https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Je čas trde roke, šib in klečanja na koruzi mimo? Odzval se je tudi soboški škof

12.04.2018 ob 8:00  

Andrej Zrim se je rodil na Kuzmi, leta 1957. Šolal se je na Teološki fakulteti v Ljubljani in na Teološki fakulteti v Mariboru. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1983.


Služboval je kot kaplan na Tišini (1983-1989), kot župnik v Gornji Radgoni (1989-2002), kot soupravitelj v Negovi (1997-1999), kot župnik na Cankovi (2002-2010) in od 1. avgusta leta 2010 opravlja poklic župnika v Ljutomeru. Selitve duhovnikov so veliko bolj pogoste, kot so bile v preteklosti.

Leta 2000 je med službovanjem v Gornji Radgoni močno oklofutal otroka, ki je obiskoval 6. razred na Osnovni šoli Gornja Radgona. To naj ne bi bil edini primerek, a tožilstvo je obravnavalo le en primer. Andrej Zrim je takrat dogodek priznal in ga hkrati zagovarjal kot katehezo. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika pod besedo katehezo najdemo: metodična obravnava kakega zaključenega verskega vprašanja (pisati, sestavljati kateheze), poučevanje verouka.

Res je, da je vzgoja otrok vsako leto težja, na to opozarjajo tudi učitelji. Spremenile so se tudi vedenjske težave otrok. Pri tem je pomembno, da si odrasla oseba (učitelj) med učenci ustvari avtoriteto. Časi trde roke, šib in klečanja na koruzi so mimo.

Na dogajanje se je odzval tudi soboški škof dr. Štumpf, pismo objavljamo v celoti.

"Dragi verniki, sestre in bratje v Kristusu!

Sporočam, da se je moral po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci, dosedanji gospod župnik Andrej Zrim, zaradi suma kaznivega dejanja, umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže.

Po cerkvenih navodilih bo upravo prevzel gospod Zoran Car, dosedanji kaplan župnije, ki ima tudi vsa pooblastila za pastoralno oskrbo župnije, zato ga z dnem 8. aprila 2018 imenujem za upravitelja župnije.

Vse lepo vabim in prosim, da se vzdržimo nepotrebnih komentarjev in veliko molimo v ta namen, da se bo izkazala resnica in bo prav poskrbljeno za duhovni blagor župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru.

Naj naša prizadevanja za rešitev tega vprašanja spremlja Božji blagoslov.
Pozdrav v Gospodu!!

Msgr. dr. Peter Štumpf
soboški škof

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2018 ob 10:23 123 gost

      Obnašanje otrok dandanes je res katastrofalno in vzrok treba iskati kar doma pri starših, kjer jih niso pravilno oziroma dobro vzgojili.

      39 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2018 ob 12:20 Vili76 gost

      Obnašanje Cerkve je dandanes isto kot v srednjem veku... ne upoštevajo pravil, ki so jih sami določili.

      11 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2018 ob 14:16 miki gost

      Tudi v soboški župniji je nej vse čisto tak kak trbe, so se dogodki skrili pod preprogo --

      4 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.04.2018 ob 16:50 Tinka11 gost

      Ne odobravam ne verbalnega in ne fizičnega nasilja, vednar kot je gost 123 zapisal, je obnašanje nekaterih otrok tako, da tudi če si nevem kako "skuliran" ,na koncu vzkipiš in mogoče kaj neprimernega rečeš! Otroci pa ,vsaj večina zna biti zelo pregnana in potem še marsikaj zraven povedo! Kaj je res in kaj ne vedo le vpleteni.Upam pa ,da bodo sankcije za vse: za župnika, če bodo dokazali, da njegovo vedenje ni primerno in tudi za otroke ter starše, če so gonjo sprožili na podlagi osebnih zamer!

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.04.2018 ob 22:15 Vera gost

      Če hodiš v cerkev in želiš prejeti zakramente, se moraš držati nekih pravil. Tisti otroci in starši, ki pa grejo samo nekajkrat pred birmo k maši, potem pa nikoli več, takrat najbolj pametujejo in obirajo župnika, če ta vztraja pri določenih zadevah. Otroci pri verouku pa se lahko izživljajo nad župnikom, se posmehujejo, ga ne upoštevajo. Normalen človek to težko prenese. Kam gre ta svet? Najhuje je še pa to, da pa potem starši napihnejo zadevo, obrnejo sebi v prid in potem nastrada župnik zaradi nadlegovanja. Starši, pa kaj vam je? Kakšno spoštovanje lahko pričakujete od svojih otrok v prihodnosti, če so zdaj že taki.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.04.2018 ob 22:47 Istvan vinetto gost

        Se pravi, ce zelis imeti zakramente moras sprejeti to da te lahko zupnik pretepa??? HALO PA KAJ JE S TABO VERA??? MAS KAJ MOZGANOV V GLAVI. TA ZUPNIK JE PSIHIPOTA ZE 35 LET KO JE BIL KAPLAN NA TISINI.ZE TAKRAT JE PRETEPAL OTROKE IN SLATAL DEKLICE. PA NE GOVORI DA SO TAKRAT BILI OTROCI TAKI KOT SO DANES. KER NI RES. KOT CVEKI SO SEDELI V UCILNICI. PA JIH JE ZE TAKRAT PRETEPAL. NEK MOSKI KI DOMA PRETEPA ZENO IN OTROKE JE GROBIJANEC IN RAZBOJNIK, ZUPNIK KI PA PRETEPA OTROKE JIH PA VZGAJA IN PRIPRAVLJA NA ZAKRAMENTE PA NA ZIVLJENJE.???? SE PRAVI OBSTAJAJO DVOJNA PRAVILA IN MERILA???? TI OTROCI KATERE SEDAJ ZUPNIK PRETEPA BODO ENKRAT IMELI ZENE. PA NAJ TAKRAT OBVELJA DA NAJ PRETEPAJO ZENE??? KOT JIH JE UCIL ZUPNIK???? CE NIMA MOZGANOV IN ZIVCEV NAJ GRE DELAT NEKAM KJER MOZGANOV NE POTREBUJE, IN NE ZA ZUPNIKA. ENKRAT PEDOFIL... VEDNO PEDOFIL. PRED 35 LETI JE SLATAL DEKLICE, IN NAJVERJETNEJE JIH JE SLATAL TUDI SEDAJ. SKOF GA NI ODSTAVIL NA PAMET IN BREZ RAZLOGOV. TEBI PA CE TO ODGOVARJA DA ZUPNIK SLATA, POJDI K NJEMU. Z VESELJEM TE BO PRESLATAL.

        13 12 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.04.2018 ob 22:45 kajmak gost

      Gost Vera, tako se piše. Ni otrok kriv, da se rodi, KRIV JE TISTI, KI GA NAREDI. In ta bi moral vedeti, da tega vzgoji v dostojanstveno osebo, z vsaj kančkom človeške morale. Moral bi pa ta stariš počistiti tudi najprej pri svojem podstrešju, kajti od njega se OTROK uči. In ta otrok bi moral biti tudi uvideven do poklicov, katere si posameznik izbere v svoje življenjsko zadovoljstvo. Po mojem to spodkopava peščica staršev, ki ne vedo, kaj bi še lahko v življenju slabšega počeli, kot to, da "drkajo" drugega.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.04.2018 ob 15:03 Vera gost

      Istvan vinetto, ne govori na pamet in ne žali me. Kdo pa je govoril o kakem pretepanju? Kaj si zmišljuješ? Ja, danes je šlatanje že to, če nekoga primeš za ramo. Kako me obsojaš, pa me sploh ne poznaš. Saj to je ravno problem, da ravno taki obsojajo, ki tega župnika ne poznajo. Hodiš v cerkev in ga poznaš ali pa ga poznaš samo po tem, kar drugi slabega govorijo o njem?

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.04.2018 ob 16:08 gost

      Ja poznam ga. Na tisini je bil kaplan. Fejst predobro gs poznam. Zapomno sem si ga po tem kako brutalno je pretepal otroke pri verouku. Mene ni, ker ce bi me bi ga poiskal in mu vrnil kadar sem odrasel. Pa vedel sem ga kako je šlatal deklice. Videl sem ga. Pa to si upam povedat ce je potrebno pred vsakim medijem in na vsakem sodiscu. Po ritkah in lulikah je šlatal dekleta. 7 let stare deklice pri verouku pred vsemi otroci. Ni jih prijemal za rame. Bil je nesramen do konca... Perverznež umazan... Ni to nobena gonja proti nikomur, in nobeno obsojanje na pamet , to je doziveta resnica!!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2018 ob 9:08 Tinka11 gost

      Gost 16:08 če je vse to res,vas je lahko sram, da ste tako dolgo molčali in ga niste takoj prijavili, ko ste si upali. Razumem, da kot otrok se bojiš posledic, ampak ziher imaš že krepko čez 15 let! In kje si bil tako dolgo? In vsi ostali?? Sram vas je lahko in ja lahko se počutite delno krive, če je vse to res, da niste prej ukrepali!! Pa ne ne zagovarjam župnika,ker ga ne poznam in niti pod razno se mu ne sme pustiti, da bi bil nekaznovan, če je vse to res! Ampak res presvetlite me:Kaj za vraga vas je zadrževalo, da niste prej šli pred medije in sodišče,kot bi sedaj!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.04.2018 ob 11:18 gost

      Tege je vec kot 30 let nazaj. Takrat je odsel z fare nekam za zupnika. Pa ne obesaj ti meni nobene sokrivde. Vprasaj njegovo mater kak ga je vzgojila da je odrasel v takega pokvarjenca. Obsojaj njegovo mater, kot obsojas otroke da so marsikdaj pre

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2018 ob 22:42 Tina gost

        Mama je menda zau bila ze takrat pokojna ko je imel novo maso. Kaj ste cakali,ze davno bi moral sleci obleko,zakaj se podao za zupnika naj bi so z lopato delat da bi vido kako se kruh sluzi.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.04.2018 ob 11:22 gost

      ...da so marsikdaj pregnani in kaj povedo. Vsi drzgi bodo sedaj krivi, samo ne tisti pokvarjenec ki je res pocel nedopustne stvari. SEDAJ PA SI TI PAMETNA TINKA 11 IN ZNAS DAJATI NASVETE.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.04.2018 ob 11:58 Tinka11 gost

      Gost ne me narobe razumet. Prav je ,da se pokvarjencu stopi na prste, se ga kaznuje in to strogo, ne pa samo s premestitvijo, ker s tem ne bo nadlegovanja konec. Čudi me, da ste bili tako dolgo tiho! če bi prej povedali, bi marsikatera zloraba bila preprečena! In Ne ne dajem nasvete,ker nisem poklicana zato. Razumeti hočem le to, zakaj ste bili tako dolgo tiho!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.04.2018 ob 12:24 gost

      Bili smo otroci stari sedem let. kaj bi lahko naredili???Saj je vedela cela fara ze takrat vedela da je pretepac. kaj zdaj ti kriviš mene??? Enostavno je barabin izginil in ga ni bilo več. mogoče je to bil tudi vzrok vse pogostejših menjav duhovnikov po farah,da so se za njimi situacije ohladile in se je nekako pozabilo na vse skupaj. Pa tudi poročene ženske so imeli župniki.marsikatero družino so razklali in uničili.tudi zato so jih premeščali. Vem za primer v BAKOVSKI župniji da je deklica delala samomor zaradi tega ker je župnik hodil k njeni mami. Prišlo je do ločitve in razkola zakona in družine. pa nihče nič ne napiše o tem in javno ne komentira. Tisti pokvarjenec ki je pa to storil pa se veselo hinavsko smeje in uživa v svojem duhovniškem poklicu, in vernikom pridiga o Bogu in veri.. pa smo spet tam...zakaj pa nihče ne ukrepa???? saj je tudi takrat obstajal ta cerkveni odbor v katerem so sedeli ljudje ki so vedeli kaj počne umazanec in so mu nudili podporo pa ga zagovarjali. Moraš razumet da pred več kot 30 leti otroci niso bili taki kot so danes. pa tudi nihče jih ni jemal resno kadar so potožili da jih je župnik premlatil. Mene se ni dotikal in me nadlegoval,ker ce bi me bi ga dan danes poiskal pa mu dal eno tako pošteno lekcijo. Je pa brutalno pretepal ministrante če niso delali po njegovih željah in psihopatskih navodilih.... nihče ni bil tiho...vse se je vedelo,ampak je bila to ena velika JAVNA TAJNA in TABO tema o kateri se ni smelo in se ni govorili. Danes so drugi časi in otroci drugače dojemajo svet in življenje na njem. Takrat ni bilo telefonov pa interneta da bi si lahko vsak poiskal na internetu kaj ga zanima in interesira,ampak so bili otroci v veliki meri odvisni od staršev, napram danes ko si lahko vse poiščejo na internetu. takrat tega ni bilo. svet se je premenil za milijon procentov, edino v cervkevih vrstah nekateri še ne dojemajo da so drugi in predvsem drugačni časi....

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.04.2018 ob 16:15 gost

      gost -12.24 - Tvoj IQ je katastofa

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.04.2018 ob 16:34 gost

      Gost 16. 15 ti si pa najverjetneje pedofil

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.