https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Spominska slovesnost ob dnevu zmage v Murski Soboti

Murska Sobota, 09.05.2011 ob 13:30  

Letos mineva že 66 let od uradnega zaključka druge svetovne vojne, ki se je v Evropi končala prav na slovenskih tleh. V spomin na osvoboditev Prekmurja je danes tako kot vsako leto potekala spominska slovestnost in položitev vencev in cvetja.

Danes je v počastitev padlih borcev za osvoboditev Prekmurja potekala spominska slovesnost s polaganjem vencev pri spomeniku zmage na Trgu zmage v Murski Soboti.

S kratkimi nagovori so položili vence župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec, veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ukrajine Vadym Prymachenko, začasni odpravnik poslov Azerbajdžana Emil Hasanov, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, predsednica Mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Mileva Veren ter predstavnik Društva Slovenija Rusija. Na slovesnosti je s priložnostnim glasbenim programom nastopil trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in glasbeni trio Kalinka. Predstavniki delegacij so vence položili tudi na pokopališču pri piramidi ter pri grobnici padlih borcev Rdeče armade.

Murska Sobota kot regijsko središče ima bogato vojno zgodovino. Do leta 1919 je spadala pod kraljevino Madžasko, meseca maja istega leta pa Vilmošu Tkalcu ni uspelo obdržati Murske republike, vseeno pa se je po sporazumu Prekmurje priključilo državi Srbov, Hrvatov in Slovencev, predhodnici Jugoslaviji. Madžarska jo je spet okupirala v času druge svetovne vojne, od leta 1941 do 1944. Od leta 1944 do 1945 je bilo mesto pod okupacijo nacistične Nemčije. Sovjetske čete so jo osvobodile maja 1945 in v ta spomin so postavili tudi spomenik zmage, ki je visok 17 metrov, na njem pa poleg dveh topov stojita še slovenskega partizana in ruskega vojaka.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.