https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nakup bitcoina, da ali ne?

06.04.2018 ob 10:30  

Bitcoin je prvi kriptožeton oziroma kriptovaluta, ki se je pojavila leta 2009. Nastal je kot posledica svetovne finančne krize v letu 2008. Njegov namen je vzpostaviti decentralizirani elektronski plačilni sistem. Takšno razpršeno plačilno omrežje ni podprto s posredniki. V fizični obliki kriptovalute ne obstajajo, obstajajo samo v digitalni obliki. Od posameznika do posameznika je torej odvisno, ali je pripravljen tej denarni enoti tudi zaupati in vlagati vanjo. 

Ob bitcoinu poznamo tudi druge kriptovalute, kot so ethereum, ripple, litecoin, monero in druge. Obstajata dva načina nakupa kriptovalut. Prvi je nakup ali menjava za denar, drugi je rudarjenje. Slednje je postopek s katerim nastajajo kriptovalute. Pri tem se rešujejo zapleteni kriptografski algoritmi. Brez močnih računalniških procesorjev, rudarjenje ni mogoče. V marsikateri računalniški trgovini so podjetja že vnaprej nakupila oziroma rezervirala potrebno računalniško opremo za rudarjenje. Nemalokrat se zgodi, da preprost potrošnik ne dobi želene opreme, ravno zaradi omenjenih rezervacij. Težava je predvsem z grafičnimi karticami, saj so uporabniki kriptovalut, posegli tudi v proizvodna podjetja, ki izdelujejo grafične kartice. Verigo prej omenjenih »blokov« z angleško besedo imenujemo blokchain. Ta beleži vse opravljene transakcije. Vlogo preverjanja in potrjevanju transakcij imajo številni računalniki. Ob tem so vsi računalniki povezani v omrežje, da lahko steče pretok kriptovalut iz ene denarnice v drugo. Vključevanje v »blok« ne poteka brez provizije, ki seveda pripadajo rudarjem. Kriptografija naj bi bila varen prenos denarja na spletu. 

Ljudje svoje kriptovalute hranijo v digitalni denarnici ali shranjene v »blokih«. Ob tem je pomembno, da ima nad njim nadzor, saj so tako vse nadaljnje poteze, kdaj bo prodal ali zamenjal storitve za blago, odvisne samo od imetnika kriptovalut.

Čeprav trgovanje s kriptovaluto v Sloveniji še ni obdavčeno, si FURS zelo močno prizadeva urediti to področje. Po dejavnosti bi rudarjenje s kriptovalutami lahko uvrstili med računalniške storitve in obdelave podatkov. Pri tem se preverja in potrjuje transakcije v kriptovalutah in podobno. 

Kriptovalute lahko kupite ali prodate, torej imate zase ali za morebitnega naročnika. Menjava poteka na nekakšnih virtualnih tržnicah oziroma tako imenovanih menjalnih platformah. Slednje opravljajo vlogo posrednika. Trenutno trgovanje s kriptovalutami v Sloveniji po Standardni klasifikaciji dejavnosti uvrščamo med »Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje«. Sem se uvrščajo tudi menjave običajnih valut v virtualne, posredovanje, storitve elektronskih denarnic, žetoni (kriptografskih tokenov) in svetovanje v trgovanju s kriptovalutami. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2018 ob 20:06 sank1 gost

      vsikar te nategnejo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.