https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na delavnici ob kroškem brodu spoznali in okusili čemaž

Krog, 08.04.2018 ob 9:10  

V soboto, 7. aprila, je Društvo Panonetum: pot k samozadostnosti, v sodelovanju s TIC Murska Sobota in Hranilnico prekmurskih dobrot, v Krogu pri brodu na reki Muri, organiziralo delavnico na prostem "Čemažev dan."

Udeleženci delavnice so nabirali in spoznali čemaž, koprivo in ostale rastline, ki rastejo na tem področju ter so užitne in uporabne za človeka: hmelj, vijolice, pljučnik, nekatere invazivne rastline, kot je zlata rozga, mlade poganjke različnih rastlinskih vrst ter še mnogo drugega.

Delavnica je potekala pod mentorstvom Jakoba Borovšaka.

Organizatorji so za udeležence med drugim pripravili odlično čemaževo juho ter langaše s čemaževim pestom.

Tukaj vam ponujamo še naš recept za okusno čemaževo juho.

Za 4 osebe potrebujemo:

- 100 g čemaža
- 800 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 do 250 ml smetane za kuhanje
- 300 g krompirja
- 1 srednjo čebulo ali šalotko
- 40 g masla
- 1 strok česna
- sol, poper, muškatni orešček
- žlička limoninega soka

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo na drobne kockice. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. V loncu segrejemo maslo in dodamo čebulo, česen in krompir ter podušimo. Nato zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, dodamo začimbe ter kuhamo 15 do 20 minut. Nato dodamo smetano in kuhamo še 5 minut.

Čemaževe liste operemo pod tekočo vodo, očistimo in narežemo na tanke rezance. Tri četrtine narezanega čemaža dodamo v juho in s paličnim mešalnikom dobro zmeljemo. Na koncu dodamo še žličko limoninega soka in po želji še začinimo. Postežemo lahko z opečenim kruhom, profiteroli in preostankom čemaževih rezancev.

Nasvet:
Če pri kuhanju ne dodamo smetane, jo lahko hranimo tudi v zamrzovalniku. Tako lahko čemaževo juho uživamo tudi po sezoni čemaža.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.