https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

S kampanjo odločno proti spolni zlorabi otrok

20.04.2018 ob 13:00  

Skriti escape room je kampanja namenjena ozaveščanju o spolnih zlorabah otrok, ki jo je pred dnevi začel Unicef Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju. Organizatorji kampanje navajo, da je glede na raziskave, v EU do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja punca in vsak peti deček, po podatkih slovenske raziskave pa vsaka peta punca in vsak sedmi deček.

 

Kampanja temelji na resnični zgodbi 23-letne Amadee. Za dva dneva so na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala, odprli Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta, Amadea pa je nekaj izbranih sprejela na domačem posestvu in jim razkrila svojo zgodbo. Na podlagi dogajanja, posnetega s skritimi kamerami, so pripravili spletni video, ki je namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo.

"V tem trenutku se v Sloveniji in po svetu nahaja na tisoče takšnih in podobnih skritih escape roomov, iz katerih otroci ne morejo pobegniti, prav tako kot nisem mogla pobegniti jaz. In so nemočni, prav tako kot sem bila nemočna jaz. Odrasli pa jim lahko pomagamo," opozarja Amadea.

Če veste ali sumite spolno zlorabo otroka, ste verjetno edini, ki lahko pomagate. Pokličite 080 28 80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net.

Foto: Pixabay

Spolne zlorabe otrok so najbolj skrit zločin, ki običajno traja več let. Večina storilcev ni pedofilov, ampak gre za potrebe po nadzoru, prevladi in moči. Kar 62 odstotkov žrtev o zlorabi molči, zato je nujno treba spregovoriti in o tej problematiki tudi govoriti. Otrokom pa lahko pomagajo samo odrasli.

“Otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, so nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo,“ opozarja Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2018 ob 16:37 čondraš gost

      Ja...pa kot da nimamo že svojih pedofilov dovolj, vlačijio v Evropo muslimane ki se po svoji zakonodaji smejo poročati z 8 letnimi punčkami .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2018 ob 18:50 gost

      Muslimani so pravi amaterji v primerjavi s katoliškimi župniki!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.