https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

DZ potrdil predlagani zakon o socialnem vključevanju invalidov, višja tudi socialna pomoč

13.04.2018 ob 9:00  

Odbor Državnega zbora za delo je brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki je v obravnavi po rednem postopku.

 

Odbor je potrdil predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki je v obravnavi po skrajšanem postopku. Soglašal je tudi z zvišanjem denarne socialne pomoči za samske osebe in pare brez otrok. Predlagani osnovni znesek minimalnega dohodka je 331,26 evra, kar je 11,34-odstotno povečanje veljavnega zneska, ki znaša 297,53 evra.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je predstavila predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov. Ta širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Poleg njih širi krog še na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro in gluhoslepe osebe. 

Namen širitve kroga upravičencev je, da želi vlada s tem reševati problematiko mladih ljudi, pri katerih pride do hude invalidnosti pred prvo zaposlitvijo in zato ne pridobijo pravic po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Invalidi s statusom po predlaganem zakonu bodo imeli pravico do nadomestila za invalidnost v višini seštevka denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Prav tako bodo imeli tudi pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje pa jim bo kril proračun. Predlog omogoča invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost.

Marija Bačič iz SD meni, da predlog prinaša vrsto dobrih rešitev, medtem ko je veljavni zakon o družbenem varstvu fizično in duševno prizadetih oseb iz leta 1983 v neskladju z ustavo. Tako ga je namreč ocenilo ustavno sodišče leta 2007.

Novost, ki jo prinaša predlog, so podporne storitve, in sicer usposabljanje za samostojno življenje, vseživljenjsko učenje, bivanje s podporo in storitve za starejše invalide. Predlagani zakon naj bi začel veljati z letom 2019.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2018 ob 11:34 gost gost

      bravo! končno! ni za verjet pa je!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2018 ob 13:01 gost

      in kdo bo to pomoč dobo višjo se zna saj pa niso tak delavni da bi za minimalca delali rajši so ba pomoči in njim država vse plačuje zato je kriva država niso krivi oni romi pa ne romi da nebo zamer najmplače dvignejo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2018 ob 7:31 gost

      Kaksno skodo so z bancno luknjo in Tesom 6 naredili vrli gospodje, bi socialna podpora lahko bila 500 eurov na mesec!!!!! Minimalna placa v Sloveniji pa bi lahko bila 1000 eurov!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.