https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Ukinitev blagovnih znamk?

17.04.2018 ob 15:40  

Delno poenotenje embalaž smo videli že pri tobačnih izdelkih, popolnega poenotenja pa nismo nikoli izkusili. Da bi bile vse znamke čokolad v enaki embalaži? Prav tako vse pijače, ki jih najdemo v trgovinah? Praktično nepredstavljivo.


Kaj predstavljajo blagovne znamke in zakaj jih imamo radi?

O pomenu blagovnih znamk in o tem kaj v bistvu pomenijo v svetu marketinga, je govoril Aljoša Bagola iz oglaševalske agencije Pristop. "Radi jih imamo zato, ker nas potešijo, nam prinesejo dobro razpoloženje in dajejo občutek pripadnosti. Zapolnijo praznino v nas, zaradi intenzivnosti sodobnega kapitalizma. In to tudi je namen blagovnih znamk – od nas potrošnikov si želijo, da postanemo na nek način odvisni od njih. Želijo, da spremenimo obnašanje tako, da smo s tem, ko jim dovolimo v svoje srce, za njih pripravljeni tudi globlje seči v žep."

Podjetja vedno prodajajo zgodbe, ne samega izdelka. Oglasi za avtomobile nam dajo občutek, da bomo boljši, bogatejši in uspešnejši, če kupimo prav to znamko avtomobila, ki jo oglašujejo. Reklame za parfume in dišave nam sporočajo, da bodo moški kar naenkrat obdani s kopico lepih deklet, takoj, ko se nadišavijo s parfumom specifične blagovne znamke. In tako dalje, in dalje, in dalje.

Verjetno ste opazili, da veliko blagovnih znamk zastopajo športniki in ostale znane osebnosti. Velikokrat se pojavljajo v oglasih in na ostalih promocijskih materialih ter aktivnostih. Z blagovnimi znamkami se namreč ljudje želimo poistovetiti, to pa je dosti lažje, če se znamka predstavlja z nekom, ki ga že poznamo in spoštujemo, obožujemo, se po njem zgedujemo. To predstavlja tudi določeno kakovost in nam tako prihrani veliko časa in energije, saj lahko enostavno izberemo ta izdelek, brez da bi morali sploh preveriti ostale možnosti.

Foto: Primer popolnoma prazne embalaže

Potencialna ukinitev blagovnih znamk iz embalaže in mnenja stroke

Uvedla naj bi se standardizirana embalaža in se z zakonom zakrila vsa prepoznavnost zunanjosti izdelka. Ime blagovne znamke bi ostalo, zapisano bi moralo biti v standardizirani obliki in barvi.

Blagovna znamka predstavlja neko dojemanje in predstavo izdelka, ki se prodaja. Ta predstava je lastna vsakemu posamezniku. Podjetja v prepoznavnost in dobre predstave o svojih blagovnih znamkah vlagajo ogromne vsote denarja. To namreč pomeni intelektualno lastnino in predstavlja ogromno kapitalno moč.

Dušan Olaj, lastnik in direktor podjetja DUOL, se dobro zaveda pomena blagovne znamke in njene predstave pri svojih strankah. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo napihljivih hal in lastnik pravi, da kupci ne govorijo o “halah,” ampak govorijo o “duolovih halah.” Ker je podjetje uspešno, njihov uspeh pa vsako leto bolj naraste, si direktor ne predstavlja sveta brez blagovnih znamk. Prav tako si ne predstavlja kaj bi se zgodilo, če bi se država začela vmešavati v to področje. Država bi to želela storiti v prid ljudi, z željo po zmanjšani porabi sladkih pijač in ostalih izdelkov, ki so lahko škodljivi za naše zdravje. Olaj meni, da znamo sami presojati, kaj je dobro za nas in kaj ne.

"To, kar nas dela svobodne ljudi, je, da imamo pravico do izbire. Zato morajo biti razlogi, da država poseže v tržni segment, zelo močni in tehtni, saj s tem vplivajo na pravico izbire in s tem na razpoloženje velikega števila ljudi," je dodal Bagola.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2018 ob 16:26 gost

      Ka či bi prokleti papundeki napravli zakon, ka bi se vsi morali voziti z istimi avti - bmw, samo, najprej bi nam je morali nabaviti. Nemre moje vrhunsko vijno biti v isti embalaži, kak jabolčnica nikšoga šalabajzerja, sunčece mu presvetlo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.