https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S kočijami za pristno doživljanje naravnih in kulturnih biserov čezmejne regije

Murska Sobota, 18.04.2018 ob 19:12  

Danes, 19. aprila 2018, je v prostorih RIS Dvorca Rakičan potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Horse Based Tourism-HBT: Svet konj-nova dimenzija trajnostnega razvoja za pristno doživljanje naravnih in kulturnih biserov čezmejne regije. 

S februarjem 2018 se je pričelo izvajanje dvoletnega projekta Horse based tourism - HBTSvet konj - nova dimenzija trajnostnega razvoja za pristno doživljanje naravnih in kulturnih biserov čezmejne regije, v okviru bilateralnega Programa sodelovanja Interreg V-A SI-HU. Projektni partnerji so Zavod Nazaj na konja, madžarska Fakulteta Georgikon Univerze Pannon, muzej Helikon in RIS Dvorec Rakičan.

Na današnji novinarski konferenci sta med drugim sodelovala tudi dr. Bartos Adam, predstavnik najstarejše kmetijske fakultete v Evropi, madžarske fakultete Georgikon Univerze Pannon ter Zoltan Varga, predstavnik muzeja Helikon, ki vsebuje šest samostojnih muzejev. Njihov muzej se lahko že tretje leto zapored pohvali, da je najbolj obiskani na Madžarskem.

Alexander Saša Goljevšček, predstavnika Zavoda Nazaj na konj je povedal, da je njihov cilj predstaviti novi turistični proizvod, ki temelji na uporabi konja, kot najstarejšega prevoznega sredstva.

Kočija, ki bo v Dvorcu Rakičan bo namenjena za prevoze turistov večjega števila. Kot je povedal direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec, želijo povezati Dvorec Rakičan s pomembnimi turističnimi centri, kot so Terme 3000 in razviti čezmejne produkte, narediti večdnevno turistično turo iz Starošinc, ki ležijo blizu Ptuja do Balatona, Muzeja Helikon, ki je eden najlepših muzejev kočij v Evropi.

Po besedah Celeca bo kočija pripravljena zgodaj jeseni, ko bodo potekale prve testne vožnje. V okviru projekta bodo naredili razstavljalsko doživljajski kočijaški center, ki bo v kletnih prostorih na severni strani dvorca. Njegov namen bo sprejem turistov, ki si bodo lahko pogledali kočije in filme v povezavi s kočijami skozi čas. Otvoritev centra je planirana sredi letošnjega poletja.

Glavni skupni cilj projekta je ustvarjanje privlačne čezmejne turistične destinacije z visoko kvalitetno in prepoznavno ponudbo, ki turiste in obiskovalce preko inovativnih programov doživetij osnovanih na podlagi konjeniškega in kočijaškega turizma, vabi na odkrivanje naravne in kulturne dediščine programskega območja.

Ključni rezultat projekta naslavlja razvoj in izvedbo novih programov, ki bodo preko koncepta HBT povezovali manj razvite in raziskane kraje naravne in kulturne dediščine ruralnih področij.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2018 ob 18:32 gost

      Glej konja vranca

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.