evrov (z DDV). V občini so si zastavili pet projektov. Prva je obnova v dolžini trase 277 metrov in širino asfalta 3,0 m med vasjo Novi Vrh in Vratja vas. Znesek investicije znaša 40.503,09 evrov (z DDV). Druga obnova ceste bo nekoliko daljša v vasi Podgorje med domačijo Pohorec in domačijo Drvarič. Dolžina trase naj bi znašala 407 metrov, širina asfalta 3,0 metre. Znesek investicije v Podgorju znaša 65.081,01 evrov (z DDV). V samem središču Apač, pri domačiji Matis, bodo obnovili cesto v dolžini 130 metrov in s širino asfalta 3,0 metre. Znesek investicije znaša natančno 32.465,43 evrov (z DDV). V Stogovcih med blokom in domačijo Grün bo preplastitev ceste v dolžini 610 metrov. Širina asfalta bo tukaj nekoliko večja (3,5 m), saj gre za tranzitno cesto proti Sveti Ani. Preplastitev ceste v Stogovcih bo stala 28.456,41 evrov (z DDV). V sklopu modernizacije cest v letu 2018 bo občina Apače uredila tudi dovozni priključek na novo predvidenega parkirišča (pri Lebarju). Znesek investicije bo znašal 7.300,91 evrov. 

Gradbena dela bo izvajalo podjetje Gmw d.o.o., ki je v prostorih občina Apače, 28. marca 2018, sklenilo podpis pogodbe. Dela se bodo po besedah direktorice omenjenega podjetja, Petre Weindorfer, začela takoj. Nadzor bo opravljen s strani podjetja BNG Gradbeni inženiring s Paričjaka. Konec gradbenih del je predviden do konca avgusta. Zanimivo je, da obe podjetji prihajata z občine Radenci.

Občina Apače namerava v okviru svojega proračuna del sredstev posvetiti tudi izgradnji javne razsvetljave. Ta dela bodo potekala naselju Plitvice, Črnci, Stogovci, Žiberci in v Apačah. V vasi Plitvica bodo na novo postavili šest kandelabrov z lučmi LED 30 W. Investicija znaša 19.350,63 evrov (z DDV). V vasi Črnci bodo na relaciji Lončar-Bezjak na novo postavili tri jeklene kandelabre (LED svetilka 30 W). Investicija znaša 10.020,61 evrov (z DDV). V Stogovcih se bo na novo uredilo odjemno mesto s prostostoječo omarico, ob tem bodo postavili še en kandelaber z LED svetilko 30 W. Strošek te investicije bo 4.104,08 evrov (z DDV). V Žibercih imajo planirano izgradnjo solarne LED svetilke na križišču občinskih cest in v Žiberskih travnikih. Investicija znaša 3.339,43 evrov (z DDV). V občinskem središču Apače planirajo izgradnjo na dveh odsekih. Prvi je Lesjak-Knap s štirimi novimi jeklenimi kandelabri (z LED svetili), drugi odsek pri Grujiču, kjer naj bi stal en kandelaber (z natrijevo svetilko 70 W). Skupaj znaša ta investicija v Apačah 8.764,21 evrov (z DDV). Obenem pa bodo v Apačah zamenjali tudi 21 starih potratnih svetilk z novimi LED svetilkami moči 70 W. Zamenjava svetil bo potekala ob državni cesti na relaciji novega gasilskega doma Apače in domačije Tropenauer oziroma do križišča z občinsko cesto Apače-Lešane. Samo zamenjava luči bo stala 7.481,04 evrov (z DDV).

Župan Franc Pižmoht je zelo okoljsko in naravovarstveno ozaveščen župan in sledi vzorom, kot poudarja mu ob strani stoji odlična ekipa zaposlenih na občini Apače. Ob tem se človek ne bi čudil, če ne bi bilo na občini zaposlenih le 8 ljudi. Občina Apači je namreč uspešna pri številnih projektih, ki jih financira tako država kot Evropska unija. Trenutno so v teku EU projekti »Escape« Pobeg iz zgodovine prihodnosti- po poti strpnosti (Interreg Slovenija-Madžarska) in projekt FUTUR. Slednji pomeni Prekomejno turistično platformo Slovenija-Madžarska. Ob tem bo občina Apače dobila tudi monografijo Črnskega gradu. 

Dva od uspešno zaključenih projektov sta, Idejni projekt ureditve športnega del TRC Konjišče in projekt GOŠO (izgradnja širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij).

Občina Apače se, čeprav so zaradi kmetijske dejavnosti zelo ranljiva pokrajina, zavzema za »zelene« projekte, ki so namenjeni tudi naslednjim rodovom. Pa naj se to sliši še tako smešno. V Lutvercih stoji mreža za žabe in tako dnevno reši na stotine žab pred poginom na cesti. Izgradnje HE na Muri ne podpirajo. Pri Pomurskem vodovodu sistema C je vsa dokumentacije kar zadeva občino Apače popolnoma zakonita. Velika škoda, da omenjeni projekt stoji, saj so morali v občini Apače zamenjati že marsikatere cevi, še vedno je veliko starih cevi. Zavedajo se tudi turističnega potenciala, saj so s tem namenom našli sredstva za izgradnjo prostorov za avtodome z vsemi priključki. Pomembna izgradnja bo tudi mrliška vežica, ki bo vsebovala še muzejsko dejavnost. Predvideni stroški same izgradnje mrliške vežice znašajo okrog 200.000 evrov, vsi stroški z muzejem pa znašajo še dodatnih 150.000 evrov. 

Pižmoht na vprašanje o nadaljnji kandidaturi na občinskih volitvah v jeseni odgovorja naslednje: "Čas je, da se upokojim in funkcijo župana prepustim mladim. Dejstvo pa je, da je občina Apače zaradi lege in svojega uspešnega delovanja zelo privlačna za mlade družine, priseljence."

V občini Apače opažajo tudi povečanje števila otrok. Izgradnja nizkoenergetskega vrtca je bila torej zagotovo dobra naložba. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.