https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V RIS Dvorcu Rakičan si prizadevajo za muzej na prostem

Rakičan, 13.04.2018 ob 13:10  

Danes, 13. aprila, je v prostorih RIS Dvorca Rakičan potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt BACK IN THE DAY – Krepitev institucionalnega sodelovanja na področju muzejev na prostem in ohranjanja kulturne dediščine.


RIS Dvorec Rakičan se je v minulih letih uveljavil kot ena ključnih regionalnih organizacij s svojimi številnimi raznolikimi projekti in dejavnostmi. Pri viziji razvoja v ospredje postavlja tudi svojo vlogo upravitelja kulturne dediščine – s tem povezane odgovornosti in zaveze jemljemo nadvse resno. Kulturni dediščini posvečajo številne projektne aktivnosti, tako na državni, kot čezmejni ravni. Del te zgodbe, ki jo soustvarjajo z madžarskim partnerjem, VAŠKIM MUZEJEM GÖCSEJI IZ ZALAEGERSZEGA, je tudi projekt Back in the day. Muzej Göcseji stremi k aktivnemu ohranjanju vrednost preteklosti in ohranitvi stoletnih izkušenj in znanja prihajajočim generacijam, s tem pa pomembno prispeva k narodni identiteti Zalske pokrajine.

V okviru bilateralnega Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska bodo tako z inovativnimi rešitvami in okrepljenim sodelovanjem dveh organizacij iskali odgovore na skupni izziv programskega območja na področju ustanavljanja, delovanja in promocije muzejev na prostem. Obenem bodo muzeje na prostem kot dodano vrednost vtkali v ponudbo kulturnega turizma in sorodnih dejavnosti na tem območju. Projekt je podprt s strani Evropske unije in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec je povedal, da je bistvo projekta krepitev instiucij. Njihova ambicija je, da bi v okolici razvili muzej na prostem. »Gre za projekt v katerem krepimo en drugega. Muzej Göcseji je odlično pripravljen, z odlično vizijo. Pomanjkljivost njega je le ta, da ni tako vpet v promocijo izven meja Madžarske."

"Oni nam bodo pomagali pri vzpostavitvi muzeja na prostem, mi bomo njim pomagali v smislu podpore pri promociji, je povedal dr. Celec in dodal, da želijo v času projekta narediti prve korake k muzeju na prostem. Postavili pa bodo tudi tradicionalno lončarsko peč. "Naše ambicije so namreč ohranjanje kulturne dediščine."

András Varju iz madžarskega muzeja Göcseji je dejal, da jih v projektu združuje ljubezen do dediščine. "Jasno je, da je naš cilj dolgoročen. Pričakujemo namreč poglobljeno sodelovanje na dveh področjih. V Sloveniji nas ne poznajo, zato upamo, da bomo na osnovi dobrega sodelovanja uspeli privabiti več obiskovalcev."

Glavni skupni cilj projekta je skozi institucionalno sodelovanje partnerskih in ostalih zainteresiranih organizacij na interesnem področju muzejev na prostem in kulturnega turizma prispevati k doseganju višje ravni sodelovanja med partnerjema in doseganje višje ravni sodelovanja med ostalimi zainteresiranimi organizacijami.   

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.