https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V veljavo stopil pravilnik o omejevanju transmaščobnih kislin v živilih

Murska Sobota, 04.04.2018 ob 11:10  

Danes, 4. aprila 2018, je v veljavo stopil pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ 2 grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. 

Določbe pravilnika o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin se uporabljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter za živila, ki vsebujejo rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije. Določbe ne veljajo za živalska olja in maščobe, ter za živila, pri katerih je vsebnost transmaščobnih kislin posledica njihove naravne prisotnosti v živalskih oljih in maščobah, ki so sestavni del teh živil. Živila, ki so bila dana v promet pred uveljavitvijo tega pravilnika in ne izpolnjujejo zahtev, so lahko v prometu do porabe zalog in največ dvanajst mesecev od uveljavitve pravilnika. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po enoletnem poteku prehodnega obdobja. 

Foto: nijz.si 

Na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem je že prepovedano prodajati živila, kjer količina transmaščob presega določeno mejo. Sprejeti pravilnik tudi Slovenijo postavlja na zgledno mesto v EU, saj je za proizvajalce omejujoč in na prvo mesto postavlja zdravje potrošnikov. 

Z nacionalnimi podatki o vsebnosti transmaščob v živilih in o njihovem uživanju, je Slovenija zagotovila, da bo predpis omejeval vsebnost škodljivih maščob v vseh živilih, ki se prodajajo v Sloveniji, ne glede na to, v kateri državi so proizvedena. Zmanjšanje količin transmaščob v živilih, je Slovenija uvrstila med strateške cilje nacionalnega programa o prehrano in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 Dober tek, Slovenija, ki je med ukrepi predvidel tudi možnost zakonodajne omejitve transmaščob.

˝Zelo pozdravljamo, da je tudi Slovenija sprejela predpis glede transmaščob. Ker pa označevanje vsebnosti transmaščob ni obvezno, lahko predstavlja tudi določeno past za potrošnika. Za nas, proizvajalce, to predvsem terja spoštovanje zaveze o odgovornem ravnanju in vseh predpisov, kar v Mlinotestu dosledno izpolnjujemo. Mlinotest bo z namenom krepitve zaupanja in zagotavljanja za potrošnika varne in kvalitetne prehrane tudi v prihodnje dosledno uporabljal varne in kvalitetne surovine, razvijal sodobne tehnologije in postopke za zagotavljanje nizke vsebnosti transmaščob v svojih  izdelkih,˝ je za si21 izpostavil predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.