https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V kateri pomurski občini bodo mladi prišli hitreje do stanovanja?

Kobilje, 04.04.2018 ob 12:00  

Občina Kobilje ob slovensko-madžarski meji je še ena izmed slovenskih občin na podeželju, ki se spopada z dlje časa trajajočim negativnim trendom staranja in upada števila prebivalstva. Lokalne oblasti bodo z zagotavljanjem finančnih spodbud skušale pomagati in reševati prvi stanovanjski problem za mlade družine in s tem ublažiti demografsko problematiko.


Negativni trend upadanja števila prebivalstva je sicer značilen za marsikateri kraj v Sloveniji, še posebej za podeželje in bolj odročne predele ali višje ležeče kraje. Vzroki za zmanjšanje števila prebivalstva so običajno povezani z gospodarskimi razmerami, ki ne zagotavljajo zadostnih delovnih mest, kar posledično pomeni izseljevanje prebivalstva v iskanju zaposlitve.

V občini Kobilje so tako sprejeli odlok, ki bo omogočal finančne spodbude mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema. Poleg tega, da želi občina s tem ukrepom zadržati mlade družine v občini, si  obenem prizadevajo zagotoviti boljše pogoje za kvaliteto bivanja v kraju. Nadalje si lokalne oblasti z zagotavljanjem ugodnih pogojev prizadevajo pritegniti tudi mlade družine iz drugih krajev.

Foto: Kobilje.si

Nad demografsko problematiko s celostnim reševanjem povezanih področij

Predlog, ki ga je pripravila občinska uprava sloni na celostnem reševanju povezanih področij, in sicer:

- programi v podporo družini,

- družinski prejemki,

- socialno varstvo družine,

- področje vzgoje, varstva in izobraževanja,

- stanovanjska problematika.

V okviru teh sklopov pa so izpostavljena in problematizirana tudi druga pomembna področja, ki niso samostojno obravnavana. Z novim odlokom bo tako možno izvesti javni razpis.

 

Kdo se lahko prijavi in uveljavlja finančne spodbude?

Vlogo za uveljavitev subvencije bodo lahko oddali le upravičeni prosilci, to so mladi, mlade družine in drugi občani. Predmet javnega razpisa pa bo spodbuda za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja z gradnjo novega stanovanjskega objekta, rekonstrukcijo obstoječega stanovanjskega objekta ali nakupom nepremičnine na območju Občine Kobilje.

Glede na sprejeti odlok se ciljne skupine razpisa opredeljujejo sledeče:

- za mlade se opredeljujejo osebe, ki na dan vložitve popolne prijave še niso dopolnile 34 let,

- kot mlada družina pa se šteje družina z vsaj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 34 let,

- po tem odloku se za druge občane opredeljujejo osebe z vsaj enim otrokom, ki na dan vložitve popolne prijave prvič rešujejo stanovanjski problem.

Pri tem je treba upoštevati, da je višina subvencije za posameznega upravičenca pri reševanju stanovanjskega problema določena s sklepom Občinskega sveta za posamezno proračunsko leto in znaša največ 1.500,00 EUR.

Kaj se poleg subvencije še dodeli upravičencem?

– Oprostitev plačila komunalnega prispevka,

– oprostitev nadomestila za stavbno zemljišče za dobo 5 let,

– subvencija do največ 500,00 EUR, če gre za gradnjo oziroma rekonstrukcijo stanovanjskega objekta na območju občine, ki bi bilo zaščiteno z odlokom, ki ureja varovanje kulturne dediščine.

Nadalje je v sklop pomoči vključena še subvencija glede na število otrok v mladi družini ob vpisu prvega otroka v šolo sledeče:

– en otrok do 200,00 EUR,

– dva otroka do 300,00 EUR,

– trije otroci ali več do 500,00 EUR.

Izplačilo finančnih subvencij se bo razdelilo med upravičene vlagatelje do višine zagotovljenih sredstev v okviru proračuna. Če bo strokovna komisija pri odpiranju in obravnavi vlog ugotovila, da je upravičencev več kot pa je na razpolago finančnih sredstev, se bodo le-ta enakomerno razdelila.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2018 ob 7:01 gost gost

      lepo bi bilo če jih posnema še kakšna občina še kakšna občina naj jih posnema

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2018 ob 16:26 gost

      Počasi du naprednejši od Ljubljane, delat du pa odili v Magno, eli pa v Boxmark!!!! Eli du pa na bükovniškun jezeri ribe lovijli, se jin je najbliže!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2018 ob 20:03 lili gost

      Vse čestitke Kobilju, kjer se vidi skrb za mlade in želja, da ostanejo doma. Tako bi lahko bilo v marsikateri občini, ne pa, da se brezbrižno gleda preseljevanje mladih družin. Črenšovski župan, upam, da bereš Pomurca! Vse predloge si z levo roko pometel z mize. Škoda in sramota! Čas je za menjavo! Skrajni!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.