https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Aktivnosti ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

30.03.2018 ob 9:45  

Pomurski župani so se na zadnji seji Sveta pomurske razvojne regije seznanili s programom obeleževanja 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga je pripravil Iniciativni odbor, kateremu predseduje prvi predsednik republike Milan Kučan.


Marca 2017 so člani Sveta pomurske razvojne regije s sklepom pooblastili Mestno občino Murska Sobota, da vodi koordinacijo za pripravo programa obeležitve 100-letnice združitve, tri mesece kasneje, junija, pa so sprejeli sklep o imenovanju odbora za pripravo aktivnosti. Na zadnji, 72. seji so se seznanili s pripravljenim programom.

Župan Murske Sobote, dr. Aleksander Jevšek je županom predstavil izvedene aktivnosti ter predlagane vsebine programa, ki opredeljujejo 12 skupnih državno – regionalnih vsebin. Vsebine med drugimi zajemajo tudi posebne zgodovinske učne ure v osnovnih in srednjih šolah, mednarodni simpozij v organizaciji Slovenske akademije za znanost in umetnost, v okviru katerega bo izdana monografija, simpozij Teološke fakultete in izdelavo dokumentarnega filma.

Vir: politikis.si

Obeležitev priključitve bo vključena tudi v praznovanje 100-letnice delovanja Univerze v Ljubljani, saj je dr. Matija Slavič bil dvakrat rektor Univerze, prav tako pa je v Ljubljani predvidena postavitev obeležja ob tej priložnosti. Jubilej bo obeležen tudi z izdajo poštne znamke in filatelistične razstave, Banka Slovenije pa bo izdala zbirateljske kovance. Tudi v Murski Soboti, bo na Trgu zmage, ob tej priložnosti postavljeno posebno obeležje.

Vir: wikimedia.org

Z občine so sporočili, da bo osrednja državna proslava ob pomembni obletnici v Beltincih, pred slovesnostjo pa bo potekala slovesna maša in ekumenski dogodek rimokatoliške in evangeličanske cerkve.

Program zajema tudi 10 pobud širšega pomena in sicer: vključitev izbirnih vsebin o prekmurskem jeziku in kulturi v programe osnovnih šol; spodbude za študij tematike združitve ter razpisi diplomskih, magistrskih in doktorskih tem; strokovne posvete in predavanja za učitelje; ponatis obeh študij dr. Slaviča; izdajo zbornika dokumentov iz Pariške konference ter drugih dokumentov; različne festivale za mlade, memorialne teke, pohode, kolesarjenje in drugo.

V samo dogajanje bodo vključeni različni deležniki v regiji, njihove aktivnosti pa so zajete v 14 pobud: razpis regijskega natečaja za osnovne in srednje šole; individualni načrti šol s poudarkom na pomenu dr. Slaviča in podobno; izvedba literarnega natečaja za osnovne in srednje šole; zgodovinski tabor za šole; posebni programi Škofije Murska Sobota in Evangeličanske cerkve; razstava in potujoča razstava v Pomurskem muzeju; posvet o razvojnih perspektivah v luči 100-letnice združitve. Pred cerkvijo v Beltincih je predvidena postaviteh obležja, v Križevcih pa izvedba Slavičevega večera in ureditev posebne spominske sobe dr. Slaviča, v Bučečovcih pa postavitev spominske plošče na njegovo rojstno hišo.

Člani Sveta pomurske razvojne regije so na osnovi predstavitve, izrazili zahvalo Mestni občini Murska Sobota za dosedanje angažiranje ter pohvalo celotnemu Iniciativnemu odboru za kakovostno pripravljen program. Sprejeli so tudi sklep, da se je Svet pomurske razvojne regije seznanil in soglašal s Programom obeleževanja 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kar pomeni, da Iniciativni odbor lahko nadaljuje delo skladno z opredeljenimi vsebinami programa.

Za tiste z dodatnimi pobudami in predlogi program seveda še dalje ostaja odprt in služi kot komplementarna, usmerjevalna ter spodbudna podlaga vsem, ki bi želeli vsebinsko v okviru svojih rednih dejavnosti ali posebnih dogodkov obogatiti obeleževanje 100-letnice združitve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.