https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča blesteli na Cankarjevem tekmovanju

2.4.2018  

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) so na letošnjem državnem tekmovanju v znanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, katerega naslov je bil Čud(ež)ne besede, dosegli izjemne rezultate. Osvojili so kar štiri zlata, 17 srebrnih in 43 bronastih priznanj.

Cankarjevo tekmovanje je oblika spodbujanja in razvijanja branja zahtevnih besedil v katerih tekmovalci postopoma in vodeno razvijajo zmožnost kritičnega branja književnosti. Svoje znanje in doživljanje literarnih besedil nato izkazujejo s pisanjem spisa. Na šolskem tekmovanju za Cankarjevo priznanje, ki je potekalo 12. decembra 2017, je tekmovalo 82 tekmovalk in tekmovalcev dijakov GFML. Prvi in drugi letniki obeh programov so brali kratki roman Marka Sosiča Balerina, balerina, tretji in četrti letniki pa Dolenčevo fantazijsko pripoved Vampir z Gorjancev. Na področno tekmovanje, za katerega je bilo treba prebrati drugi dve knjigi, se je uvrstilo 29 dijakinj. Mlajši tekmovalci so za drugi del tekmovanja morali prebrati kratke zgodbe Mojce Kumerdej z naslovom Temna snov, starejši tekmovalci pa Bulgakov roman Mojster in Margareta.

10. marca je sledilo državno tekmovanje v Mariboru, na katerem se je dokazovalo tudi 6 dijakinj iz GFML. Na vseh treh tekmovanjih so bili dijaki zelo uspešni. Zlata priznanja so prejele Tina Raj (2. c), Živa Buzeti (2. c), Hana Rakuša (4. c) in Polona Kiralj (1. v).

Hana Rakuša, sodelujoča pri mnogih projektih, je o prebranih knjigah in tekmovanju povedala: »Za letošnje tekmovanje so bila izbrana družbenokritična besedila v obliki sodobnega romana. Dve veliki literarni besedili skozi artikulirano filozofsko govorico sporočata, da je oblast tista, ki ovira svobodo posameznika. Knjiga slovenskega avtorja se mi je na prvi pogled zdela preveč trivialna, medtem ko sem med branjem romana Mojster in Margareta uživala, ker je roman izjemno metaforičen, prav tako se mi je zdela zanimiva sama zgodba, ki je bila deljena v dve časovni ravni. Všeč so mi bila navodila na regijskem tekmovanju, kjer smo pisali o tujem romanu, ker so od nas dijakov zahtevala največ širine in so nam dopuščala veliko svobode pri pisanju. Uspeh na tekmovanju je potrditev tega, da se splača brati in da je v knjižnici še veliko romanov, ki nas opozarjajo na absurdnost vsakdanjih situacij.«

Pri branju in interpretiranju romanov so dijake usmerjale mentorice Irena Štuhec, Mojca Rižnar Nedeljko in Tanja Bigec. »Besedila, ki so jih dijaki brali in interpretirali, so bila zelo zahtevna. Na tekmovanju so izkazali samostojnost, kreativnost tudi inovativnost, poznavanje jezika, literarne zgodovine in sploh literature. Vsako leto smo ponosni nanje, saj jim tekmovanje za Cankarjevo priznanje predstavlja izziv, obenem nadgradijo svoje znanje, prav tako jih spodbuja k temu, da so bralci in nekateri tudi literarni ustvarjalci, ko zapustijo šolske klopi. Slovenisti na naši šoli jih pri tem spodbujamo ter jih vabimo k bogatim obšolskim dejavnostim na tem področju,« dodaja Irena Štuhec.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.